Az da olsa hareket, hareketsizlikten iyidir!

Yürüyüş yapmak, hem beden hem de ruh sağlığını koruyor. Herhangi bir ekipman gerektirmeyen ve sağlık için oldukça büyük bir öneme sahip olan yürüyüş; kalp sağlığından, metabolizmanın hızlanmasına; kilo vermeden, ruhsal ve nörolojik rahatsızlıkların önlenmesine kadar birçok alanda büyük rol oynuyor. Düzenli yürüyüşün önemini vurgulayan uzmanlar, günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Haberler 03.10.2018 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yürüyü yapmak, hem beden hem de ruh saln koruyor. Herhangi bir ekipman gerektirmeyen ve salk için oldukça büyük bir öneme sahip olan yürüyü kalp salndan, metabolizmann hzlanmasna; kilo vermeden, ruhsal ve nörolojik rahatszlklarn önlenmesine kadar birçok alanda büyük rol oynuyor. Düzenli yürüyüün önemini vurgulayan uzmanlar, günde en az 30 dakika yürüyü yaplmas gerektiinin altn çiziyor.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Öretim Üyesi Yldz Erdoanolu, yürüyüün beden ve ruh salna olan etkileri hakknda önemli deerlendirmelerde bulundu.

Yürümek için 20 nedeniniz var!

Özellikle koruyucu yaklamlarn daha fazla önem kazand salkta, yürüyüün ayr bir yeri olduunu belirten Erdoanolu, yürümenin salk üzerindeki etkilerini öyle sralad:

1. Yürüyüü her yerde, her mevsimde ve günün farkl saatlerinde yapabilirsiniz. Evde, tatilde deniz kenarnda, doada, dalarda Yeter ki yapmak isteyin.

2. Yürüyü karmak bir ekipman gerektirmez ve kurallar siz koyarsnz. Yürüyüe uygun bir kyafetinizin, bir spor ayakkabnzn olmas ve kapdan çkmanz yeterlidir.

3. Yürüyüü hem bireysel olarak hem de arkadanzla yapabilirsiniz.

4. Yürümek kalbiniz güçlü hale getirir, kan dolamnz düzenler. Kalbiniz vücut dokularnzadaha fazla kan pompalar.

5. Düzenli yaplan yürüyü, kalp hastalklarndan ölüm riskini yüzde 40 azaltr.

6. Kemiklerinizi güçlendirir ve ileri yalarda kemik erimesi olmasn engeller.

7. Yürümek adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarn azaltr.

8. Metabolizmanz hzlandrr.

9. Hafif kou tarznda yaparsanz akcier hacminizi gelitirir ve daha iyi nefes alabilmenizi salar.

10. Souk algnl gibi enfeksiyon hastalklarna kar vücut direncinizi artrr.

11. Yürümeyle, artan serotonin ve endorfinler vücudunuza mutlu bir duru kazandrr.

12. nsilün seviyenizi doal yolla düzenler. Bu bir anlamda da doal tokluk demektir.

13. Düzenli yürüyü yaparsanz daha iyi uyursunuz en önemlisi de uyku kaliteniz artar.

14. Daha salkl bir cildiniz olur.

15. Düzenli yaplan yürüyü, ary hafifleten doal kimyasallarn salnmn salad için, migren veya ba ars gibi ikayetleri daha az yaarsnz.

16. Kilo kontrolünüze yardmc olur. Örnein; 70 kg arlnda bir kiiyseniz, yarm saat hzl tempo ile yürüdüünüzde 149 kalori yakarsnz. Yani günde bir saat yürüyerek, kilonuza ve yürüme hznza göre ayda yaklak olarak 1-3 kg arasnda kilo kaybetmeniz mümkün olur.

17. Demans, depresyon, Alzheimer gibi hastalklara kar koruyucudur ve bilisel yeteneklerinizi gelitirir.

18. Hafif kou eklinde yaparsanz krmz kan hücre saynz artar, kan damarlarnz daha elastik hale gelir.

19. Karacieriniz atk maddeleri vücudunuzdan daha kolay uzaklatrr.

20. Hafif kou eklinde düzenli yaparsanz, biyolojik yanz 12 yla kadar geriye alr.

Günde en az 30 dakika yürüyü yapn!

Dr. Ör. Üyesi Yldz Erdoanolu, Prensip olarak az da olsa hareket etmek, hiç hareket etmemekten çok daha iyidir diyerek, sözlerini öyle tamamlad:

Günde en az 30 dakika yürüyü yapmak salkldr. Dünya Salk Örgütü tarafndan önerilen, yetikinler için haftada toplam olarak 2,5 saat orta iddette aktivitedir. Orta iddette aktivite biraz nefes nefese fakat ter içinde brakmayan anlamna gelir. Yürümeye devam, harekete devam!

Ana Sayfaya Git