Astımda obezite

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, "Yüzde 30-40 oranında astımlı hastada obezite olduğu bildirilmekte ve zayıflamak hastalık kontrolünü düzeltebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Haberler 07.05.2022 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk Sal Uzman Dr. Ör. Üyesi Nurten Elkin, Yüzde 30-40 orannda astml hastada obezite olduu bildirilmekte ve zayflamak hastalk kontrolünü düzeltebilmektedir. ifadelerini kulland.

Elkin, hastal tamamen ortadan kaldran bir ilaç tedavisi olmadna dikkati çekerek, astm ile ilgili doru bilinen yanllar anlatt.

Her yatan insan etkileyen ancak doru tedavi yöntemleri ile kontrol altna alnabilen astmn, sanld gibi çocukluk hastal olmadn, sonradan da geliebildiini belirten Elkin, her yl vaka saysnda artn yaandn, doru tedavi yöntemleri uygulanmazsa astm hastalarnn günlük yaam kalitelerinin düebileceini aktard.

Elkin, kronik bir akcier hastal olarak bilinen astmn, bulac bir enfeksiyon olmadn ifade ederek, unlar kaydetti:

Ancak astma alerjenler, mesleksel etkenler, tütün mamulleri kullanm, ev içi ve d hava kirlilii, enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonu (nezle, sinüzit, burun polibi vs.), psikolojik faktörler, ilaçlar ve besinler gibi birçok etken sebep olabilmekte. Dünyann hiçbir yerinde astm tamamen ortadan kaldran bir ilaç tedavisi yok. Hastalk tekrarlayan nefes darl, nefes alp verirken ortaya çkan hrlt, hlt, slk sesi, göüste bask hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

Astm tedavisinin amac hastaln ikayetlerinin kontrol altna alnmas ve hastann yaamn normale en yakn ekilde devam ettirilmesidir. Uygun ilaç tedavisinin verilmesi ile astm belirtileri kontrol altna alnabilmektedir. Hastal balatan etkenlerden saknlmas ve ilaçlarn doru ve düzenli kullanlmas oldukça önemlidir. Ülkemizde her 12-13 yetikinden 1inde ve her 7-8 çocuktan 1inde astm hastal görülüyor.

- Zayflamak, hastalk kontrolünü düzeltebilmektedir

Dr. Ör. Üyesi Nurten Elkin, yaplan aratrmalarda hastalarn ilaçlarn doktorunun önerdii ekilde kullanmasnn, sigaray brakmann ve obez hastalarn kilo vermesinin, salkl ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmann, solunan ortam havasn temiz tutmann astmn kontrolünü kolaylatrd gösterdiine iaret ederek, Yüzde 30-40 orannda astml hastada obezite olduu bildirilmekte ve zayflamak hastalk kontrolünü düzeltebilmektedir. ifadelerini kulland.

Obezitesi olan astml hastalarda doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermelerinin hastalklarn seyrini olumlu etkileyeceini aktaran Elkin, aratrmalarda sigaray brakmann ve obez hastalarn kilo vermesinin, astmn kontrolünü kolaylatrd gösterdiini belirtti.

Elkin, halk arasnda doru sanlan birçok yanln olduuna deinerek, özellikle astm hastalarnn dikkat etmesi gerekenlere ilikin unlar kaydetti:

Ev ve i yerlerinde havalandrlma artrlmal. Ev tozu ve akarlarndan korunulmal, ev ii yaparken maske kullanlmal. Evcil hayvanlarla temas kurulmas durumunda maske taklmal. Mevsim geçilerinde polenden korunmak için güne gözlüü ve maske kullanm ihmal edilmemeli. Hastann sigara duman ile temas önlenmeli. Soba, frn yaktlar, kzarm ya, oda spreyi, boya ve ciladan kaynakl gazlardan kaçnlmal, bu tür ortamlarda bulunulduu durumlarda oda iyice havalandrlmaldr.

Astm hastalarnda, hastalk kontrol altndaysa egzersizler ve hatta ar sporlar dahi yaplabilir. Astm ilaçlarnn bamllk yapt düüncesi tamamen yanl olup, tedavide kullanlan hiçbir ilacn bamllk yapc etkisi bulunmamaktadr. laçlar brakld zaman da hasta hiçbir yoksunluk çekmez. Ev ortamnda temizlik maddelerinde tuzruhu ve çamar suyu gibi tahri edici maddeler kullanlmamaldr.

Astmn tedavi ile kontrol altna alnabildiini belirten Elkin, tetikleyici ve risk faktörlerinden uzak kalnmas durumunda, gerekli koruyucu önlemlerin alnmas ve hastann tedaviye uyumunun artrlmasyla hastaln seyrinde önemli gelimeler yaratabileceini belirtti.

Ana Sayfaya Git