Bacaktaki ani ağrılar

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, “Ani bir şekilde başlayan bacakta şişlik ve ağrı, derin ven trombozu belirtisi olabilir. Eğer bu belirtiler yeterince ciddiye alınmazsa, kişide pulmoner emboli (akciğere kan taşıyan damarların pıhtı ile tıkanması ve kanın oksijen oranında hızlı düşüş) oluşarak solunum yetmezliği sonucunda hayati tehlike doğabilir” dedi.

Haberler 23.10.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Vücudumuzdaki bir damarn kan phtlamas sonucunda tkanmas ile ortaya çkan, halk arasnda damar içi phtlama olarak bilinen tromboz, erken müdahale edilmezse hastann hayatn kaybetmesine yol açacak kadar sinsi ve ölümcül bir hastalk olarak gösteriliyor.

Trombozun genellikle toplardamarlarda olumakla birlikte atardamarlarda da (arterlerde) görülebileceine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Op. Dr. hsan Alur, uyarlarda bulundu.

ERKEN TANI HAYAT ÖNEM TAIYOR

Derin venlerde oluan trombozun derin ven trombozu, yüzeysel venlerde oluan trombozun ise tromboflebit olarak tanmlandn kaydeden Op. Dr. hsan Alur, özellikle derin ven trombozunda erken tannn konularak tedaviye zamannda balanman oluabilecek komplikasyonlar (akcier atardamarna pht atlmas, iddetli bacak ars, kalc bacak ilii) önlemek açsndan hayati önem tadn ifade etti.

PULMONER EMBOL TEHLKESNE DKKAT

Op. Dr. hsan Alur, Derin ven trombozunun en tehlikeli komplikasyonu pulmoner emboli gelimesi (yani akciere kan tayan damarlarn pht ile tkanmas ve kann oksijen orannda hzl düüle sonuçlanan solunum yetmezlii gelimesi) ve erken müdahale edilmezse hastann hayatn kaybetme riski tamasdr. Derin ven trombozu ayrca toplumda yaygn i gücü kaybna/ekonomik kayplara sebep olmakta ve bireylerin yaam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle derin ven trombozunun farknda olmak ve komplikasyonlarn iyi bilmek gerekmektedir diye konutu.

Ani bir ekilde balayan bacakta ilik ve arnn derin ven trombozunda en önemli belirtiler olduunu söyleyen Op. Dr. hsan Alur, Bacaktaki ilik sebebiyle çap art olur, hareket esnasnda ise ar ve hassasiyet geliir. Yürürken veya ayakta sabit dururken bacakta ilik ve ar daha da artar. Klinik bulgularla birlikte ilik olan bacak toplardamarlarnn renkli Doppler Ultrason görüntülemesiyle (damar içindeki phtnn görüntülenmesiyle) kesin tan konur dedi.

BÜYÜK ORTOPEDK AMELYATLAR, OBEZTE VE KANSER RSK ARTIRIYOR

Op. Dr. hsan Alur, uzun süre youn bakmda yatmak sonucunda hareket kstll yaamak, büyük ortopedik ameliyatlar geçirmek (kalça kr, protez ameliyatlar), morbid obezite, ileri ya, hiperlipidemi (kan yalarnn yüksek olmas), ileri evre kalp yetersizlii, aktif sigara içicilii, kanser hastal varl (özellikle akcier, karacier, pankreas, kolon kanseri, meme, prostat) kemoterapi, kalc santral venöz kateterler, genetik phtlama bozukluklar ve sedanter yaam tarz (hareketsiz yaam stili) derin ven trombozunda en önemli risk faktörleri olduunu belirtti.

SON 2 YILDA PANDEM NEDENYLE TROMBOZ VAKALARI ARTTI

Dünyada ve Türkiyede ortalama insan ömrünün uzamas, genç nüfusa oranla yal nüfusun artmas, kanser hastalklarnn sk görülmeye balamas, özellikle son 2 ylda koronavirüs pandemisine bal olarak tromboz vakalarndaki artn derin ven trombozunun önemini bir kat daha artrdn vurgulayan Op. Dr. hsan Alur, hastaln tedavisi hakknda ise u bilgileri paylat:

Karmzda tedavisi imknsz bir hastalk bulunmuyor. Tam aksine, erken dönemde (akut) fark edilirse, yüzde 100e yakn bir baar oranyla damarn içerisinde olumu bulunan trombüs yani pht eritilebilir, damar açlabilir ve kan ak tekrar salanabilir. ayet kronik dönemde tromboz tespit edilirse, yine pht önleyici ve kan inceltici (kan sulandrc) ilaçlarla yeni phtnn olumasn engellemek ve/veya olumu olan phtnn damar içerisindeki ilerleyiini durdurmak mümkündür.

DERN VEN TROMBOZUNDAN KORUNMAK çN ÖNERLER

Op. Dr. hsan Alur, Derin ven trombozundan korunmak için salkl yaamn baz temel salk kurallarna uyulmas gerektiinin altn çizerek önerilerini öyle sralad:

Hareketli bir yaam tarz oluturmalyz, her gün düzenli yürüyü veya egzersiz yapmalyz, sigara içiyorsak sigaray brakmalyz, yal yemeklerden veya besinlerden uzak durmalyz, düzenli olarak salk kontrolünden geçmeli, doktorumuzun tavsiyelerini uygulamalyz. En önemlisi, tromboza kar harekete geçip salmz önemsemeliyiz.

Ana Sayfaya Git