Babasını kanserden kaybeden doktorun araştırması kanser hastalarına umut olacak

SAMSUN'da, 2006 yılında, babasını kanserden kaybeden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Gönül Solmaz'ın aynı yıl başladığı kanser araştırması, olumlu sonuç verdi.

Haberler 06.11.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Solmaz, devam eden aratrmasnn, kanser hastalarnn kemoterapi srasnda salam hücrelerinin ölmesini yüzde 78 orannda engelleyecek bir çalma olduunu söyledi.

Samsunda, babas Sava Solmaz 2006 ylnda kanser nedeniyle kaybeden OMÜ Biyoloji Bölümü Aratrma Görevlisi Moleküler Biyolog Dr. Solmaz, babasnn ölümünden sonra balatt ve kemoterapi srasnda salam hücrelerin ölmesini yüzde 78 orannda engelleyecek bir aratrma yapt. Aratrmalarn 400 denek üzerinde yaptn belirten Dr. Solmaz, Kanser hastalarnn kemoterapi alrken, aldklar ilaçlar, kanserli hücrelerin yan sra salam hücreleri de öldürüyor. Uzun süredir yaptmz çalmalar sonrasnda Coenzyme Q denilen bir organik bileik sayesinde salam hücrelerdeki tahribat minimize etmeyi baardk dedi.

KANSER HASTALARINA UMUT OLACAK

Organik bileik olan Coenzyme Q maddesinin kozmetik ürünlerle birçok salk ürününün yapmnda kullanldn söyleyen Dr. Solmaz, aratrmasyla ilgili u bilgileri verdi:

Kanserli hücreleri kontrol altna almak için ya da tedavi edebilmek için uygulanan kemoterapi yöntemi, salam hücrelerin de ölmesine neden oluyor. Her kemoterapi tedavisinde yüzlerce belki de milyonlarca salam hücre ölüyor. Bu da hastaln daha artmasna ve hastann yaam ömrünün ksalmasna neden oluyor. Eer salam hücreler, salkl kalabilse belki de hastalk daha hzl tedavi edilebilecek. Biz de önce salam hücrelerin tahribat görmemesi üzerinde bir çalma yapmaya karar verdik. O dönemlerde ve halen bata kozmetik olmak üzere birçok salk ürününde de kullanlan Coenzyme Q denilen organik bileiin etkileriyle bunun yaplabileceini düündüm. Bunun olabilirliini ispatlamak için laboratuvar çalmalarna baladm. Bu anlamda saysz deneyler, yaptm ve bunun olabilirliini ispatlad ancak halen daha Coenzyme Q ve dier antioksidan özellik gösteren maddelerin kombinasyonlarn çalmaya devam ediyoruz.

Ana Sayfaya Git