Bağırsaktaki zararlı bakteriler!

Tıpta ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsak mikrobiyotasının karaciğer sağlığıyla doğrudan ilişkisi bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Bağırsaktaki zararlı bakterilerin artışı karaciğer hastalıklarına yol açıyor” dedi.

Haberler 10.07.2020 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Onur Yaprak, karacier sal konusunda barsaklardaki gizli tehlikeye dikkat çekti. Prof. Dr. Onur Yaprak, merkezi sinir sisteminden bamsz olarak çalt için tpta ikinci beyin olarak tanmlanan ve otizmden parkinsona kalp damardan, kanser ve obeziteye kadar pek çok hastalkla ilikisi kantlanan barsak mikrobiyatasnn karacier saln da dorudan etkilediini bildirdi.

BEDENN GÖRÜNMEZ KALKANI

Prof. Dr. Onur Yaprak yapt yazl açklamada u ifadelere yer verdi:

Karacier yalanmas ve obezite her 3 kiiden 1inin ortak derdi. Son yllarda yaplan aratrmalar bozulan barsak mikroorganizma dengesinin karacierde yalanma ve siroza yol açabileceini gösterdi.

Barsaklarda yaayan bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmalara mikrobiyota diyoruz. Arl iki kiloyu bulan barsak mikrobiyotann yaps ya, cinsiyet, rk, hormon durumu ve beslenme ekline göre deiir. Mikrobiyota, karbonhidratlarn sindiriminden, safra asitlerinin dengelenmesinden, zararl mikroplara kar barsak bariyerinin bütünlüünün korunmasndan, baklk sisteminin desteklemesi ve vitamin sentezinden sorumludur.

TOKSNLERN LK VURDUU ORGAN

Barsakta bozulan mikrobiyota dengesinin iltihabi barsak hastalklar, kolon kanseri, kalp damar hastalklar ve obeziteyle ilikisine deinen Prof. Yaprak, Karacier yalanmas, karacier iltihabi, karacier sirozu ve kanseri de bu hastalklar arasnda yer alr. Aratrmalarda karacierinde siroz olan hastalarn dksnda yararl bakteri orannn düük zararl bakteri orannn artt belirlenmitir diye konutu.

Yaprak, bozulan mikrobiyotann karacieri etkileme mekanizmalarn ise öyle sralad:

Barsak ve karacier birbirine çok yakn ilikide olan organlardr. Barsaklardan kalbe dönen kan önce karacierin içinden geçer. Karacier, barsaktaki bakteri kökenli atklara skça maruz kalr. Bu sebeple salkl barsak salkl karacier için olmazsa olmazdr diyoruz. Mikrobiyotadaki deiim sonucu barsak geçirgenlii bozulduunda bakterilerin endotoksin yapsndaki antijenler kan dolamndan önce karaciere gelir. Böylece toksinler karacierde hasar balatr.

SAFRA ASTLER VE BAKTER DENGESNN ÖNEM

Karacier barsak mikrobiyota ilikisinde safra asitleri ve bakterilerin de etkili olduunun altn çizen Prof. Yaprak, Barsaklardan emilen gda ve atk maddeler de karacierde ilemden geçer. Karacier barsaklara ürettii safra içinde safra asitlerini salglar.Barsaklardaki yalarn emilmesinden sorumlu olan safra asitleri mikrobiyota tarafndan deiime uratlr. Safra asitleri barsaklarda ar bakteri üremesi ve barsak geçirgenliinin artna kar da koruyucudur. Safra asitleri ve bakteriler sürekli birbirilerini dengeler. Bu dengenin bozulmas karacierde hastalklara yol açar bilgisini verdi.

KOLESTEROL DENGESN BOZUYOR

Bozulan mikrobiyatann karacier üzerindeki olumsuz etkisinin dier nedeni kolin metabolizmasndaki bozulma olarak açklayan Yaprak, Karacierdeki bir çeit kolesterol olan VLDLnin karacierden uzaklatrlmas için kolin maddesi gereklidir. Kolin metabolizmas barsakta gerçekleir ve mikrobiyotann bozulmasndan etkilenir. Bu durumda da karacierden uzaklatrlamayan trigliseridler karacierde yalanmaya yol açar diye konutu.

PREBYOTK VE PROBYOTK DESTEKL TEDAV

Son mekanizmay ise mikrobiyotadaki zararl bakterilerin ürettii alkolün karacierde yol açt hasar olarak iaret eden Prof. Dr. Onur Yaprak sözlerini öyle noktalad:

Karacier barsak arasndaki yakn iliki nedeniyle barsak mikrobiyotasnn bozulmas karacier fonksiyonlarn da bozar, insülin direnci neticesi karacierde yalanma ve iltihap geliir. Bu tip durumlarda hastann diyetinin düzenlenmesi, prebiyotik ve probiyotik içeren 2-3 aylk tedaviler verilmesiyle barsak florasnn ve barsak geçirgenliinin iyiletii karacier enzimlerinde ve yalanmada düzelme görüldüü bildirilmitir. Mikrobiyota ile karacier hastalklar arasnda ilikiyi aratran deneyler son 10 ylda balad ve bu konuda kat edilecek daha çok yolumuz var.

Ana Sayfaya Git