Ayaklarınızın size söylemeye çalıştığı 9 şey!

Ayaklarınızdaki kaşınma, soğuma, uyuşma ve ağrıları ciddiye almaya başlayın...

Haberler 03.01.2017 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SOUK AYAKLAR

Aya souk birçok insan için mecazi anlamda kullanlr. Ciddi bir sebep olmad halde souk ayaklara ve ayak parmaklarna sahip olmak zayf kan dolamnn iaretidir. Sigara içmek veya sigara nedeniyle zayf akcierlere sahip olmak kandaki oksijen seviyesini azaltr.

Atardamar çevresi rahatszl ve dier türlü kalp rahatszlklar atardamarnzn daralmasna ve vücuttaki kann dolamas için yeterli alan kalmamasna neden olur. El ve ayak gibi uzantlar zayf dolamdan en kolay etkilenen yerlerdir, bu da kendini souk hissettirerek gösterir. Eer sizin de ayaklarnz hep souk ya da uyuuksa doktorunuza bavurarak altnda herhangi tbbi bir problem olup olmadn örenmelisiniz.

KAINAN AYAKLAR

Dikkat datc ve rahatsz edici olsa da kanan ayak normalde ciddi bir salk sorununun iareti deildir. Kanan, kabuklanan derinin suçlusu ayak mantardr. Bu tip enfeksiyonlar nemli ortamlarda geliir, genelde parmaklarn arasnda ve dar ayakkab giydii için aya terleyen insanlarda balar. Ayak mantar bulac olsa da mantar önleyici ilaçlarla kolaylkla tedavi edilebilir.

Baz durumlarda kanan ayak, bir alerjinin ya da sedef hastalnn belirtisi olabilir. Doktorunuza danmanzda fayda var.

CLTTE RENK BOZULMASI

silik ya da ayak mantar gibi mantar hastalklar döküntülü, kzarm bir deriye sebep olur ancak baka birçok ey ayaktaki renk bozulmasnn nedeni olabilir. Raynaud fenomeni olarak bilinen durumda, stres ya da soua bir tepkime olarak ciltte farkl renk tonlar oluur.Raynaud fenomeni örneinde, damarlarn daralmas sonucu kan dolam zorlar ve etkilenmi bölge beyazlamaya balar.

Bölge sour ya da hissizlemeye balar ve sonunda renk maviye dönerek kan dolam daha fazla kstlanr. Dolam düzelmeye balaynca cildiniz önce krmzya ve sonra normal rengine dönmeye balar. Raynaud fenomeni altta yatan bir hastalk olmadan da görülür. Ancak baz durumlarda bu, eklem iltihab ya da deri tüberkülozuna (lupus) iaret ediyor olabilir.

KN AYAK

çou insan hayatlarnn bir bölümünde ayaklarnda ilik yaar. Sklkla bu ikinlik fazla ayakta durmak, dar ayakkab giymek, uzun bir uçak yolculuuna çkmak ya da ayak bileini incitmek gibi sebeplerden ortaya çkar. Ancak ikinlik birkaç günden fazla sürüyorsa bu, çok daha ciddi bir hastaln belirtisi olabilir.

Kalp yetmezlii, böbrek rahatszl, diyabet için kullanlan ilaçlarn bir yan etkisi ya da yüksek kan basnc gibi rahatszlklarn bir sonucu olarak kan gibi svlar bacaklarnzda toplanarak imeye neden olabilir. Ayrca osteoartrit ya da eklem iltihab gibi iltihaplarn sonucu olarak da ortaya çkabilir. Ayak ikinliini göüs ars, zor nefes alma ya da ba dönmesi gibi semptomlar da izliyorsa bu, kan phtlamasnn ya da ciddi bir kalp rahatszlnn nedeni olabilir ve acilen doktorunuza danmanz gerekir.

SARI AYAK TIRNAKLARI

Tpk vücudunuzdaki dier bölgeler gibi, ayak trnaklarnzdaki renk bozulmas da bir eylerin yolunda olmadnn iareti saylabilir. Ayak mantarndan kaynaklanan enfeksiyon genellikle parmak ucunuzdaki küçük sar bir noktayla balar. Lisedeki biyoloji derslerinde gördüünüz gibi, mantarlar karanlk, scak ve nemli ortamlarda yetiir yani ayak trnann alt ksm bunun için mükemmel bir ortamdr.

Eer fark edilmez ya da tedavi edilmezse, bu renk bozulmas trnaa daha derinden sçrayarak dier trnaklar da etkiler. çok ufak bir ar ve kozmetik hasarn dnda, trnak enfeksiyonlar önemli bir salk sorununa ortam hazrlamaz. Ancak eer diyabetseniz, kontrol edilmemi bir mantar enfeksiyonu ayanzdaki kan dolamna zarar vererek daha ciddi salk problemlerine yol açabilir.

BEYAZ TIRNAKLAR

Trnaklardaki beyaz renkli renk bozulmalar, bir salk sorununun olmazsa olmaz iareti deildir. Trnaklardaki çizgi eklinde ya da tamamen beyazlk, trnak dibinden balayp trnak uzadkça yukar çkan ve çou insanda görülen durumdur. Genel kan bu beyaz lekelerin vitamin eksikliinden kaynakland ve zararsz olduu yönündedir.

Ancak trnanzn dibindeki o beyaz leke daha önemli bir sorunun habercisi olabilir. Trnanzn trnak yatandan ayrlmasna neden olabilecek bir yaralanma da kendisini beyaz bir çizgi eklinde gösterebilir. Ayrca baz mantar enfeksiyonlar da ilk olarak kendisini trnak dibindeki beyaz lekeler eklinde gösterir. Kontrol ettirilmezse bu lekeler trnan geri kalanna da sçrayarak ileri düzeyde bir renk bozulmasna ve trnan etten ayrlmasna neden olabilir.

Ana Sayfaya Git