Aynı maskeyi uzun süre kullanmayın!

Dicle Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Çocuk Kovid-19 Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, Türkiye’de son günlerde artan korona virüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkemizde maske sorunu yok, maskeyi kullanmayla ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var" dedi.

Haberler 23.06.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde balayp ksa sürede dünyay etkisi altna alan korona virüsle mücadelede kontrol salanmaya balanrken, son günlerde dünyada olduu gibi Türkiyede vakalarda artlar ba göstermeye balad. Kimisi maske kullanmayp risk olutururken, kimisi de kulland maskeyi uzun süre takmasyla korona virüsün hem kendisini enfekte etmesini hem de uzun süre kulland maskeyi rastgele çevreye atmasyla bakalarn enfekte etme riskini oluturduu görüldü.

Dicle Üniversitesi çocuk Göüs Hastalklar Bilim Dal Bakan ve çocuk Covid-19 Koordinatörü Doç. Dr. Velat en, maskelerin gün boyunca taklmasnn kesinlikle doru olmadn belirterek, azdan tükürükle çkan, konumayla çkan veya öksürükle, aksrkla çkan virüslerin, mikroorganizmalarn maskelere yaptn, bunun da ciddi risk oluturduunu söyledi.

2020yi virüsle tamamlayacaz

Doç. Dr. Velat en, korona virüsün dünyada yaygn bir hale geldiini belirterek, 2020yi korona virüsle birlikte tamamlayacaklarn dile getirdi. Doç. Dr. en, Evet ülke olarak korona virüse kar çok baarl bir mücadele veriyoruz. Ancak bu mücadeleyi sadece salk çalanlar olarak deil, bununla birlikte tüm vatandalarmzla mücadeleyi vermek durumundayz. Bu nedenle yeni normalleme dediimiz kontrollü sosyal hayat süreci içerisinde bizler mutlaka maskeye çok ciddi ehemmiyet vermemiz gerekiyor. Evden dar çktmz zaman nasl ki ayakkabsz veya terliksiz dar çkmyorsak mutlaka maskelerimizi takarak dar çkmak durumundayz. Maskeyi taktmz zaman biz hem karmzdaki kiiyi korumu oluyoruz hem de kendimizi korumu oluyoruz. Maskelerin ortalama kullanm süreleri 2 ile 4 saat kadardr. Ancak çok öksüren, çok hapran, aznda sekresyonu fazla olan bireylerin daha ksa süreli ve sk olarak maske deitirmeleri gerekiyor. Dolaysyla bizim bu maskeleri gün boyunca 8 saat, 10 saat takmamz kesinlikle doru deildir. çünkü azmzdan tükürükle çkan, konumamzla çkan veya öksürüümüz, aksrmzla çkan virüsler, mikroorganizmalar bu maskenin üzerine yapm olacaklardr. Biz bir müddet sonra bu maskeyi takmaya devam edersek kendimiz bu havay soluyarak kendimizi enfekte etmi duruma gelebiliriz. Bu maskelerin ykanmas, kolonyayla ya da alkolle temizlenip tekrar kullanlmas diye bir ey kesinlikle yanltr diye konutu.

Sokak ortasnda atlm maskeler bula kayna

Maskeleri kullandktan sonra mutlaka doru bir ekilde çkarp maskenin ön yüzüne temas etmeden ya kapal bir çöp kutusuna, hatta mümkünse bir naylon poet içerisinde çöp kutularna atlmas gerektiini vurgulayan Doç. Dr. en, Hiçbirimizin maskeleri evimizde veya i yerinde ortalkta brakmamas gerekiyor. Sokak ortasnda maskeleri görüyorum bunlar çok yanl. Bunlar hepsi birer bula kayna oluyor. Maskeleri tekrar tekrar kullanmak kesinlikle yanl bir durum. u anda çok sayda nano-teknoloji üretilen maskeler görüyoruz. Tabi bunlarn ne kadar koruyucu olduuyla ilgili aslnda bilimsel bir çalma yok. Ancak biz bu maskelerin de çok uzun süre taklmasn kesinlikle önermiyoruz. Günlerce taklmas, gün boyunca taklmas kesinlikle yanl. Yemek yediimiz srada, veyahut bir ekilde öksürdüümüz, haprdmz srada, scak ortamlarda ve terlediimiz durumlarda mutlaka maskeler slanyor. Üzerlerinde virüs partikülleri, mikroorganizmalar birikiyor ve bunlarda hem bizim salmz için hem de çevremizdekilerin sal için bir risk oluturuyor. Bu nedenle dar da kalma süremize göre yanmzda yedek maskeleri bulundurmamz gerekir. Baktmz zaman aslnda ülkemizde maske sorunu yok, maskeyi kullanmayla ilgili ciddi skntlarmz var eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git