Babanın 6 kritik rolü!

Çocuklar ruhsal ve toplumsal açıdan sağlıklı gelişebilmek için her iki cinsiyetten rol modellerine ihtiyaç duyuyorlar. Çocuk gelişimi denildiğinde akla ilk olarak anneler geliyor. Oysa babaların çocuklarıyla ilgilenmeleri, onların gelişimi ve bakımlarıyla ilgili sorumluluk almaları, ihtiyaç ve sorunlarına yanıt verebilmeleri çok önemli.

Haberler 14.06.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doç. Dr. Ali Evren Tufan bu ilevleri yerine getirebilmek için de beraber geçirilen zamann süresinin deil, kalitesinin önem tadna dikkat çekerek,Ksa sürelerle bile olsa çocuklarnn geliim düzeylerineuygun, aktif ve hayal gücüne dayal oyunlar oynayan, zaman onlarn becerilerini gelitirmek için deerlendiren babalarn çocuklaryla kaliteli zaman geçirdiklerini söyleyebiliriz. Bu babalarn çocuklar, ruhsal ve toplumsal açdan daha salkl geliim gösteriyorlar. Babalaryla iletiimi yetersiz veya sorunlu olan çocuklar ise uzun dönemde özgüven sorunu yaayabiliyor ve akranlar tarafndan dlanabiliyorlar. Ayrca akademik baarlar da düebiliyor diyor. Peki, salkl baba çocuk ilikisi, çocuun geleceini nasl etkiliyor? çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doç. Dr. Ali Evren Tufan baba faktörünün çocuklarn ruhsal, zihinsel ve kiilik geliimi üzerindeki 6 kritik rolünü anlatt, önemli uyarlarda bulundu.

Sosyal becerisini gelitiriyor

çocuk, annenin sevgisi ile bakmyla sevilen ve deer verilen bir varlk olduunu, bunun yan sra kendisinin de çevresindekilerin gereksinimlerini karlayabileceini öreniyor. Ayrca erken dönem çocukluk çanda ve bebeklik döneminde zihninde anne ile kendisini bir tutabiliyor, dier bireylerin varln ise ancak baba figürünü fark etmeyle kabulleniyor. Anne ve çocuk dnda babann varl, çocuun sevgiyi ve sahip olduklarn paylaabilmesinde, karlat sosyal sorunlara çözüm getirebilmeyi örenmesinde etkili oluyor. Bu üçlü ilikide; sahip olduklarn paylama, isteklerini erteleyebilme, ihtiyaçlarn ifade edebilme, duygular tanma ve ifade etme becerilerinin temeli atlyor.

Cinsel kimlikte anahtar rol üstleniyor

Hem erkek, hem kz çocuklarnn cinsel geliimleri babalarn varlndan etkileniyor. Erkek çocuklar 3 ya civarnda annenin sevgisi için babalaryla rekabete girebiliyorlar. çözüm olarak babalaryla özdeleebiliyorlar. Bu özdeim, babann gözlük ve benzeri eyalarn kullanma, boya ile kendisine byk/sakal çizme gibi davranlarla da vurulabiliyor. Babann bu davranlarn olaan olduunu kabullenmesi ve çocuun öfke ile rekabet duygularn ifade edebilmesini kolaylatrmas, salkl bir baba-çocuk ilikisinin kurulmasnda ve çocuun cinsel geliiminde faydal olabiliyor. Erkek çocuklarn rekabet ve özdeimle ilgili davranlarna kat bir ekilde yaklamak, beceri ile yetilerini aalamak ise bu geliim basamanda sorun yaratabiliyor ve cinsel kimlik ile rolleri olumsuz etkileyebiliyor.

Kz çocuklar da 3 yandan itibaren babalarna ilgi duymaya balyor, onlarla daha çok zaman geçirmek ve iletiim kurmak istiyorlar. Kz çocuklarnn babalaryla kurduklar iliki ve iletiim biçimi ileride kar cinsle kuracaklar ilikinin kalitesi ile eklini etkileyebiliyor. Örnein babalaryla iliki ve iletiimi kstl olan, ihmal edildiklerini düünen kz çocuklar, ihtiyaç duyduklar ilgi ile efkati kendilerinden yal ve olgun erkeklerde arayabiliyorlar. Ayrca babalaryla iliki ve iletiimde sorun yaayan kz çocuklar ileride içe yönelim bozukluklar (depresyon, kayg ve benzeri) açsndan risk altnda olabiliyorlar.

Zeka geliimine katk salyor

Babann varl ile ilgisi, çocuun çevresindeki fiziksel ve sosyal uyaranlar zenginletiriyor, bu sayede de zeka geliimine katkda bulunuyor. Yaplan aratrmalarda, annelerin çocuklaryla daha çok sözel ve duygusal, babalarn ise daha çok fiziksel becerilere dayal oyunlar tercih ettikleri saptanm. Fiziksel becerilere dayal oyunlar çocuklarn kas geliiminde etkili olmasnn yan sra görsel- motor organizasyon, görsel dikkat ve organizasyon becerilerinin gelimesine katkda bulunuyorlar. Babalaryla daha çok zaman geçiren ve farkl becerileri gelitiren oyunlar oynayan çocuklarn gelecekte daha yüksek akademik ve mesleki baarlar saladklar yine yaplan çalmalarla gösterilmi.

Özgüvenini artryor

Hem erkek, hem kz çocuklar için baba, d dünyadaki sorunlar çözen, fiziksel yapsndan bamsz olarak güçlü olarak alglanan ebeveyn oluyor. çocuklar babalarnn aile içi ve dndaki sorunlara yaklamn model alyor ve özgüvenlerini gelitiriyorlar. Babalarn çocuklarna karlaacaklar sorunlar çözebilecekleriyle ilgili mesajlar da özgüven geliimine katkda bulunuyor.

Karakter oluumunu belirliyor

çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doç. Dr. Ali Evren Tufan babalarn disipline yönelik yaklamnn çocuklarnn kiilik geliimini de etkileyebildiine iaret ederek, Sürekli kstlayan, cezalandran, kurallar ve yönergeler konusunda çocuklarnn fikirlerine açk olmayan babalarn çocuklar ya babalaryla çatmaya giriyor ve isyankar bir kiilik örüntüsü gelitiriyor ya da kendi istek ile ihtiyaçlarn bastrarak boyun eiyor, utangaç ve içe dönük bir kiilie sahip oluyorlar. Dier yandan aile içi kural ve yönergeler hakknda çocuklarn geri bildirimini de dikkate alan, kural ile snrlar çocuun ya ve geliim düzeyine göre deitirebilen babalarn çocuklar ise daha salkl bir kiilik geliimi gösteriyorlar diyor.

Ruhsal sorunlara kar güçlendiriyor

Salkl bir ruhsal geliim; paylaabilme, isteklerini erteleyebilme, ihtiyaçlarn ifade edebilme, duygularn tanma ve ifade etme, cinsel kimliini oluturabilme ve bu kimlikle ilgili rolleri yerine getirebilme, bilisel becerileri karlat sorunlar çözmek için kullanabilme, karlat sorunlar çözebileceine yönelik kendine güven duyma gibi becerileri gerektiriyor.Bu beceriler, ileride geliebilecek depresyon, kayg ve benzeri ruhsal sorunlara kar da direnç salyor. Dolaysyla, çocuklarn ruhsal salnda babalarn veya baba yerine geçebilecek kiilerin varl son derece önemli bir rol üstleniyor.

Ana Sayfaya Git