Bağışıklık Sisteminin Destekçisi: Propolis

Arıların bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden topladığı reçinemsi maddeleri işlemesiyle ürettikleri, kovanı mikroplara ve dış etkenlere karşı koruyan propolis, antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuar gibi 70'ten fazla faydalı özelliğiyle sağlığı korumaya destek oluyor.

Haberler 21.03.2020 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bal ve dier ar ürünlerinin sala birçok olumlu etkisi var. Bu ürünlerden biri de propolis. Propolis, arlarn bitki tomurcuklar ve salglarndan toplad reçinemsi maddeleri ileyerek ürettii bir ürün. Kovana her zaman propolis ile kapl bir kapdan geçerek giren arlar, bu sayede hem kendilerinin hem de kovann hijyenini salyor. Arlar, propolisi kovan bakteri ve mantar enfeksiyonlarndan korumak, böcek ve dier hayvanlarn kovana giriini engellemek, peteklerdeki çatlaklar onarmak ve petek gözlerinin içini dezenfekte etmek için kullanyor. Propolisin salk üzerinde birçok olumlu etkisi bulunduunu anlatan Prof. Dr. Sibel Silici, bilimsel çalmalarla kantlanm bu etkilerin banda antimikrobiyal, antiviral, antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri, baklk sistemi üzerindeki olumlu etkisi, cilt hastalklar ve yaralara kar iyiletirici, vücudun savunma elemanlarn uyarc etkisi olduunun altn çiziyor.

çocuklar için alkolsüz propolis kullanlmal

Prof. Dr. Sibel Silici, propolisin baklk sistemine salad destein antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinden kaynaklandn hatrlatyor. Propolisi yetikinlerin, yallarn ve dört ya üzeri çocuklarn kullanabileceinin altn çizen Prof. Dr. Silici, sözlerini öyle sürdürüyor: Propolisi baklnz desteklemek amacyla kullanabilirsiniz. Ancak kullandnz ürünün mutlaka denetlenmi olduundan emin olun. Güvenilir markalarn ürünlerini tercih edin. çocuunuz için propolis kullanacaksanz alkolsüz olanlar satn aln. Ancak suda çözünür olarak tanmlanan ürünlerin pek çou alkol ve türevlerini içerebiliyor. Bu nedenle propolis alrken her zaman ürünün ambalaj üzerinde yer alan içeriini okuyun. Propolis kovandan alndnda içeriinde balmumu, kalnt, bulaanlar, çevresel faktörlere bal kirlilikler bulunur ve bu nedenle mutlaka ekstraksiyon ileminden geçirilmesi gerekir. Bu ilemde çözücü olarak etil alkol veya alkol türevi olan propilen glikol gibi tayclarn kullanlmas durumunda, günlük kullanm miktarlarna dikkat etmek gerekir. Dünya Salk Örgütü tarafndan propilen glikolün günlük kullanm miktar, kilo bana 25 mg. ile snrlandrlmtr. Bu gibi çözücülerin özellikle çocuklarda kullanlmas sakncal olabilir. Bu nedenle alkol kullanlmadan saflatrlarak maksimum oranda etken maddeye sahip standart propolis ürünleri tercih edilmeli.

Yiyecek ve içeceklere kartrp tüketebilirsiniz

Alkolsüz, pratik kullanma sahip, ambalajl ürünlerin kullanm kolayln da dikkat çeken Prof. Dr. Silici, bu ürünlerin çocuk ve yetikinlere özel olarak dozlar ayarland için damla saymak gerekmediini ve doru miktarda kullanlabildiinin altn çiziyor. Prof. Dr. Silici, propolisin nasl kullanlacana dair u bilgileri veriyor: Propolisi dorudan ya da herhangi bir yiyecek ya da içecekle kartrarak kullanabilirsiniz. Ancak propolisin kendine has özel bir tad ve kokusu var. Bu tat ve koku tüketimi zorlatrabiliyor. Propolisi bal, su, meyve suyu, yourt, süt gibi yiyecek veya içeceklere ekleyerek daha kolay tüketilebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git