"Aynaya baktığınızda diş eti aynı hizada değilse diş eti çekilmesi olabilir"

Periodontoloji ve İmplantoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mete Toptaş, sağlıklı diş eti renginin mercan pembesi olması gerektiğini ve kişilerin aynaya baktığında diş etlerinin belli bir hizada olması gerektiğini söyledi. Diş eti çekilmelerinde fırçalama şeklinin önemi konusunda da uyaran Yrd. Doç. Dr. Toptaş, sert fırçalamaların da diş eti çekilmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Haberler 18.07.2018 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SALIKLI D ETLERNDE KANAMA, KIZARIKLIK OLMAMALI

Kanayan, kzark di etlerinin salkl olmadn belirten Yrd. Doç. Dr. Mete Topta, Salkl bir di eti için öncelikle kanama, kzark di eti görmememiz gerekiyor. Salkl bir di eti mercan pembesi renginde tabiri caizse dantel görünümünde yani etlerimizin dilerimizi saracak ekilde olmaldr. Die rengini veren beyaz ksmlarn görebileceimiz ekilde olmas gerekiyor. Bazen bu daha aada bazen ise daha yukarda olabiliyor. Daha yukarda olunca o zaman hastalar di eti problemleriyle ya da di eti çekilmeleri sorunlaryla karlayorlar. stediimiz mercan pembesi, frçalarken kanamayan ve koku olmayan görünüü oldukça salkl sk bir di etidir dedi.

AYNAYA BAKINCA BELRL BR HZADA OLMALI

Di eti çekilmelerini anlamann yollarndan birini ise öyle özetledi; Normalde di ve di etinin birletii anatomik bir snr var, hastalar dilerine aynada baktklar zaman belli bir hizada ve belli bir düzende görürler. Birbirini takip eden güzel bir uyum vardr ancak bir tanesi daha yukarda veya çenenin daha aada mine dediimiz beyaz görünümün haricinde çekilmeyle birlikte deiik durabilir. Sement dediimiz daha sar renkte bir kök yüzeyi görünmeye balar ite bu durumda di eti çekilmesi mevcuttur.

D ET çEKLMELERNDE NASIL FIRçALADIINIZ ÖNEML

Di eti çekilmesinin sebepleri arasnda di eti problemleri, az bakmndaki eksiklikler, az kokusu ikayetleri ve kemikteki ykmlar bulunuyor. kincisi ise çok daha nadir gördüümüz sert travmatik frçalamalarla birlikte di eti çekilmesiyle karlayoruz. lerlemi di eti rahatszlklaryla ortaya çkan problemlerde di etiyle kapal olmas gereken yerlerde açlmalar meydana geliyor. Travmatik frçalama dediimiz hatal frçalamalar neticesinde oluan problemlerde daha çok sa elimizi kullanyorsak sol tarafta, sol elimizi kullanyorsak sa tarafta özellikle köpek dileri çevresinde sklkla yaygn olarak di eti çekilmeleri görüyoruz.

Di frçasnn sertlii önemli yani sert bir frça her zaman iyi temizlemiyor ayn zamanda ciddi di eti problemlerine ve di eti çekilmelerine neden oluyor ya da parafonksiyonel alkanlklar diyoruz yani kalemle o bölge kurcalandnda, yani travmatize edecek o bölgeye zarar verebiliyor dedi.

Di eti çekilmelerini önlemede az bakm ve beslenmenin önemine deinen Yrd. Doç. Dr. Mete Topta, Beslenme ve hijyen dnda uygun frçalama çok önemli. Di etinden die doru orta sertlikle veya yumuak bir di frças ile di aralarnn di ipiyle temizlenmesi enfeksiyondan uzak tutacaktr. Di etlerimizin saln devam ettirecek ilemlerden düzenli olarak günde en az iki kere dilerimiz frçalanmal ve her seferinde de ideal süre iki dakika olmaldr. Di etinden die doru süpürür hareketlerle frçalandnda di etimize zarar vermeyiz dedi.

KEND KANINIZLA YLEME SÜREC HIZLANIYOR

Di eti çekilmelerinde tedavi yöntemlerini de sralayan Yrd. Doç. Dr. Topta tedavide di hekimliinde yeni kullanlmaya balayan ve kiinin kendi kan ile PRF tedavisinin de kullanlabileceini açklad ve Tedavide öncelikle enfeksiyonu ortadan kaldryoruz. Hatal frçalamay düzeltmek gerekiyor ardndan ise di etinin çekilmeye devam etmemesini salamamz gerekiyor. Tek di için çekilme veya birkaç di yan yana beraber çekilmenin kapatlabilecei durumdaysa kaybbettiimiz dokunun ufak cerrahi ilemlerle yerine gelmelerini salyoruz. PRP uygulamalar ile kendi kannz alarak o bölgede daha hzl iyileme salayabilecek materyallerle çok daha hzl iyileme salayabiliyoruz. Di etini kapatmaya yetmeyecek durumda ise o zaman farkl bölgelerden di eti parçalar alarak o bölgede tekrar bir kapanma salayabiliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git