"Aşure bitkisel protein deposu ve lif kaynağıdır"

"Aşure, içeriğindeki kuru baklagillerden dolayı bitkisel protein deposu ve lif kaynağıdır. Vejetaryen beslenenler için de iyi bir protein destekçisidir"

Haberler 30.09.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Yldz Melek Aksoylu, Aure, içeriindeki kuru baklagillerden dolay bitkisel protein deposu ve lif kaynadr. Vejetaryen beslenenler için de iyi bir protein destekçisidir. ifadelerini kulland.

Aksoylu, aurenin içeriindeki protein yönünden zengin bileenleri yok olmadan nasl piirileceine ilikin yapt açklamada, olmazsa olmaz temel kayna buday olduu gibi kuru fasulye ve nohutun aurenin protein deerini ve lezzetini artrdn ve tercih edenlerin pirinç ve bulgur da katarak çeitlilii artrabileceini aktard.Kuru ve ya meyvelerden, kuru üzüm, kuru dut, kuru kays, kuru incir, ku üzümü, kestane, elma, ayva ve portakal kabuunun tercih edilebileceini ifade eden Aksoylu, unlar kaydetti:

Kuru yemi olarak kabuksuz badem içi, kabuksuz fndk içi, ceviz içi, çi kaju kullanmanz yeterli olacaktr. Kabuk tarçn, karanfil, kimyasal katk maddesi içermeyen gül suyu kullanm zengin bir aroma salayacaktr. eker kullanmak istemeyenler doal bal, pekmez veya az miktarda keçi boynuzu tozu kullanarak eker miktarn azaltabilirsiniz. Direk olarak keçiboynuzu kullanm da tatll arttracak ve kvam verecektir. Süslemek için ceviz, fndk, fstk, nar, tarçn, hindistan cevizinden faydalanabilirsiniz. Haladnz buday ve baklagilin suyunu kesinlikle dökmemelisiniz. Gaz oluumunu önlemek adna bir gece oda scaklndaki suda bekleterek bu suyu dökebilirsiniz. Baklagil türevlerinin besin deerlerinden daha verimli faydalanmak için muhakkak düdüklü tencere kullann ve ksk atete piirin. Protein deposu aure, içeriindeki kuru baklagillerden dolay bitkisel protein deposu ve lif kaynadr. Vejetaryen beslenenler içinde iyi bir protein destekçisidir.

Aksoylu, aurenin içerdii kuru meyveler ve baklagillerin zengin posa kayna olduuna iaret ederek, kabzlk problemi olanlarda barsak hareketlerini düzenlediini belirtti. Kuruyemilerden dolay iyi bir omega-3 kayna olan aurenin, içeriindeki her eyin bitkisel kaynakl olduu için doymu ya olmadn anmsatan Aksoylu, bu sayede kalp ve damar saln destekleyeceini bildirdi.

- Cildi güzelletirir

Aksoylu, aurenin faydalarn öyle anlatt:

Baklmz destekler, B ve E grubu vitaminlerinden zengindir. çeriindeki meyveler antioksidandr. Muhteem bir vitamin ve mineral deposudur. Bu sayede baklmz destekler. Cildi güzelletirir, E vitaminin cilt üzerindeki iyiletirici etkilerini saymakla bitmez. Aure de E vitamini açsndan iyi bir kaynaktr. Depresyon savar. B grubu vitaminlerinden zengin olduu için moral durumunu pozitif yönde destekler, sinirleri gevetir ve depresyona iyi gelir. Serotonin salglatr, mutluluk ve libidoyu artrr. çeriindeki B grubu vitaminleri ve kuruyemilerin varl serotonin düzeyini artran besinlerdir. Serotonin mutluluk hormonudur. Mutluluk hormonlar libidoyu da artryor. Yüksek enerji ihtiyac olanlar, büyüme ve gelime dönemindeki çocuklar için iyi bir kaynak, emziren annelerde süt yapmn artrmada destektir. Kilo problemi veya kronik rahatszl olanlar dikkatli tüketmelidir. Kilo almak isteyenler içinde oldukça salkl bir besin deposudur.

- Aureye lezzet katmann püf noktalar

Aksoylu, kurubaklagil ve buday gibi malzemelerin bir gece öncesinden muhakkak suda bekletilmesi, bekletilen suyun dökülmesi gerektiini belirterek, düdüklü tencere kullanarak ar atete piirilmesini, kvaml olmas için halama sularnn asla dökülmemesini önerdi. Aure yapmnda içme suyu kullanlmasn tavsiye eden Aksoylu, Kuru meyveleri lk suda muhakkak ykayn ve kvaml olmasn istiyorsanz minik minik dorayn. Daha iyi bir lezzet ve görüntü için kabuk tarçn kullanabilir, jöleli bir kvam için elma kabuu ve ayva kabuu ilave ederek pitikten sonra içinden alabilirsiniz. ekersiz oldu diye eker ilavesi yapmak aurenizi sulandrr. Sonradan eker ilavesi yapmamaya çaln. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git