Bağırsak diyeti metabolik hastalıklardan koruyabilir

Bağırsak diyeti metabolik hastalıklardan koruyabilir

Haberler 19.05.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAPS diyeti olarak bilinen diyetin ise sindirim sisteminin daha salkl çalmasn saladn belirten Özcan szntl barsak sendromuna dikkat çekti ve unlar söyledi, Barsaklardaki en önemli sindirim sorunu, leaky gut syndrome yani szntl barsak sendromudur. Bu tabloda, ince barsak duvarnda hasar ve geçirgenlik görülmektedir. Toksinler, sindirilmeyen besinler, ar metaller ve böcek ilac gibi kimyasallar barsak çeperinden kana geçmektedir. Bunu engellemek üzere yaplan beslenme program da GAPS tedavisi olarak adlandrlr. Aksi halde toksinler ve kimyasallar barsak duvarn aarak, kan dolamna geçip vücuda saldrmaktadr.

BAIRSAK FLORASINI KORUYOR

Barsak salnn psikolojiyi etkileyebildiini de belirten Özcan sözlerine öyle devam etti, Bu denklemi salamak için de beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Barsak florasn koruyarak sindirim sisteminin daha salkl bir ekilde çalmasna yardmc olan GAPS diyeti, ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme ekillerinden biridir. Böylece kii hem salkl barsaklara, hem de ruhsal açdan huzurlu bir yaama kavuabilir. Barsak sal için ilk ve en temel nokta, barsak florasnn bakteri dengesini salamaktr. Düzenli çalan bir barsakta probiyotik ad verilen faydal bakterilerin orannn yüksek, hastalk yapc patojen bakterilerin ve mantarlarn orannn düük olmas gerekir. GAPS hastalarnda ise patojenik flora oran yüksekken, barsak floras anormallii bulunmaktadr. Barsan hasarl olma durumunu ifade eden bu tablo nedeniyle, GAPS beslenmesinde probiyotik salayan fermente gdalarla hazr probiyotikler büyük önem tamaktadr. Bu diyet ile barsak floras korunarak, sindirim sisteminin salkl çalmas amaçlanmaktadr.

Anksiyete, otizm, izofreni, epilepsi, depresyon, bipolarve obsesif-kompulsif bozukluk, dikkat eksiklii, hiperaktivite bozukluu (DEHB) gibi rahatszlklarn varlnda da GAPS diyetinin destekleyici olarak uygulanabildiini belirten diyetisyen Özcan, Ayrca akne, alerji, anemi, demir eksiklii, bellek problemleri, çölyak, gluten intoleransna bal bozukluklar, diyabet, egzama, eklem arlar, MS, migren, Parkinson, romatoidartrit, sedef ile sistit durumunda ise bu beslenme protokolü sayesinde ikayetleren aza indirilmekte hatta ilacabamllk ortadan kalkabilmektedir dedi.

BAIRSAK FLORASINA ZARAR VEREN ETKENLERDEN UZAK DURUN

Barsak florasna zarar veren etkenlerden uzak durulmas gerektiini söyleyen Özcan, kullanlan antibiyotiklerin barsak florasna önemli zararlar verdiini ve buradaki faydal bakterileri öldürdüünü belirtti ve unlar söyledi,

Antibiyotikler,barsak florasn dorudan sfrlamaktadr. Ar kesici, steroid, doum kontrol haplar, uyku ilaçlar, antidepresan ve antiasit içeren birçok ilacn bilinçsiz kullanm da barsak florasn olumsuz etkiler. lenmi ekerli ve karbonhidratl gdalarla birlikte yanl beslenme alkanlklar da barsaa büyük zarar vermektedir. Son olarak da viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ile kiinin yönetemedii fiziksel veya psikolojik basklar barsak floras için uygun deildir.

GAPS DYET çN 9 ÖNEML BESN

Bu programa balamak için mutlaka bu konuda uzman bir beslenme uzmanna danlmal ve sorunun kaynana göre uygun bir tedavi planlamas yaplmal diyen Özcan GAPS diyeti için 9 önemli besini de öyle sralad, kemik suyu, ev yapm yourt, ev yapm turu, hindistan cevizi ya, avokado, tatl patates, balkaba, krmz pancar, yer elmas.

Ana Sayfaya Git