Bağışıklığı güçlendirmenin 10 kuralı!

Ülkemizde de hızla yayılan Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek şüphesiz kritik önem taşıyor. Zira vücudumuzu hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı savunmak için çaba harcayan bağışıklık sistemimiz de yeterince güçlü olmadığında bazen kolayca bir mikroba yenik düşebiliyor.

Haberler 24.03.2020 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Tevfik Rfk Evrenkaya, özellikle de kronik hastal olanlarn ve yallarn çok dikkatli olmalar gerektiini belirterek Yalandkça baklk sistemimiz zayflyor, bu da yallkta daha fazla enfeksiyon ve kanser görülmesine, yallarn bulac hastalklara daha yüksek oranda yakalanmasna yol açyor. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonlar, grip ve özellikle zatürre dünya çapnda 65 ya üstü kiilerde ölüm nedenleri arasnda ba çekiyor diyor.

Bakl basklayan bir dier faktörün de sigara ve alkol tüketimi olduunu vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Rfk Evrenkaya öyle konuuyor: Sigara, bronlarmzda yer alan ve yabanc partiküller ile bakterilerin vücut dna atlmasn salayan siliya denen tüycükleri felç eder. Solunum sistemi sekresyonlarn artrarak, mikroorganizmalarn yerleip, çoalmasn kolaylatrr. Alkol de, özellikle çok miktarda alndnda birçok vitaminin vücut tarafndan kullanlmasn bloke eder. Vücutta albümin üretimine sekte vurur. Dorudan baklk sistemini basklar.

BAIIKLIK SSTEM YANLI HEDEFE ODAKLANABLYOR!

nsan vücudunun birçok mikrop için ideal bir ortam olduundan, mikroplarn içeri girmeye çaltn, baklk sisteminin görevinin ise onlar darda tutmak, aramak ve yok etmek olduunu vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Rfk Evrenkaya, buna karn baklk sisteminin bazen yanl hedefe odaklanabildiini, böyle olduunda da dizi hastaln ortaya çkmasna yol açabildiini söylüyor. Alarn ise, bulac hastalklar önlemenin en iyi yollarndan biri olmaya devam ettiini belirten Prof. Dr. Tevfik Rfk Evrenkaya, daha önce çiçek hastal, çocuk felci ve bomaca gibi ykc hastalklarn dünya çapnda alama programlar yoluyla büyük ölçüde kontrol altna alndn ver ortadan kaldrldn vurguluyor.

BAIIKLII GÜçLENDRMENN 10 KURALI!

Prof. Dr. Tevfik Rfk Evrenkaya, baklk sistemini güçlendirmek için salkl yaam alkanl edinmek gerektiini, bunun için de aadaki 10 kuraln büyük önem tadn vurguluyor;

Ellerimizi sk sk ykamak

Etleri iyice piirmek

Sigara içmemek

Salkl ve dengeli beslenmek

Düzenli egzersiz yapmak

deal kiloyu korumak

Alkol almamak ya da ölçülü olarak içmek

Yeterli ve kaliteli uyumak

Stresi en aza indirmek

Yeterince dinlenmek

Bakl desteklediini iddia eden takviyelere dikkat!

Maaza raflarndaki birçok ürün, bakl artrdn veya desteklediini iddia ederken, Prof. Dr. Tevfik Rfk Evrenkaya Aslnda, vücudumuzdaki baklk hücrelerini artrmak her zaman mutlaka iyi bir ey deildir. Baklk sisteminde çok farkl mikroplara birçok ekilde yant veren çok sayda farkl hücre türü vardr. Hangi hücreleri, hangi sayya yükseltmelisiniz? Hiç kimse bu sorunun cevabn henüz bilmiyor. Eczanelerde satlan baz preparatlarn, baklk fonksiyonunun baz bileenlerini deitirdii tespit edilmi olsa da, bunlarn hastalklardan korunmak için aldmz önlemlerden daha üstün olduu kantlanmamtr. Bu nedenle, ticari sloganlara kulak verirken, dikkatli olmak art. Diyetimizin bize tüm mikrobesin gereksinimlerini salamadndan üpheleniyorsak - örnein, sebzelerle aramz iyi deilse doktora danarak günlük bir multivitamin ve mineral takviyesi alnabilir. Tek bir vitaminin mega dozlarn almaktan çok, multivitamin almak daha mantkl olabilir diyor.

Ana Sayfaya Git