Baba kaybı çocuğun DNA'sını etkiliyor

Ölüm, hapis veya boşanma gibi nedenlerle yaşanan baba kaybının, gelişme çağındaki çocukların DNA'sını etkilediği bildirildi.

Haberler 20.07.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonuçlar Pediatrics dergisinde yaymlanan, Princeton ve Columbia üniversitelerinden bilim adamlarnn yapt aratrma, baba kaybnn, kromozomu nükleolitik parçalanmadan koruyan, hücrenin ve organizmalarn yalanmasn tetikleyen telomerler üzerinde önemli bir etki yarattn ortaya koydu.

ABDnin büyük ehirlerinde 21inci yüzyl döneminde doan yaklak 5 bin çocuk üzerinde yaplan aratrmada, fiziksel ve ruhsal salk, bilisel ilev, sosyal-duygusal kabiliyetler, okul ve ev ortam, aile yaps ve maddi durumlar hakknda bilgi topland, ayrca çocuklarn telomer boylar incelendi.

DNASINI ETKLYOR

Bilim adamlar, 9 yana kadar babasn kaybetmi olan çocuklarn telomerlerinin, dierlerinden ortalama yüzde 14 daha ksa olduunu gözledi. Babas ölen çocuklarda bu orann yüzde 16ya çkt, 5 yandan önce babalarndan ayr düen ya da babalar ölen erkek çocuklarnda ise bu etkinin daha güçlü olduu tespit edildi.

Aratrmada ayrca hücrelerin serotonin tayc sistemindeki genetik varyasyonlarn bu etkiyi azaltabilecei belirlendi.

Hücrenin ve organizmalarn yalanmasn tetikleyen yap ta telomerler, kromozomlarn en uç ksmlarnda yer alyor. Hücre her bölündüünde telomerler ksalyor, telomerler çok ksaldnda hücre çoalmas da duruyor.

Daha önce yaplan aratrmalar, ksalan telomerlerin, yetikinlerde kardiyovasküler rahatszlklar ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalkla balants olduunu ortaya koymutu.

Ana Sayfaya Git