AYM: Çocuklar artık annelerinin soyadlarını taşıyabilecek

Anayasa Mahkemesi boşandıktan sonra velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadını verme talebi reddedilen anneyi haklı buldu.

Haberler 12.04.2018 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, 2015 ylnda verdii kararla; 2012 ylnda Diyarbakr Adliyesinde gerçekleen bir boanma davasnn ardndan çocuunun velayetini alan annenin soy isim mücadelesinde emsallik bir karara imza atm ve annenin çocuuna soyismini verememesini Anayasaya aykr bularak yerel mahkemeye göndermiti.

HUKUK DARES BAKANI KARAR çN TARH KARARIMIZ DED

3 yllk hukuki sürecin ardndan anne soyad ile ilgili Yargtay da son sözünü söyledi. 9 Nisan 2018 tarihli karar göre; boanm kadn velayeti kendisine verilmi olan çocuuna kendi soyadnn verilmesini velayet hakkna dayanarak Aile Mahmesinden isteyebilir verilmesini velayet hakkna dayanarak Aile Mahkemesinden isteyebilecek. Tarihi karar Yargtay 2. Hukuk Dairesi Bakan Ömer Uur Gençcan sosyal medya hesabndan Tarihi kararmz balyla duyurdu.

DAVANIN TARHçES

Einden, Diyarbakr 1. Aile Mahkemesinin kararyla boanarak çocuunun velayetini alan Özdemir, Diyarbakr 5. Asliye Hukuk Mahkemesine bavurarak, velayeti kendisinde bulunan çocuuna boand einin soyad yerine kendi soyad olan Özdemirin verilmesini talep etti. Diyarbakr 5. Asliye Hukuk Mahkemesi önce 16 Nisan 2012de ald kararla Özdemirin yapt 24 ubat 2012 tarihli bavuruyu kabul edilebilir buldu.

Mahkeme kararna gerekçe olarak 21 Haziran 1934ten beri yürürlükte olan 2525 sayl Soyad Kanununun 4. maddesinin ikinci fkrasnda yer alan Evliliin feshi veya boanma hallerinde çocuk anasna tevdi edilmi olsa bile babasnn seçtii veya seçecei soyadn alr ifadesinin AYMnin 8 Aralk 2011 tarihli kararyla feshedildii gösterildi.

Ancak temyize götürülen bu karar Yargtay 18. Hukuk Dairesinin 6 Haziran 2012 tarihli kararyla bozuldu. Gerekçeli kararda, bozma gerekçesi olarak 4721 sayl Türk Medeni Kanununun 321. maddesi gösterildi.

Söz konusu maddede doru nesepli çocuun; babann (ailenin) soyadn tayaca, boanma ve ölüm üzerine velayetin annede olmasnn soyadnda herhangi bir deiiklie neden olmayaca, babann soyad ve çocuk reit olduktan sonra kendi soyad, usulüne uygun olarak açaca bir dava sonunda verilecek bir kararla deimedikçe çocuun soyadnn da deimeyecei ifadesi yer alyor.

çOK YERNDE BR KARAR

Yargtayn kararn deerlendiren avukat Fatih Altun Ben bir avukat olarak Anayasa Mahkemesinin bu konuda kesinlikle çok yerinde bir karar verdiini düünüyorum. Edirnede çocuk Haklar Dernei üyelii yaptm için çocuklarla da çok fazla içli dlym ve onlarn psikolojilerini anlayabiliyorum. çocuklar anneleriyle özdeleiyor. Örnein; okulda ya da farkl bir kurumda anne ve çocuun farkl soyadlara sahip olmas çocuklarda bir travma yaratabilir. Anne bir veli olarak imzaya geldiinde ya da okulda es kaza bu durum duyulduunda çocuk arkadalarna bu durumu açklamak zorunda kalmaktan çekinebilir. Eer durumu idrak edecek yata deilse benim ve annemin soyad neden farkl diye düünebilir. Ayrca velayet gerçekten çok ar bir sorumluluktur. çocuklarn tüm derdini anneleri çekiyor ve eer durum soy devam ettirme durumuysa bu da kadnn hakkdr. Zaten kii 18 yana geldiinde eer dilerse mahkeme kararyla istedii soy ismini alma hakkna sahip. dedi.

Ana Sayfaya Git