Bağışıklıkta 7 önemli kural

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hızla yayılan koronavirüsten (Covid-19) korunmada sosyal izolasyon ile kişisel hijyenin yanı sıra bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak da anahtar rol üstleniyor. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığında vücut koronavirüs gibi dışarıdan gelen yabancı maddelerle savaşmakta güçlük çekiyor, bunun sonucunda da ayakta geçirilebilecek bir enfeksiyon yatağa düşürebiliyor veya daha ciddi seyredebiliyor.

Haberler 09.04.2020 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAA

DYARBAKIR-Baklk sistemimizin ilevlerini yerine getirirken bir sorunla karlamamas için günlük alkanlklarmza dikkat etmemiz, özellikle koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle u dönemde yaamsal öneme sahip. ç Hastalklar Uzman Dr. Ozan Kocakaya baklk sisteminin ilevlerini kusursuz yerine getirebilmesi için dikkat etmemiz gereken 7 kural anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Ana öününüzün yars meyve sebzelerden olusun

Güçlü bir baklk sisteminin en önemli kural yeterli ve dengeli bir beslenme alkanl edinmek. Bu nedenle baklk sistemini koruyan A, C, D ve E vitaminlerinin yan sra selenyum, potasyum, çinko ile demir gibi vitamin ve mineralleri içeren besinleri düzenli tüketin. Ana öünlerinizin yarsn meyve ve sebzelerle karlayn. çorbalarnzda ve ana yemeklerinizde sebze bulundurmaya dikkat edin. Tabanzn yars sebze ile doluysa, dier yarsn proteinden zengin gdalarla (krmz et, tavuk, balk, fasulye, mercimek, yumurta, bulgur) doldurun. Meyvelerin suyunu / konsantresini deil; posal ve lifli olarak asln bir bütün olarak tüketmeye çaln.

En az 150 dakikay hedefleyin, ancak

Haftada en az 150 dakikay hedefleyerek düzenli egzersiz yapmanz, güçlü bir baklk sistemi için çok önemli diyen Dr. Ozan Kocakaya sözlerine öyle devam ediyor: Ancak haftada bir yaplan düzensiz youn egzersizler vücut için stres kayna oluyor ve yarardan çok zarar getiriyor. Bu tür egzersizler; glukokortikoidler ve katekolaminler denilen kayg hormonlarnn üretimine ve sempatik sinir sisteminin fazla mesai yapmasna neden oluyor. Bunlar sonucunda dolam ile doku arasnda iltihap hücrelerinin dalm deiiyor ve beyaz kan hücrelerinin ilevi bozuluyor. Evde baklk sisteminizin güçlenmesi için arlklar kaldrabilir, egzersiz bantlar - direnç lastikleri ile çalabilirsiniz. Ayrca sadece vücut arlnz kullanarak da yapabileceiniz pek çok egzersiz mevcut. Bu egzersizler hem kan dolamn hzlandrr, hem kaygnz azaltp mutluluunuzu arttrr, hem de sizi kilo almaktan korur.

Tütün ürünlerini hemen çöpe atn

Sigara bata olmak üzere; tüm tütün ürünlerinin kalp-damar hastalklar ve kanserlerin skln artrd artk tartmasz bir gerçek. ç Hastalklar Uzman Dr. Ozan Kocakaya tütün ürünlerinin hem doal bakl hem de edinilmi bakl bozduu uyarsnda bulunarak, Vücudumuzu enfeksiyonlardan koruyan mukoza yaps ve bu mukoza altndaki hücreler doal savunmamzdr ve tütün kullananlarda bunlarn ilevi kesin olarak bozuluyor. Geçirilmi enfeksiyonlara verdiimiz yantlar hatrlayan ve alarla oluan antikorlar üreten hafza hücreleri de sigara içenlerde hem say olarak daha azdr, hem de ilevleri bozuktur diyor. Ayrca youn alkol tüketimi de açklanamayan mekanizmalarla enfeksiyon skln artryor. Bu nedenle alkol tüketimini kstlamanz da güçlü bir baklk sistemi için çok önemli.

Kaliteli ve yeterli uyku art!

Gece-gündüz, uyku-uyanklk ritminin korunmas da savunmamz güçlendiren bir baka önemli faktör. Baklk sistemini basklayan hormonlarn üretimi gece azalyor. Günde 7-8 saatlik uykusunu düzenli alan kiilerde bu hormonlarn kan düzeyleri düüyor, enfeksiyonlarla mücadelede ie yarayan maddelerin üretimi ise artyor.

Bol su tüketmeye devam edin

Son haftalarda, 20 dakikada bir bardak su içilmesi ve bu sayede az içindeki virüslerin sindirim sistemine gönderilmesine yönelik bilgiler kulaktan kulaa yaylyor. Ancak damlack enfeksiyonlar nefesle birlikte alnyor: Az bir miktar az ve burunda kalsa da, mikro partiküller saniyeler içinde akcierlere ulayor. O yüzden az yoluyla alnan suyun virüsleri ykayaca gerçekle ilikisi olmayan bir yaklam diyen ç Hastalklar Uzman Dr. Ozan Kocakaya, buna karn bol bol su içmenin önemine dikkat çekiyor. çünkü yeterli su içmek vücudumuzun toksinlerden arnmasnda ve metabolizmann canlanmasnda anahtar rol üstleniyor. Dolaysyla hastalklardan korunmak için her gün en az 2 litre su içme alkanlnza devam edin.

Salkl kiloyu koruyun

Dünya Salk Örgütü rakamlarna göre; dünyada her 4 kiiden biri obezite sorunu yayorken, bu oran ülkemizde 3 kiiden 1e yükseliyor. Obezite ve stres metabolizma hzn bozup kandaki eker ve kolesterol deerlerini yukar çekerek, dolam sisteminde hasara sebep olduu için birçok kronik hastala yol açabiliyor. Bunlarn yan sra erikin enfeksiyonlar gibi akut (gelip geçici) problemler de obezite sorunu olan kiilerde ar seyrediyor. çünkü bu kiilerde lenf dokusu dalm ile beyaz kan hücrelerinin olgunlama evreleri bozuluyor, ya dokusu ve buralarda salnan hormonlarn miktar arttkça baklk sisteminin ilevleri aksyor. Hem doal baklk mekanizmalar, hem de geçirilen enfeksiyonlar ve olunan alarla kazanlan örenilmi baklk, obezite sorunu yaayan kiilerde yetersiz çalyor.

Sosyal anz geniletin

Vücudumuz bask altndayken organlarn ilevlerini düzgün sürdürebilmeleri, kalbin damarlarn buna uyum göstermeleriyle mümkün oluyor ve bunlar birtakm hormonlarla salanyor. Ksa dönemde hayat kurtaran bu hormonlar, ar stres altnda veya kayg tayan insanlarda devaml ve çok yüksek miktarda üretildiinde ise tam aksine enfeksiyonla savaan hücrelerin üretiminde, olgunlamalarnda ve ihtiyaç duyulan dokulara gönderilmesinde sorun oluturuyor. Stres ve kaygdan mümkün olduunca arnmak için ev içinde yapabileceiniz en iyi ey; tüylü bir arkada edinmek. Evcil hayvan besleyenlerin fiziksel salklarnn yannda sosyal ve duygusal salklarnn da beslemeyenlerden daha yüksek olduunu kantlayan birçok çalma mevcut. Ayrca dostlarnz ve ailenizi düzenli arayarak, internette arkadalarnzla görüntülü sohbet ederek sosyal anz geniletmek de salkl bir ruh hali için çok önemli.

Ana Sayfaya Git