Bağırsağı bozuyor

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, inflamatuvar bağırsak hastalıklarının genetik, çevresel faktörler, psikolojik stresin etkisiyle ortaya çıkan anormal bağışıklık yanıtı sonrasında geliştiğini belirterek, "Ailede inflamatuvar bağırsak hastalığı öyküsü olanlarda risk daha fazladır." ifadesini kullandı.

Haberler 11.05.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soyer, inflamatuvar barsak hastalklar ve tedavi yöntemlerini deerlendirdi. nflamatuvar barsak hastalklarnn genetik, çevresel faktörler, psikolojik stresin etkisiyle ortaya çkan anormal baklk yant sonrasnda gelimekte olduunu belirten Soyer, unlar kaydetti:

Ailede inflamatuvar barsak hastal öyküsü olanlarda risk daha fazladr. shal, karn ars, kanl-mukuslu dklama, kilo kayb, halsizlik balca belirtilerdir. Kronik seyir gösteren bu hastalklarda ikayetlerin artt alevlenme (atak) dönemleri ve herhangi bir belirtinin olmad remisyon dönemleri olmaktadr. Atak dönemlerinin iddeti, says ve skl kiiden kiiye göre deimektedir. Atak iddeti hafif, orta veya ar seyirli olabilmektedir. Ülseratif kolit ve Crohn hastal olmak üzere iki türü vardr. Ülseratif kolit sadece kaln barsa etkiler ve sadece mukozal tutulum yapar. Crohn hastal ise azdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyebilmektedir ve transmural, yani barsak duvarnda tam kat tutulum yapmaktadr. Hastalarn yüzde 25-35inde karacier, safra yollar, pankreas, eklem, göz gibi barsak d organlarda da tutulum olabilmektedir.

BAZI HASTALARDA CERRAH GEREKSNM OLABLMEKTE

Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, tedavinin hastaln aktivitesi ve yaylmna göre deimekte olduunu aktararak, Tedavide anormal immün yant düzenleyen ilaçlar kullanlmaktadr. Baz hastalarda cerrahi gereksinimi olabilmektedir. Uzun dönem takipte hastalarda barsaklarda darlk, fistül, apse geliimi gibi çeitli komplikasyonlar ile karlalabilmektedir. Hastalarn bir ksmnda barsak kanseri geliim riski artmtr. Ayrca, tedavide kullanlan immün sistemi basklayan ilaçlara ait yan etki takibi dikkatle yaplmaldr. Kronik seyir gösteren bu hastalklarda baarl takip salam hasta-hekim ilikisinden geçmektedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git