Bağırsaklara iyi bakınız!

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu uzun süren kabızlık, ishal veya gaz problemlerinin ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi, yeterli probiyotik ve prebiyotik gıdaların tüketilmediğinin de göstergesi olabileceğini söyledi. Aksoylu, “Bağışıklığı güçlendirmek için bağırsaklara iyi bakın” dedi.

Haberler 21.02.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Yldz Melek Aksoylu probiyotiklerin yeterli miktarlarda tüketildiklerinde sal olumlu yönde etkileyen canl ve faydal mikroorganizmalar olduunu belirterek unlar söyledi:

PROBYOTK VE PREBYOTK NEDR?

Barsaktaki zararl bakterilerin çoalmasn engellerken yararllarn artmasn destekleyerek barsak dengesini salarlar. En önemlileri laktik asit bakterileridir. Prebiyotikler ise probiyotiklerin etkisini arttran insan vücuduna faydal, sindirilmeyen gda bileenleridir. Barsak florasn desteklerler, aktif olmayan bakterilerin aktif hale gelmesini salayarak, geliimlerine katk salarlar.

BAIRSAIN CAN DOSTU PROBYOTKLER

Probiyotiklerin alnan besinlerin sindirimini ve vücutta enerji kullanmn düzenleyerek arlk kaybna yardmc olduunu ifade eden Aksoylu, Diyetle alnan enerjinin harcanmasn arttrd için obeziteyle savata çok etkililer. Örnein, barsaktaki faydal bakteri says zayf bir kii ile güçlü bir kiiyi deerlendirelim. Güçlü kiiye 1 dilim ekmek yeterli gelirken, zayf kiiye 1 dilim ekmek yetmeyecek ve 2. dilim ekmei talep edecektir. Barsak sal kötü olan bireyler gerekli enerjiye ulamak için tüketim düzeylerini istemeden yükseltirler. Yaplan çalmalar diyete eklenen probiyotiklerin arlk kaybn desteklediini ortaya koyuyor dedi.

Dyt. Aksoylu sözlerine öyle devam etti:

u soruyu soracak olursak: diyetimize probiyotik takviyesi ve probiyotik içeren besinler eklemek gerekli midir? Tabiki de evet. Fakat takviyelerde dikkat edeceimiz bir bakterinin probiyotik etkisinden bahsedilebilmesi için barsaa kadar canl ulamaldr. Midedeki güçlü asitlere ve safra tuzlarna dayankl olup barsan iç zarna yerleip burada aktivitesini göstermelidir.

PROBYOTK ZENGN BESNLER: YOURT, KEFR, AYRAN

Probiyotiklerin en önemlilerinin laktik asit bakterileri olduunu ifade eden Aksoylu, Süt ürünleri en ulalabilir probiyotik kaynaklardr. Probiyotik zengini besinler yourt, peynir, kefir, ayran, keçi sütü, ev yapm turu (özellikle lahana ve salatalk), boza, tarhana, bitter çikolata ve Korelilerin çok tükettii çin lahanasndan yaplan bir yemek olan kimchidir. Vücudumuzdaki probiyotikleri çoaltabilmenin dier bir yolu da; probiyotiklerin etkisini arttran prebiyotik gdalar tüketmektir dedi.

DOAL PREBYOTKLER MUZ, SOAN, SARIMSAK

Aksoylu, doal prebiyotikleri öyle sralad:

Muz, elma, kuru meyveler, soan, sarmsak, yer elmas, kurubaklagiller, pastörize edilmemi turu ve zeytin, dhokla (nohut fermente edilerek yaplm Hint aperatifi), dosa (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yaplan geleneksel Güney Hint yemei), kim Chi (baharatl, keskin fermente edilmi lahana, geleneksel Kore yemei).

PROBYOTKLERN YARARLARI

Barsamzdaki faydal bakterilerin azalmas, probiyotik ve prebiyotik yoksunu bir beslenme eklinin birçok hastal beraberinde getirebileceini ifade eden Aksoylu, Probiyotikler sindirim sistemimize faydal bakterilerin dengelenmesini salarlar. Sindirim bozukluklarn azaltarak, hazmszlk, ikinlik, gaz problemlerini önlerler. shal ve kabzlk tedavisinde destekçidirler. Baklk sistemini desteklerler. Güçlü bir baklk sistemi hastalklarla mücadelede ve kaliteli bir yaam için önemlidir. Alerjik hastalklarn ve cilt hastalklarnn tedavisinde destekçidirler. Örnein sedef hastal veya vitiligo hastal olan kiiler doktoruna danarak probiyotik takviyesi alabilirler. Egzama ve sivilcilerin iyilemesinde etkilidirler. Probiyotikler cildin daha salkl görünmesini salar. Kansere kar baklk sistemini güçlendirirler. Özellikle kolon kanserine kar korunmada probiyotik ve prebiyotikten zengin bir beslenme aktif rol alr. Depresyon tedavilerinde probiyotiklerden faydalanlr. Mutsuz barsak, mutsuz kiidir. Barsaklar salksz olan kiiler kronik yorgunluk, örenme güçlüü, hafza zayfl, isteksizlik gibi bir çok problemi bir arada yaayabilirler. Probiyotikler kolesterolü olumlu yönde etkileyerek kalp ve damar saln desteklerler. Kalbe faydal yalarn etkinliini arttrrlar. Ya metabolizmas üzerinde aktiftirler. Ritim bozukluu ve çarpntlar önlerler. drar yolu ve vajinal enfeksiyonlara kar koruyucu görevi görürler. Özellikle vajinal mantar enfeksiyonlarna kar etkilidirler. Göz kuruluu ve görme sistemi üzerinde de olumlu yönleri bulunmaktadr diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git