Bağışıklık sistemi güçlensin!

Uzmanlar, dünyada yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehlikesinin günden güne arttığına dikkati çekerken, hala tedavisi ve aşısı bulunmayan bu hastalık için korunma önlemlerine özen gösterilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerektiğini bildiriyor.

Haberler 16.03.2020 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Ümit Savaç, Yeterli uyku (günde 7-8 saat), stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarna uymak, sigara ve alkol kullanmamak özetle salkl bir yaam tarzn benimsemek ilk basamakta yapmamz gerekenler arasnda yer alr. Düzenli ve dengeli beslenmeye, yani yeterli sv almaya, kaliteli protein, doal sebze, meyve, tam tahl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmeye çalmalyz. D vitamini, çinko, omega-3 içeren destekler ile doal C vitamini ie yarayabilir. Bunun dnda ellerin sk sk ykanmas, yabanc yüzeylerle temas sonras ellerin hiçbir ekilde yüze, aza ve gözlere temas ettirilmemesi önerilir. diye konutu.

Hazr gdalardan uzak durularak, doal ve taze besin tüketimiyle yararl bakteriler içeren ev yourdu gibi besinlerin tüketiminin artrlmas gerektiini dile getiren Savaç, u tavsiyelerde bulundu:

- Baklk sistemini güçlendirmek için, güne kahvaltyla balayn ve herhangi bir salk probleminiz yoksa her gün 1 yumurta tüketin. Tam tahllar tüketmeyi ihmal etmeyin. Yal tohumlar beslenmenize ekleyin.

- Badem, yer fst, ay çekirdei, fndk gibi yal tohumlar baklk sistemini destekleyen E vitamini içerir. Tek bir meyve veya sebzeye odaklanmadan rengarenk ve çeitli beslenmeye özen gösterin. Farkl sebze ve meyveleri tüketerek her birinin kendine özel faydalarndan yararlanabilirsiniz.

- Yourt, kefir, lahana turusu gibi besinlere sofranzda yer verin. Haftada en az iki kez omega-3 bakmndan zengin balk tüketin. Gün içinde yeterli sv almay ihmal etmeyin, en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

- Mevsime uygun beslenin

Doç. Dr. Ümit Savaç, besin ögelerinin, besinlerin içerisine saklanm esas süper kahramanlar olarak düünebileceini belirterek, Baklk sistemi söz konusu olduunda ön plana çkan ögeler ise A, C, E vitaminleri ile çinko minerali oluyor. Omega-3 ya asitleri de yine immün sisteminin en güçlü destek kuvvetlerinden biridir. Mevsime uygun beslenerek aslnda bu saydmz tüm besin ögelerini, kolaylkla baklk sistemimize sunabiliyoruz. eklinde konutu.

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Ümit Savaç ayrca u önerilerde bulundu:

- A vitamini: Özellikle solunum sistemi yolu enfeksiyonlarndan koruyucu rolüyle etkisi kesin olarak kantlanm bir vitamindir. Besinlerle günlük ihtiyacmz çok rahat karlayabilmekteyiz. Hayvansal kaynaklar arasnda karacier, yumurta, süt ve tereya yer alrken bitkisel olarak ise özellikle spanak, paz gibi koyu yeil yaprakl sebzeler ile havuç, k kaba gibi turuncu renkli sebzeleri tüketeceiniz bir diyetin, A vitamini ihtiyac konusunda yeterli olacana emin olabilirsiniz.

- C vitamini: En temel koruyucularmzdan olan C vitaminini, suda eriyen ve vücutta depolanamayan bir vitamin olduu için günlük olarak almak gerekiyor. Beslenmedeki C vitamini deposu gdalarmz ise taze sebze ve meyveler. Hayvansal besinler bu noktada C vitamini açsndan oldukça zayf, hatta birçounda neredeyse hiç C vitamini bulunmuyor. Yetikin bir bireyin günlük ortalama 90 miligram C vitamini almas gerekiyor. Bu teorik bilgiyi pratie dökecek olursak, 2 küçük boy mandalina 85 miligram, 1 orta boy portakal 115 miligram, 1 adet kivi 75 miligram, 3 sivri biber 110 miligram C vitamini içeriyor.

- Keten tohumu, omega 3 kayna

Bezmialem Vakf Üniversitesi Hastanesinden Diyetisyen Sümeyye Hüda Kara da baklk sisteminin düzenli çalabilmesi için beslenme ekline özen gösterilmesi gerektiini belirterek, Özellikle de mevsimine göre taze sebze, meyve tüketimi çok önemlidir. C vitamini ve beta karotenden zengin sebze, meyveleri diyetimizde bulundurmalyz. çinko içeren balk, yumurta, sütle birlikte tam buday içeren tahl ürünlerini de tüketmeliyiz. Keten tohumu, omega 3 kayna olarak bilinir ve baklk sistemini güçlendirmeye yardmcdr. dedi.

Kara, sebze ve meyvelerin sahip olduklar antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller) sayesinde baklk sistemini güçlendirdiini ve hastalklara kar vücut direncini artrdn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Maydanoz, yeilbiber, portakal, kivi, enginar gibi sebze ve meyveler yüksek miktarda C vitamini; zeytinya, ceviz, kaju ve türevleri E vitamini; havuç, spanak, brokoli, prasa, bal kaba gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan beta karoten içerir. Sarmsak hem yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzeti hem de salk için ifa olarak kullanlr. A, B, C vitaminleri, sülfür bileikleri, aminoasitler, kalsiyum, çinko magnezyum minerallerini içerir. Sarmsak baklk sistemini güçlendirir. çorbalarda ve et yemeklerinde kullanlabilir. Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açsndan zengindir. çtiiniz suya ceviz büyüklüünde taze zencefil ekleyebilirsiniz.

Vücuttaki tüm metabolik olaylarn su sayesinde gerçekletiine dikkati çeken Kara, Baklk sisteminin güçlenmesi için de yeterli miktarda su içmek zorundayz. Su, dier besinlerden karlayamayacamz bir ihtiyaçtr. dedi.

Bu süreçte düük kalorili ok diyetler kesinlikle yaplmamaldr, bu diyetler baklk sistemini olumsuz etkiler uyarsnda bulunan Kara, bakl güçlendiren tariflerin günlük hayatta kullanlmasnn da genel sal korumaya yardmc olacan kaydetti. Herhangi bir kstlayc durumu olmayan kiilerin her gün 1 tatl ka zencefil, 1 tatl ka bal, yarm limon suyunu yarm bardak lk suya kartrp içilebileceklerini anlatan Kara, hastalklar önlemenin onlar tedavi etmekten daha kolay olduunun unutulmamas gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git