Bağışıklık için 8 altın kural

Bu yıl koronavirüs pandemisi sürecinde çocuklar ilk kez tam zamanlı yüz yüze eğitime başlıyor. Anne ve babalar ise bu konuda biraz endişeli. Çünkü çocukların okul dönemine normal okul hastalıklarının yanında koronavirüs riski de eklendi. Bu süreçte çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ebeveynlere büyük görevler düşüyor.

Haberler 07.09.2021 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Dicle çelik, okul sürecinde çocuklar hastalklardan korumak için vücut direncini artrmann yollar hakknda önemli bilgiler verdi.

Anne ve babalar çocuklarnn okul sürecinde çok hastalanacandan ya da koronavirüse yakalanacandan korkmaktadr. Ancak pandemi nedeniyle çocuklarn eitiminin de aksad bilinmektedir. Bu süreçte ebeveynler hem endie tamakta bir yandan da heyecanlanmaktadr. Özellikle ilkokula yeni balayacak olan çocuklar, hayatlarnn ilk yllarnda daha steril ve korunakl büyümektedir. Bu nedenle kalabalk bir ortama girecek olan bu çocuklarn okulda yatlar ile bir araya gelince hastalanmalar çok doaldr hatta hiç hasta olmamalar mümkün deildir. Ama okulda geçen her sene baklk sistemlerinin gelieceini ve daha az hastalanacaklarn da unutmamak gerekmektedir.

çocuun baklna etki eden faktörler

çocuklarn doutan itibaren vücut direncine sahip olmas için baz önemli etkenler bulunmaktadr. Bunlar öyle sralanabilir:

Annenin salkl bir gebelik geçirmesi ve salkl beslenmesi,

Normal vajinal yolla doum,

lk 6 ay sadece anne sütü ve mümkünse 2 yana kadar emzirilmenin devam ettirilmesi. Anne sütü eksikliinde veya yoksunluunda prebiyotikden zengin devam sütlerinin içirilmesi,

lk 1000 gün kavram çok önemlidir. Yani bebein anne rahmine dütüü andan 2 ya sonuna kadar geçen sürede katksz ve doal beslenmesi

Mümkünse ilk 2 sene antibiyotiksiz bir hayat salanmas

A takvimine mutlaka uyulmas gereklidir.

Okula giden çocuunuz için baklk kalkan oluturun

Okul döneminde enfeksiyon hastalklarna yakalanmak çok normal bir süreçtir. Baklk sistemi bu durumda devreye girmektedir. Baklk sistemi ne kadar güçlü olursa okul dönemi hastalklarna kar bir o kadar güçlü olunur. Bunun için de baz olmazsa olmazlar bulunmaktadr. Bunlar öyle sralanabilir:

çocuunuzun salkl ve düzenli beslenmesine dikkat edilmelidir.

Özellikle ev yapm kefir- yourt turu - tarhana- algam suyu, boza tüketmek veya probiyotik kullanm barsaklarmzdaki dost bakterileri artrarak baklk sistemimizi güçlendirecektir. lk 2 sene düzenli D vitamini, sonrasnda da ihtiyaca göre D vitamini takviyesi alnmaldr.

çocuklarn açk- temiz havada oynamalar ve vakit geçirmeleri salanmaldr.

Katksz ve koruyucu madde içermeyen gdalarla beslenmesine özen gösterilmelidir.

çocuklar aktif spor yapmak için tevik edilmelidir.

Düzenli uyku özellikle gece yarsndan sonra derin uykuda büyüme hormonunun salgland unutulmamaldr. Bu nedenle uyku kalitesi ve süresine dikkat edilmelidir.

Güçlü bir baklk sistemine sahip olmak için kiisel temizlik çok önemlidir. çocuklara el ykama di frçalama, ykanma ve tuvalet hijyeni alkanlklar kazandrlmaldr.

Düzenli salk kontrolleri ve alar aksatlmamaldr.

çocuk izlemi büyük önem tayor

Salam çocuk izlemi, çocuklarn salkl büyümeleri ve birçok hastaln erken tans açsndan oldukça önemlidir. 6 yandan sonra da hiçbir problem olmasa bile çocuklarn bir pediatrist tarafndan ylda 1 kez genel kontrolden geçirilmesi önem tamaktadr. Özellikle okula balamadan önce genel muayene, kilo-boy-tansiyon ölçümü, di ve göz kontrolü, iitme testi, kan tahlili (açlk kan ekeri/ kolesteroller dahil), idrar tahlili, dkda parazit incelemesi (gerekirse), eksik alarn tamamlanmas, kardiyolojik kontrol yaplacaklar arasnda yer almaktadr.

Eksik alar tamamlanmal

Rutin muayenelerde eksik olan alar mutlaka tamamlanmaldr. A pek çok hastala kar koruyucudur. Bu nedenle okul öncesi doktor kontrollerinde çocuun a bilgileri veya a kart doktorla paylalmaldr. Eksik alar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git