Ayaklarda karıncalanma neden olur?

Ayakta karıncalanma ve ağrı, ciddi hastalıklardan, kronik problemlerin işaretlerine veya sadece rahatsız bir ayakkabı giymiş olmaya kadar çeşitli sebeplere sahiptir.

Haberler 02.01.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaralanmalar, yüksek topuklu ayakkablar, diyabetik nöropati, nörolojik problemler ve dolam sistemi hastalklar, ine batmas, yanma, uyuma, yrtlma eklinde hissedilen ayak arlarna yol açabilirler.

Ayak sal genel salk için önemlidir ve ar, günlük ilerin yaplmasn önemli derecede engelleyebilir. Eer bu problem yaanyorsa, baz çözümler rahatlama veya tamamen iyileme salayabilirler.

Ayakta karncalanma ve ar yayorsanz, öncelikle oturduunuzda bacak bacak üstüne atmay brakn veya bir ayak bileini, dierinin üstüne atarak oturun. ki ayak da yerde olacak ekilde oturmak veya ayaklar biraz yüksekte tutarak dolama yardmc olmak en iyi seçeneklerdir.

Ayanza tam oturan rahat ayakkablar giydiinizden emin olun. Topuklar olan çok dar ayakkablar, dolam keser, kramplara yol açar ve ayakta karncalanma ve ar gibi problemlere yol açarlar.

Yaptnz aerobik egzersiz türünü deitirmeniz faydal olabilir. Ayaklarn sert zeminlere hzla bast komak gibi egzersizler his kaybna, karncalanmaya ve sorunu kuvvetlendirebilecek dier hasarlara yol açabilirler.

TROT SEVYENZE DKKAT

Tiroit seviyelerinizi kontrol altnda tutun. Düük tiroid hormonu ayak parmaklarnda karncalanma, souma, ine batmas gibi belirtilere sebep olabilmektedir. Eer tiroit seviyeleriniz düükse doktorunuz bununla ilgili ilaç kullanmn önerecektir. Doktorunuza ayrca aldnz dier ilaçlarn yan etkilerinin olup olmadn dann. Baz ilaçlar bacaklarda, kollarda, ellerde ve ayaklarda karncalanma ve arya sebep olabilmektedirler. Bu ilaçlarn yan etkileri periferal nöropatilere benzer ve daha az soruna sebep olabilecek ilaçlarla deitirilebilirler.

KAN DOLAIMLARI

Raynaud sendromu, gut hastal, enflamasyon ve souk srmas problemleri yaamadnzdan emin olun. Bu hastalklarn hepsi kötü kan dolamyla ilgilidir ve ilaçla dolam iyiletirmek, hafifçe egzersiz yapmak ve scak rahatlama salayacaktr.

Beslenmenizde B vitaminine daha çok yer verin. Özellikle B vitaminlerinden biri olan inozitol, beslenmeyle yüksek miktarda alndnda diyabetik nöropati hastalarnda önemli gelimelere sebep olmutur. Ayrca diyabetik perfieral nöropatilerin sebep olduu ary da azaltmtr.

Dolam iyiletirmek için varis çoraplar giyebilirsiniz ancak bunu öncesinde doktorunuzla görümeniz önerilir. Yl boyunca ayaklar scak tutmak da rahatszln azalmasna yardmc olabilmektedir.

Ana Sayfaya Git