Bacakta çıkan yaralara dikkat

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, bacaklarda çıkan yaraların damar tıkanıklığı habercisi olabileceğini belirterek dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu

Haberler 31.07.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. smail Erdou, bacaklarda çkan yaralarn damar tkankl habercisi olabileceini belirterek, dikkat edilmesi konusunda uyarlarda bulundu.

Kardiyoloji Uzman Dr. smail Erdou yapt açklamada, Vücuttaki bütün organlar damarlar vastasyla besleniyor. Özellikle youn sigara içen eker hastalar veya böbrek hastalarnn damarlarnda ciddi tkanmalara yol açyor bu tarz rahatszlklar. imdi kalp damarlarnn hastalklar artk günümüzde herkes tarafndan biliniyor ve tedavisi yaplyor. Ancak bacakla ilgili damar hastalklar biraz ihmale maruz kalyor. çünkü hastalarn birçou bacaklarnda çkan yaralarn, yol yürümeyle bacaklarda olan arlarn sebebinin aslnda bel, bel ft gibi bir takm rahatszlklardan kaynaklanabileceini düünüyor. Aslnda damarlarla ilgili bir takm hastalklar yol yürümeyle bacaklarda ar yaparlar ya da uzun süren çok tkal damarlar ayaklarda yaralarn çkmasna sebep olurlar. Bu yaralar diyabetik hastalarda ya da diyalize giren hastalarda iyilemelerin gecikmesine hatta verilen antibiyotiklerin de etkili olmamasna sebep olur dedi.

Bacaklar kaybedilebilir

Damar tkanklklarnn bacaklarda ve parmaklarda yarayla balad ifade eden Erdou, Daha sonra bu damarlar açlmad zaman ya da antibiyotikten hastalar fayda görmedii zaman hem buradaki enfeksiyonlarn bütün vücuda dalarak yaygn bir sepsis dediimiz, bürün vücudu ilgilendiren bir enfeksiyon yaratma gibi bir takm riskleri var. Bunun yannda bu hastalar çok uzun vadede bu ilemi yaptrmadklar takdirde bu hastalarda önce parmaklarn kesilmesi daha sonra yukarya doru ayak bileinde kesilme, dizde kesilme hatta kalçaya kadar bacaklarn kaybedilmesi gibi bir takm durumlar ortaya çkyor. Onun için en ufak bir üphe olutuunda, bacaklarda yaralar çktnda bunlarn damarlarnn mutlaka kontrol edilmesinde fayda var. Damarlara yaplan müdahaleler hastalarn bacaklarnn, ayaklarnn ya da ite parmaklarnn kesilmesini engelleyebilir. Bu süreçlerini uzatabilir. Konforlarn artrr diye konutu.

Bacan kaybetmekten kurtuldu

Balon stent yöntemiyle ameliyat edilen ve bacann kesilmesinden kurtulan 63 yandaki Tevfik Aysan ise, Bacamda yara çkt umursamadm sonra bu yara cvk bir ekilde bir, iki, üç bouma kadar gelmi hocama sorduum zaman. Hocamda dedi ki Bunu kesmemiz lazm eer kesmezsek tamamen bacan alrz dedi. Aman hocam hemen yap dedim. Üç gün sonra hocam parma kesti. Sonra smail hocamda Damar tkankl var olar açalm yaran daha çabuk iyileir dedi ve açt. Ayam kaybetme durumum vard ama imdi bitti. Bu tedaviyi olmasaydm kasa kadar keserlerdi ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git