“Babalar çocuklarıyla oyun oynamasını bilmiyor"

Dr. Öğr. Üy. Erhan Alabay ve Arş. Gör. Yüksel Kantekin’in gerçekleştirdiği araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre babaların büyük çoğunluğunun, çocuklarıyla nasıl oyun oynaması gerektiğini bilmediği ortaya çıktı.

Haberler 26.09.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmay stanbulun çeitli semtlerinde, farkl eitim düzeyine sahip belirli sayda baba ve çocuklar üzerinden gerçekletirdiklerini ifade eden çocuk Geliimi Uzman Dr. Ör. Üy. Erhan Alabay, Bu babalarla çocuklarna oyun hamurlarn vererek oynamalarn istedik. Bu süreç kameraya alnd. Kamera görüntüleri bilimsel olarak farkl aratrmaclar tarafndan bireysel olarak incelendi. Bu incelemelerde ilginç sonuçlara karlatk dedi.

ETM DÜZEY DE FARK ETMYOR

Dr. Ör. Üy. Alabay, sonuçlar öyle özetledi:

Baba ile çocuun birlikte oyuna balama sürecinde babalarn hiçbirinin oyuna balarken çocuu motive edici söz ve davranta bulunmadn gördük. Babalarn yars çocuun oyun fikrini almadan kendisi oyun sürecine balyor. çocuun fikrini soran babalar ise çounlukla alm olduu fikirleri gerçekletirmiyor. Oyun sürecinde baba kaynakl engellere rastlanyor. Birçok defa oyunda babann çocuktan çok daha fazla aktif olduunu gördük. Bunun yannda, babalarn en çok çocuuyla oyun oynarken emir kipi ile konutuunu, fiziksel veya sözel müdahalede bulunduunu, mükemmeliyetçilik beklentisinde olduunu ve en kötüsü ise çocuun oyun sürecinde yapt ürünleri beenmedii sonucuyla karlatk. Üstelik bu verilerin, örenim durumuna göre deimediini gözlemledik. Üniversite mezunu babalar ile ilkokul mezunu babalar arasnda hiçbir fark yok.

BABA FGÜRÜ ÖNEM KAZANIYOR

Son yllarda babalk kimlii ve babalarn çocuk yetitirme konusundaki önemlerine ilikin çalma bulgularnn çocuk geliiminde babalarn rolüne olan ilgiyi artrdn ifade eden Ar. Gör. Yüksel Kantekin ise, Farkl aratrmalardan elde edilen bulgulara göre, çocuun geliiminde, babann da anne kadar etkili ve önemli bir birey olduu belirtiliyor. Bu sonuçlara paralel olarak babalk rolünün de toplumsal beklentiler açsndan bir deiim içerisine girdii malum. Özellikle 1990l yllardan itibaren aratrmaclarn bu konuya olan ilgilerinde art gözleniyor. ABD istatistiklerine göre, 2000 ylnda toplam 60,1 milyon baba varken, 2007de 64,3 milyona, 2012de de bu say 70,1 milyona yükseldi. Tek bana çocuk yetitiren bekar babalarn saylar da aratrldnda, bu babalarn says son 10 ylda yüzde 60 artarak 1.96 milyona ulat saptand. Baba saysnn artmas, toplumsal cinsiyet eitliinin kabul görmesi ve çocuun geliiminde babalarn önemli bir rol aldnn farkndalnn artmas gibi nedenlerden dolay babalarn da çocuk geliiminde önemli olduu toplum tarafndan kabul edilmeye baland diye konutu.

BABASIYLA ARASI Y OLAN çOCUK DAHA Y GELYOR

Ar. Gör. Kantekin babayla olumlu bir ilikisi olan çocuklarn geliiminin daya iyi seyrettiini ifade ederek, öyle devam etti: Son yllarda yaplan aratrmalar incelendiinde, baba-çocuk arasndaki olumlu etkileiminin artmasyla birlikte, çocuun olumlu davranlarnda art, alc dil ve ifade edici dil becerisinin olumlu yönde etkilenmeler, uyku kalitesinde art, ergenlie giri zamann normale yaknlamas gibi olumlu durumlarn gelitii tespit edildi. Bu dorultuda, çocuklarn geliimlerini salkl bir ekilde sürdürebilmeleri için, anne kadar baba figürüne, babalaryla etkileim içerisinde olmaya da ihtiyaçlar olduu sonucu bilimsel olarak kantlanm bir gerçektir diyebiliriz.

BABALAR çOCUKLARIYLA NASIL OYNAMALI?

Alabay ve Kantekin, bir babann çocuklaryla oyun oynarken dikkat etmesi gereken noktalar ise öyle sralad:

Bir baba çocuu ile oyun sürecine, muhakkak çocuunu motive edici ve heyecanlandrc söz ve davranla balamal. Oyuna balamadan önce çocuun fikrini aln. çocuun fikirlerine sayg gösterin ve o yönde oyun sürecine balayn ve sürdürün. Oyun sürecinde ne çok aktif olun, ne de çok pasif kaln. çocuunuzla birlikte oyun oynarken oyun sürecini devam ettirmeye yönelik sorular sorun. Örnein çocuunuz küplerle bir bina ina etmek istiyorsa, siz çocuunuza Bu bina nasl bir bina olacak peki? eklinde sorular sorun. Mükemmeliyetçilikten kaçnn. Unutmayn ki onlarn el becerileri bir yetikin kadar deildir. Bu nedenle çok güzel yapmasn beklemeyin. Emin olun ki zaten çocuunuzun yapm olduu ürün onun için en güzelidir. Bu nedenle yapt ürüne sayg gösterin ve beenin. Oyun sürecini çocuunuzun yönetmesine izin verin. Siz o oyunun içinde bir oyuncu olun. birlii içinde oyunu sürdürün ama oyunun gidiatn çocuunuz belirlesin. Oyunun belirli noktalarnda çocuunuz sizden yardm istiyorsa süreci ilerletmek için fikirler önerin. çocuk için oyun oynamak en heyecanl aktivitelerden birisidir. Bu nedenle çocuunuz oyun içinde heyecanlanp, duygular sözlerine ve davranlarna yansyacaktr. Sizde onun bu duygularna karlk verin. O heyecanlanyorsa sizde bu durum karsnda heyecanlann. Yani çocuunuzun duygularna ayna olun. Ve son olarak unutmayn ki, çocuun en önemli ii oyundur. Bu nedenle çocuunuzun oyunlarn engellemeyin ve oyunlarna deer verin.

Ana Sayfaya Git