Bağırsak sağlığınız için bu çaydan uzak durun

Kabızlık problemi günümüzde özellikle de kadınlarda kronikleşmiş halde çok sık yaşanıyor. Önemli olan bu sorunu geçici olarak çözmek değil, sindirim sistemini sürekli olarak düzenli ve sağlıklı hale getirmek. Diyetisyen & Dengeli Yaşam Uzmanı Melda Demiröz, günlük çözümlerden (müshil ilaçları, lavman vs.) şiddetle uzak durulması gerektiğini, aksi takdirde uzun vadede kişinin sağlık sorunları yaşayabileceğini belirtiyor.

Haberler 29.10.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzün kronik salk sorunlardan birisi olan kabzlk, genellikle vücudun ihtiyacndan daha az su ve sv tüketimi nedeniyle meydana geliyor. Kabzlk sorunun tamamen sona ermesi için sindirim sistemini düzenli ve salkl hale getirmek oldukça önemli. Diyetisyen ve Dengeli Yaam Uzman Melda Demiröz, sindirim sisteminin doru çalmasn salayacak önemli bilgiler paylat.

Sinameki çayndan uzak durun!

Öncelikle ilk adm öünleri düzenli tüketmek. Mümkünse 3 ana öün, 2-3 ara öün, ancak mümkün deilse en azndan 3 ana öün tüketilmeli. Aksi durumda metabolizma kendini ktlkta hissedip yavalyor.

Su tüketimi her zaman önemli ancak kabzlk problemi için su tüketimi özellikle önemli. Günde 2-3 litre su tüketin. çay, kahve, meyve suyu ve benzer tüketimler ayr, onlar su miktarnz içinde saymayn.

Günde 3-4 fincan yeil çay, adaçay, mate çay gibi -mümkünse kendi demlediiniz- bitki çaylarndan destek aln. çok mecbur kalmadkça sinameki içeren çay içmeyin, sinamekinin kendisini ise hiç içmeyin.

Müshil ilac vücuttaki vitamin ve minerallerin yok olmasna neden oluyor

Zorunlu olmadkça müshil ilac kullanmaya hiç balamayn. çünkü müshil, sinameki vb. ürünler içinizi boaltrken, size gerekli su-vitamin-minerallerin ve hepsinden de önemlisi sizi tuvalete çkaracak olan faydal bakterilerin de içinizden kayp gitmesine, üzerine sifon çekmenize neden olur. Böylece iyice kabz olarak, ksr bir döngüye girebilirsiniz.

Kefiri az yal sütle kendiniz mayalayn

Her gün bir su barda kefir veya prebiyotik yourt tüketmeyi alkanlk haline getirin. Hatta mümkünse kefiri az yal sütle kendiniz mayalayn. Birkaç hafta sonra farka inanamayacaksnz. Kefir veya prebiyotik yourt tüketemiyorsanz, eczanede gda takviyesi olarak satlan prebiyotik tozlar alp her gün yourdunuzun içine ekleyebilirsiniz.

Hayatnza armutu sokun

Bir süre, muz, patates, eftali, portakaldan uzak durun, Bunlar yerine hayatnza armutu sokun, kabuuyla beraber tüketin. Erik, kiraz, kays, hurma gibi meyveler de bu konuda gayet iyi i görecektir.

Kurubaklagillerin gücüne inann. Mercimek çorbas, barbunya pilaki, kuru fasulye, nohut ve mercimek yemekleriyle ciddi düünün ve haftada birkaç kez bunlar tüketin.

Zeytinyal sebze yemeklerini de ihmal etmeyin ve salatalarnza zeytinya ekleyin.

Pirinç, beyaz ekmek ve dier beyaz un içeren ürünlerden uzak durun!

Bu ürünler yerine bulgur, kepekli-tam buday ekmek, esmer pirinç, yulaf gibi ürünleri hayatnzn tam merkezine oturtun, poaça yapmanz gerekiyorsa onu bile kepekli un veya tam buday unuyla yapn.

Tuvalete çkmay alkanlk haline getirin

Ayrca, tuvalete çkmak tam bir refleks ve alkanlk ii. Günlük olarak böyle bir alkanlnz yoksa, oluturmanz gerekecek. Kendinize uygun bir zaman dilimi belirleyin. Örnein kahvalt sonras, öleden önce, akam yemei sonras ve her gün o vakitte gidip tuvalete oturun, bacak bacak üstüne atp saat yönünde karnnza masaj yapn. Gerekirse yarm saat oturun ama alana kadar bunu yapn.

Bu formül kabzln sona ermesine yardmc oluyor

Diyetisyen Melda Demiröz, kabzln önüne geçebilmek için u formülü öneriyor:

Akamdan üç adet gün kurusu kaysy bir bardak suya koyun, ertesi gün imi olarak bulacanz kayslar yiyin, suyuna da 1 tatl ka zeytinya ekleyip için. Sorun çözülene kadar buna birkaç hafta devam edin.

Ana Sayfaya Git