Ayak başparmak çıkıntısı özellikle kadınları tehdit ediyor

Ayak başparmağının eğikliği olarak bilinen Halluks Valgus hastalığı, genellikle estetik bir problem gibi düşünülse de, ağrılı hale geldiğinde mutlaka dikkat edilmesi gereken bir sorun olarak tanımlanıyor. Genetik geçişli olabilen bu hastalık dar, topuklu ya da rahat olmayan ayakkabılar giyilmesi sebebiyle zaman içerisinde ilerleme gösterebiliyor.

Haberler 29.09.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Hakan Özsoy, Halluks Valgus ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Halluks Valgus, ayak baparmann dier parmaklara doru eilmesi ve baparman altndaki tarak kemiinin de ters yönde çknt yapmas ile kendini göstermektedir. Baparman eiklik hastal olarak da bilinen Halluks Valgus kadnlarda daha sk görülmektedir.

AYAKKABI SEçM çOK ÖNEML

Halluks Valgusun balca sebebi genetik, yani ailesel geçitir. Annesinde ya da anneannesinde baparmak eiklii olanlarda bu rahatszln gelime ihtimali dier kiilere göre daha yüksek olmaktadr. Genetik alt yaps olup, çok yüksek topuklu ve önü dar ayakkab giyen bireylerde bu hastalk daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte düztabanlk da Halluks Valgus riskini artrmaktadr.

EN ÖNEML BELRT ARI VE LKTR

Hastalarda sk görülen ve en çok ikayet konusu olan belirti, ayak ba parmann kök ksmndaki çkntnn ayakkabya sürtünmesi ve ona bal olarak gelien ar ile iliktir. Sürtme sonucunda ilik artmakta, ilik arttkça daha çok sürtünme olmaktadr. Sürtünmenin gerçekletii noktada bunyon ad verilen, kemiin üzerinde büyük bir ilik ile nasr olumaktadr. Devam eden bu ksr döngü, hastann ikayetlerini artrmaktadr.

HALLUKS VALGUS AYAIN MEKANN BOZUYOR

Baparman eilmesi ile beraber ayan mekaniinin bozulmaya balamas da Halluks Valgusun dier bir belirtisi olmaktadr. Normalde baparman altnda olmas gereken nasr, baparmak havaya kalkt için ikinci ve üçüncü parman altnda olumaya balamaktadr. Bu durum ayan yük tama eklinin deierek mekaniinin bozulmasna ve yürüme srasnda ayak ortasnda da ar olumasna sebebiyet vermektedir.

YARA VE LTHAPLANMA DA GÖRÜLEBLR

Hastaln daha ileri aamalarnda ayak baparma ikinci parman altna girmeye balamaktadr. Baparmak, ikinci parma da alttan yukar doru ittii için ileri evre hastalarda ikinci parman altnda ve üstünde nasrlar olumaktadr. Ayakkabya sürtünme fazla olursa çok sk olmamakla birlikte yara ve iltihaplanma da görülebilir.

UZMAN YARDIMI ALINMALI

Hastann ayann görüntüsü tan konulmasnda yardmc olmaktadr. Bununla birlikte üzerine yük verilmi ayan, yere basarken çekilen Röntgen filmi tehise kesinlik kazandrr. Röntgen filmi ile baparman birinci tarak kemiine ya da birinci tarak kemiinin, ikinci tarak kemiine olan açlar ölçülmektedir. Aç hesaplamalarnn ardndan uygun tedavi yöntemi seçilmektedir.

ERKEN EVREDE RAHATLATICI EGZERSZLER ÖNERLYOR

Üç evresi bulunan Halluks Valgusun ilk evresinde hastann ayanda sadece görünüm olarak bir bozukluk ortaya çkmakta, ancak iddetli ar yaanmamaktadr. Bu durumda ameliyat önerilmezken, baz rahatlatc egzersizler planlanabilir. Bu hastalarn öncelikle önü dar ve yüksek topuklu ayakkab giymemesi, baparman ekil bozukluunun ters tarafna çekilmesini salayan egzersizler yapmas gerekir. Genetik geçi çok ciddi deilse ve parmakta hafif bir eiklik varsa bu egzersizler hem kaslar rahatlatp ar olmasn engeller, hem de durumun kötülememesini salar.

Erken evrede ise hastalar ayrca parmak aras silikon makara ve ortez de kullanabilmektedir. Bu malzemeler egzersize benzer ekilde baparma ekil bozukluunun ters yönüne doru tutarak arnn azaltlmasn salar.

KEMK çIKINTISI BAST BR AMELYATLA TÖRPÜLENR

Hastann ikayetlerinin artt ancak baparman fazla eilmedii ve tarak kemiklerinin birbirine olan açlarnn çok bozulmad, sadece kemik çkntsnn ön plana çkt durum Halluks Valgusun ikinci evresidir. Bu durumda sadece kemik çkntsnn törpülenip, baparman yamulmasna neden olan kaslarn gevetildii basit bir ameliyat yaplr.

KEMK DÜZELTME AMELYATI LE HALLUKS VALGUSUN TEKRARLAMA RSK AZALIR

Tarak kemiklerinin birbirine olan açlar fazla olan hastalarda ise üçüncü basamak tedavisi olan kemik düzeltme ameliyat uygulanmaktadr. Yani baparmak ve tarak kemii düzeltme operasyonu gerçekletirilmektedir. Hastann tipine göre doru ameliyat yaplmas durumunda Halluks Valgusun tekrarlama ihtimali oldukça dümektedir.

HASTALAR ÖZEL BR AYAKKABI GYEREK HASTANEDEN çIKAR

Hastalar kemik düzeltme ameliyatnn ardndan hastanede bir gece kalmakta ya da ayn gün taburcu edilebilmektedir. Ameliyat sonrasnda ekil bozukluunun derecesine göre genellikle alç uygulamas yaplmamaktadr. Hastalar, üçüncü haftadan itibaren ayaklarnn üzerine daha salkl basabilmektedir. Ameliyatn birinci ayndan sonra normal ayakkab giyebilir, bir buçuk ay sonra da normal yürüyülerine balayabilir. Uzun ve hzl yürüyüler ile kou için 4 ay, futbol ve basketbol gibi sporlarn ise 6 ay beklenmesi gerekmektedir.

YAAM KONFORU ARTIYOR

Ameliyattan sonraki hedef hastann salkl ve arsz yürüyebilmesi, en az 4 ay sonra arsz spor yapabilmesi ve özellikle kiilerin beendikleri ayakkablar rahatlkla giyebilmesini salamaktr.

Ana Sayfaya Git