Baba olma şansı!

Birçok çiftin hayali olan anne baba olma isteği, bazen kısırlık (infertilite) nedeniyle gerçekleşemiyor. Her 9 çiftten birinde görülen kısırlığın yüzde 50’si erkeklerde görülen sorunlardan kaynaklanıyor. Sperm kalitesizliği ya da sperm yokluğu sebebiyle baba olma ihtimalleri çok düşük olan erkeklerin şansı Mikro TESE yöntemi ile artıyor. Bu sorunu yaşayan erkeklerin testislerinin açılıp oradan alınan dokularda sperm aranmasını sağlayan Mikro TESE işlemi, daha yüksek oranda ve daha iyi kalitede sperm elde edilmesine olanak veriyor.

Haberler 23.06.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Op. Dr. Emrah Yakut, Mikro TESE yöntemi hakknda bilgi verdi.

EVL çFTLERN YÜZDE 25 LK YIL BEBEK SAHB OLAMIYOR

Cinsel yönden aktif ve korunma uygulamayan çiftlerin bir yl içerisinde doal yollarla gebelik elde edememesi durumuna infertilite (ksrlk) denilmektedir. Dünya Salk Örgütünün verilerine göre evli çiftlerin ilk bir ylda yüzde 25i gebelik elde edemezken, yüzde 15i tedavi arayna girmekte, yüzde 5i ise yaplan tedavilere ramen çocuk sahibi olamamaktadr.

SPERM KALTESZL YA DA YOKLUU EN ÖNEML SEBEP

Her 9 çiftten birinde görülen bir durum olan ksrln yüzde 50si erkek kaynakl sorunlardan ileri gelmektedir. Erkek ksrlna yol açan sperm kalitesizlii ya da sperm yokluunun balca sebeplerini varikosel, hormonal nedenler, genetik nedenler, genel ve sistemik hastalklar, inmemi testis, sperm kanalnda tkanklklar, enfeksiyon hastalklar, kemoterapi ve radyoterapi, ilaç kullanm ve üreme yollarnda meydana gelen hastalklar oluturmaktadr.

AZOSPERM SORUNUNA MKRO TESE LE çÖZÜM

Ksrlk nedenlerinin düzeltilemedii ve doal yollarla gebelik salanamad durumlarda çiftler alama ve tüp bebek gibi yardmc üreme tekniklerine yönlendirilmektedir. nfertilite sorunu yaayan ve menisinde sperm bulunmayan ya da ileri derecede sperm üretim bozukluuna bal azospermi durumu olan erkeklerde çözüm için uygulanan yöntemlerden bir tanesi de Mikro TESE dir.

TESTSTEN ALINAN DOKULARDA SPERM ARANIR

Mikro TESE ilemi genel anestezi altnda hasta tamamen uyutularak yaplmaktadr. lem skrotumun yani testis torbasnn orta hattnda, 3-4 cmlik kesi açlmas ve testis içerisinde tübül denilen ince kanallarn yüksek güçte çalan bir mikroskop altnda incelenmesi yoluyla gerçekletirilmektedir. Normal veya genilemi tübüller toplanarak doku örnekleri alnr ve bu dokular laboratuvar ortamnda parçalanarak içlerinde sperm hücresi olup olmadna baklr. Yaplan incelemede canl sperm hücresinin bulunmas durumunda, eer anneden alnan yumurtalar hazrsa ayn gün tüp bebek ilemi için kullanlr ya da ileride yaplacak tüp bebek tedavisinde kullanlmak üzere dondurularak saklanr. Sperm hücrelerinin tek tek bulunmas ve toplanmas uzmanlk gerektiren oldukça hassas bir ilem olmaktadr.

DOKULAR ZARAR GÖRMÜYOR

Mikro TESE yönteminde klasik TESE ilemine göre çok daha az doku örnei alnd için testis dokusunun zarar görme ihtimali daha düük olmaktadr. Sperm yapmnn olduu tübüllerin mikroskop büyütmesi ile incelenmesi sperm bulma ihtimalini arttrmakta, daha yüksek oranda ve daha iyi kalitede sperm elde edilmesine imkan salamaktadr.

Mikro TESE yöntemi ile testislerden sperm elde etme oran yüzde 40-60 arasnda olurken; ilkinde baarsz olan ve ikinci kez yaplan Mikro TESE uygulamalarnda sperm bulma oran yüzde 20-30lara dümektedir. Mikro TESE ilemi sonrasnda testislerde sperm bulunmazsa alnan dokulara mutlaka patolojik inceleme yaplmas gerekmektedir. Bu inceleme hastann bundan sonra izleyecei süreç konusunda yol gösterici olmaktadr.

SPERM BULUNAMAYAN KLER çN ROSI YÖNTEM

Yine son yllarda TESE ile sperm elde edilemeyen olgulara ROSI yöntemi alternatif bir tedavi yaklam olarak sunulmaktadr. ROSI tekniinde (Round Spermatid Enjeksiyonu) normalde döllenme salamak için gerekli kapasiteye sahip olmayan öncül sperm hücreleri (round spermatid) birtakm süreçlerden geçirilerek yardmc üreme tekniklerinde kullanlabilmektedir. Henüz çok yeni olan bu teknik, hiçbir ekilde çocuk sahibi olmayan çiftler için alternatif tedavi olarak görülmektedir.

Ana Sayfaya Git