Ateşi yok diye yanılgıya düşmeyin!

Son günlerde Covid-19’un yanı sıra nezle, influenza (domuz gribi) ve üst solunum yolu enfeksiyonları hızla yaygınlaşırken, çocuklar her zamankinden fazla risk altında!

Haberler 11.01.2022 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Demet Matben Pandemi sürecinde k mevsiminin de etkisiyle özellikle okul ça çocuklarnda üst solunum yolu enfeksiyonlar, çok hzl bula riski tayan influenza (domuz gribi), Covid-19 ve barsak enfeksiyonlar çok sk görülüyor. Her ne kadar maske kullanlsa da kapal ortamda uzun zaman geçirilmesi bu hastalklarn hzla yaygnlamasna yol açyor diyor. Solunum, öksürük ve haprkla bulaan; yüksek ate, burun aknts, öksürük ve karn ars bata olmak üzere birçok ikayetle kendini gösterebilen bu hastalklarda zaman kaybedilmeden hekime bavurulmas ve test sonucuna göre uygun tedaviye balanmas gerektiini vurgulayan Dr. Demet Matben, bazen de yüksek ate görülmeyebildiini, bu nedenle çocukta atei yok diye yanlgya düülmemesinin çok önemli olduunu söylüyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Demet Matben, son dönemde çocuklar etkisine alan hastalklar anlatt, salkl bir k geçirilmesi için ihmale gelmez 5 önlemi sralad.

Nezle (Souk Algnl)

Burun aknts ve haprk gibi belirtilerle kendini gösteren souk algnl ihmal edildiinde orta kulak iltihabna ve akut bakteriyel sinüzite, hatta alt solunum yolu enfeksiyonlarna yol açabiliyor. Tedavisinde; serum fizyolojikle burnun ykanmas ve bol bol su içilerek biriken sümüksü salgnn temizlenmesi yeterli. Ancak Covid-19 ihtimaline kar ilk etapta sk bir gözlem yaplmas, çocuun okula gönderilmeyip evde dinlenmesi çok önemli.

nfluenza (Domuz Gribi)

Dr. Demet Matben, son günlerde çok sk görülen ve hzla yaygnlaan domuz gribinin yüksek ate, ba ars, titreme, öksürük, bulant, kusma ve boaz ars ile kendini gösterebildiini belirterek Baz çocuklarda hafif geçirilirken, baz çocuklarda ise zatürreye bile yol açabiliyor. Bu ikayetlerden biri olduunda zaman kaybetmeden hekime danmak ve test sonucuna göre tedaviye balanmak önemli diyor.

Broniolit

Akcierlerdeki küçük hava kanallarnn iltihaplanmasna yol açan broniolit, souk algnlyla benzer belirtilerle kendini gösteriyor ancak öksürük, hrltl ve hzl solunum ve nefes almada zorluk da görülebiliyor. Zaman kaybetmeden hekime bavurmak gerekiyor.

Grip

K aylarnn balca hastalklarndan olan grip hzla yaygnlayor. Grip ikayetiyle hastaneye getirilen çocuklarn saysnda son dönemde çok önemli art yaanyor. Kalabalk yerler ve hijyen kurallarna yeterince dikkat edilmemesi de bula riskini artryor. Burun aknts, halsizlik, boaz ars, öksürük gibi ikayetlerle kendini gösteren grip; Covid-19un belirtileri ile de karabiliyor.

Orta kulak iltihaplar

Özellikle kapal alanlarda sk zaman geçiren çocuklarda bula riski çok yüksek olan üst solunum yolu enfeksiyonunun ardndan orta kulak iltihab görülebiliyor. Ba ars, yüksek ate, kulak ars ve iitmenin azalmas ile kendini gösteren orta kulak enfeksiyonu tedavi edilmezse önemli sorunlara yol açabiliyor. Orta kulak iltihabnn tedavisinde antibiyotik verilebiliyor.

Covid-19

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Demet Matben Son günlerde en sk poliklinie Covid-19 hastalar ba vuruyor. Özellikle okul ça çocuklarda ve onlarla temasl bebeklerde bile çok yaygn. Aileler atei yok yanlgsna dümemeli çünkü yüksek atee yol açmayp, burun aknts, öksürük, kas, eklem ve özellikle ba ars görülebiliyor. Sadece burun aknts ile gelen çocuklarda bile Covid-19a rastlayabiliyoruz. O nedenle burun aknts semptomu olsa bile bu ikayetlerin göz ard edilmemesi, kiilerin test vermesi ve hzlca izolasyona alnmas gerekmekte. A zaman gelen ebeveyn ve 12 ya üstü çocuklarn alanmas en önemli korunma yöntemi. Tedavi semptomatik ve vücut direncini artrarak yaplyor diyor.

Rinovirüs

Havalarn soumasyla özellikle k aylarnda çok sk görülen Rinovirüs; ate, burun aknts, öksürük hatta alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir hastalk. Özellikle küçük bebeklerde ar seyrediyor.

Ana Sayfaya Git