Bacaklardaki şişlik o hastalığın habercisi olabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Tolga Önder, ‘derin ven trombozu’ diye adlandırılan damar tıkanıklığı rahatsızlığının bazen akciğere giderek ölüme neden olabileceğini söyledi.

Haberler 11.09.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Opr. Dr. Tolga Önder, derin ven trombozu olarak adlandrlan, damarlarn kan phts ile tkanmas hakknda bilgi verdi. Opr. Dr. Tolga Önder, oluan phtnn zaman zaman akciere giderek ölüme neden olabileceini belirterek, Tromboz, damarlarn kan phts (trombüs) ile tkanmasdr. Derin ven trombozu ise büyük toplardamarlarn içinde pht olumasdr. En çok bacak ve kalça toplardamarlarnda görülmekle beraber kolda da görülebilir. Oluan pht kan akmn tamamen veya ksmen engelleyebildii gibi bazen bulunduu yerden koparak akciere gidebilir ve buna akcier embolisi denir. Akcier embolisi ise ciddi solunum yetmezlii ve ani ölümle sonuçlanabilir dedi.

Derin ven trombozunun nerede, ne zaman ve nasl görülebileceine ilikin Opr. Dr. Önder, Özellikle büyük cerrahi giriimler sonras uzun süre hareketsiz kalmak zorunda olduumuz, yataa baml olduumuz dönemlerde, uzun kara ve hava yolculuklarnda, vücudun susuz kalmas durumunda obezitede, ileri ya, kalp yetmezlii, sigara kullanm, kanser hastalarnda, kadnlarda östrojen kullanm (doum kontrol hap veya hormon replasman tedavisi), gebelik, lohusalk dönemlerinde, genetik olarak phtlamaya eilim yaratan hastalklarn varlnda, baz kronik hastalklarda ve varislerde görülebilir eklinde konutu.

Tedavi edilmezse yaam boyu ilerleyebilir

Derin ven trombozunun ne gibi belirtiler olduu ve tedavi yöntemlerini de aktaran Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Opr. Dr. Tolga Önder, Derin ven trombozu gelien bölgede, sklkla bacaklarda ani ime, s art, morarma, ar ve hassasiyet sk karlalan bulgulardr. Eer akciere pht atarsa ani balayan nefes darl, öksürük, göüs ars, çarpnt görülebilir. Klinik deerlendirme sonras derin ven trombozu tansnda renkli doppler ultrasonografi en etkili, kolay ve arsz yöntemdir. Derin ven trombozu tedavi edilmezse yaam boyu ilerleyici bir ekilde devam eden posttrombotik sendrom ad verilen, bacaklarda ar, kramp, ilik, yanma, kant, dolgunluk hissi, yara açlmas ve varis oluumuna neden olan bir tablo oluur. Derin ven trombozu tedavisinde geleneksel yöntem kan sulandrc ilaçlardr. Artk günümüzde eer erken dönemde yakalanrsa, özellikle kask ve kalça damarlarnda pht varsa, hastann hzla rahatlamasn salamak için anjiyo ile yaplan kateter aracl trombolitik tedavi ve farmakomekanik trombolitik tedavi gibi yöntemlerle pht parçalanp eritilebilmektedir diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git