Astımda artış!

Ev ve arabalarda kullanılan, kış aylarında daha fazla maruz kalınan oda kokularının tehlikelerine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Kışın ortasında olmamıza rağmen astım vakalarında artış gördük. Bunun en önemli nedeni kapalı alanlarda kullanılan oda kokuları" dedi. Akkoyunlu, evlerin temizlenmesi ve havalandırılmasının çok daha önemli olduğu uyarısında bulundu.

Haberler 22.02.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarna ramen astm vakalarnda art yaandna dikkat çeken Göüs Hastalklar Bölümünden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, bu dönemde görülen vakalarn en önemli nedeninin kapal alanlarda kullanlan oda kokular olduunu hatrlatt. Deterjan ve dezenfektanlarn ar kullanmnn da bu sorunun balca nedenlerinden olduunu anlatan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Açkças unu bilmek gerekir; doal olmayan bütün kimyasallarn içerisinde insan vücudunun kar reaksiyon verecei alerjenler var. Bunun insan vücuduna ekstra bir yükü var. Hasta astm deilse alerjinin tetiklemesine bal astm tablosu ortaya çkyor. Eer kii astmsa, hastalnn alevlenmesine bal olarak KOAH tablosu görülüyor diye konutu.

ODA KOKULARI EVN TEMZ OLDUU ANLAMINA GELMYOR

Bu dönemde evlerin temizliinin öneminin altn çizen Prof. Dr. Akkoyunlu, Gereksiz parfümlerin, deterjanlarn fazla kullanmna dikkat etmeliyiz. çünkü bu oda kokular aslnda evin temiz olduu anlamna gelmiyor. Sadece temiz bir koku yayarak kötü kokular sizi rahatsz etmiyor. Bu nedenle evlerin temizlenmesi ve havalandrlmas bizler için çok daha önemli. Bir de unu bilmek gerekir ki youn deterjan kullanm aynen oda parfümleri gibi ciddi risk oluturur. Evde var olan patojenler yani bakterilerin, mantarlarn büyük bir ksm bizim beraber yaadmz genel itibariyle salmz bozmayan eyler. Bunlarn çok ar deterjanlar, dezenfektanlar ve oda kokular ile engellenmesine gerek yok. Basit temizlik malzemeleri ve hafif sabunla, sirkeyle beraber kolay bir ekilde temizlenebilir. Youn ekilde bu tür kimyasallarn kullanlmasn önermiyoruz ifadelerini kulland.

ARABALARDA DA AYNI TEHLKE VAR

Evler kadar araçlarda da ayn sorunlarn yaandn belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, Evlerden çok daha fazla ve youn bir ekilde ayrca çok daha dar bir alanda bu ürünleri kullanyoruz. Belki de evlerden daha riskli alanlar buralardr. Bu alanlarda da dikkatli olmak gerekiyor. Genelde ikayetlerin balamas öyledir; araba ya da ev gibi kapal bir ortama girdiinizde bazen öksürük balar bazen de kii hrlt eklinde nefes alr. Göüste skma hissi de yaanabilir. Bu kiilerin o maddeye kar alerjisi olduunu gösterir ya da kiinin astm tetiklenmi olabilir. Bu sorunlar devam ediyorsa doktora bavurulmaldr tavsiyesinde bulundu. çocukluk çanda maruziyete de dikkat çeken Akkoyunlu, Biz buna hijyen teorisi diyoruz. Bu tür dezenfektanlarn ar kullanmna bal özellikle ehir yaamndaki çocuklarda astmn ortaya çkma nedeni bu tür kimyasallarn ar kullanm deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git