BAŞ AĞRISINDAN KURTULMANIN 10 YOLU

Kimi zaman stresten, kimi zaman uykusuzluktan kimi zaman da az su içmek gibi yaptığımız hatalı davranışlardan baş ağrısı yaşıyoruz.

Haberler 02.09.2018 - 12:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genellikle hafif veya orta iddette tüm ba bölgesinde arlk, gerginlik olarak hissedilen gerilim tipi ba arlar pek çoumuzun yaam kalitesini olumsuz etkiliyor. Aslnda günlük hayatmzda yapacamz ufak deiikliklerle gerilim tipi ba arsndan korunabileceimiz söyleyen Nöroloji Uzman Dr. Aylin Öztürk Yavuz alnmas gereken önlemleri anlatt.

Souk /scak uygulamas yapn

Scak veya souk uygulamas özellikle gerilim tipi ba arlarndan kurtulma da çok ie yaryor, gergin kaslar geveterek ba arsndan kurtulmada yardmc oluyor. Scak uygulamay lk bir havluyla, souk uygulamay ise bir beze küçük buz torbalaryla yapabilirsiniz. akak ya da boyun bölgesi üzerinde bir süre tutun ardndan 20 dakikada bir olmak üzere uygulamay 3 kere tekrarlayn. Ba arsndan kurtulmanzda yardmc olacaktr.

Ilk du aln

Gün içinde gerilen kaslar gevetmek için lk bir du yapn. Ne çok scak ne de çok souk olmal. Ilk du kaslar geveterek ba arsndan korunmaznda yardmc olacaktr.

Dinlenin

Ar yorgunluk da gerilim tipi ba arsna neden oluyor. Bu yüzden dinlenmek ya da istirahat etmek ary önlemek için çok önemli. Dinlenmeye geçildiinde kan dolam düzenlenmeye balyor, böylece tüm organlara, özellikle de beyne oksijen girii artyor. Beyinde artan oksijen girii arda koruyucu etki gösteriyor.

Bol bol su tüketin

Yaam kaynamz olan su, kan dolamn kolaylatryor ve vücuda gerekli olan elektrolit ile minerallerin dengesini salyor ve ba arlarnda koruyucu etki yapyor. Bu nedenle günde 2 litre su tüketmek çok önemli. Alkol, kafein ve eker tüketimini de azaltmak kan dolamn rahatlatyor ve ar yapc maddeleri uzaklatryor.

Stresten uzak durun

Günlük yaam kalitesini bozan depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar ba arsn tetikleyen önemli etkenlerden. Youn stres altnda olduumuz dönemlerde çok ksa süreliine de olsa ortamdan uzaklamak, kendimize zaman ayrmak, stresten ve ba arsndan korunmamz salayacaktr.

Geveyin

Ba arlarn önlemek için stresten uzak durmak ve mümkünse geveyebilmek çok önemli. Bunun için derin nefes alma, yoga, davran terapileri ile akupunktur gibi geveme terapilerinden faydalanabilirsiniz. Gevemeyi baardnzda beyninizdeki serotonin düzeyi artacak ve ba arsndan korunacaksnz.

Uyku düzeni çok önemli

Kaliteli uyku salmz için en az su içmek kadar kaliteli büyük önem tayor. Özellikle uyku srasnda salglanan melatonin hormonu, vücudumuz için oldukça faydal. yi bir uykunun balca ölçüsü ise sabah dinç uyanmak ve gün içinde zinde hissetmek. Uyku düzeninizi günde 6 saatten az, 10 saatten de fazla olmamak eklinde düzenleyin.

Duruunuza dikkat edin

Yan duru kaslarn gerginliini artrarak salk açsndan pek çok probleme yol açabilir. Kaslarn gerginliini azalmak ve ba arlarn önlemek için doru duru çok önemli. Vücudunuzun dik olmasna dikkat etmelisiniz.

Öün atlamayn

Uzun süren açlk ba arsn tetikleyebiliyor. Bu yüzden öün atlamamak gerekiyor. Ara öünlerle birlikte günde 56 öün beslenmeyi ihmal etmeyin.

Düzenli egzersiz yapn

Düzenli egzersiz demek ba arlarnn azalmas demek. Düzenli yaplan egzersiz mutluluk hormonunun salnmasn salyor, kan dolamn düzenliyor ve kaslar gevetiyor.

Ana Sayfaya Git