"Bahar alerjilerinin etkisi vazelinle azaltılabilir"

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selvi, bahar alerjileri olanların dışarı çıkmadan önce burun kanatlarına ve dudak üstüne vazelin sürmelerinin de birçok başka önlem ile birlikte alerjiyi hafifletmeleri için yardımcı olabileceğini belirtti.

Haberler 13.04.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahar alerjilerinin en sk görülen alerjilerden olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Selvi belirtileri ile ilgili olarak unlar söyledi:

Belirtilerde en çok burun tkankl, burun aknts, gözlerde sulanma, batma, pe pee haprk, geniz aknts görülüyor. Bazen de alt solunum yoluna ait ikayetler görülebilir. Gösümüzde hrlama, ötme hissi, öksürük, nefes darl en çok gördüümüz ikayetler arasnda. Teknoloji ilerledikçe alerji çeitliinin, sklnn artt, hatta krsal hayat ile kent yaam arasnda da farkllklar olduu biliniyor. Hava kirlilii, yaadmz ve çaltmz ortamlar ideal ortamlar olmaktan uzak olduundan dolay bu tür alerjenlere maruz kalma riskimiz artmasndan dolay böyle ikayetler daha çok oluyor.

ÜLKEMZDE HAVA KRLL AVRUPA ÜLKELERNDEN DAHA FAZLA

Hava kirliliinin de alerjilerin artmasna neden olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Selvi, Ülkemizde hala birim hacimdeki partikül says dier Avrupa ülkelerinden daha yüksek özellikle büyük kentlerde trafik var, sanayii bölgelerinde bunlarn hepsi hava kirliliine etken. Bunlar da özellikle alerjiye yatkn insanlara olumsuz etkileri oluyor. dedi.

BURUN KANATLARINA VE DUDAK ÜSTÜNE VAZELN SÜRÜN

Bahar alerjisi olanlarn darda giydikleri kyafetlerini eve girer girmez çkarp, uzun vakit geçirdikleri yerden uzak bir yerde tutmalarnn faydal olacan belirten Selvi, ayrca u tavsiyeleri verdi:

Hassas insanlar çaltklar ya da yaadklar ortam ufak deiiklikler yaparak kendilerine uygun hale getirebilirler. Özellikle bahar alerjilerine yönelik söyleyecek olursak polen miktar sabah saatlerinde daha youn olur, öleden sonra daha düük olur. Eer darda bir iimiz varsa sabah saatlerinden ziyade, öleden sonra dar çkmak, çamarlarmz mümkünse darda kurutmamak, eer darda kurutuyorsak sabah saatlerinde deil öleden sonra saatlerinde kurutmak önemli. çünkü bütün havadaki polenler elbiselerimize yapr. Dardan geldiimizde elbiselerimizi uzun zaman geçirdiimiz yerden daha uzak bir yerde çkartp elimizi yüzümüzü güzel ykayp, hatta ksa bir du alp ondan sonra ilerimize devam etmek. Dar çkarken byk bölgesine, burun kanatlarna vazelin sürebiliriz. Bir de ev hayvanlarn uzun süre geçirdiimiz yerlerden uzak tutmakta fayda var. Bahar alerjilerindeki esas neden polen. Polenler, bitkilerin üremek için kulland havaya karabilen alerjenler. Zaten havaya karabilen, rüzgarla tanabilen polenler alerji yapyor. Dier polenleri böcekler tayor. Bu polenler de rüzgarla çok uzaklara tanabiliyor. Kent çevresindeki veya kent içindeki aaçlardan bitkilerden kaynaklanan polenler bu mevsimde youn olarak havaya karyor.

TEDAV çN AI DA YAPILIYOR

Bahar alerjilerine kar a da yaplabildiini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selvi, Tedavide kullandmz ilaçlar var. Zaten hastaln ana nedenlerinden bir tanesi baklk sisteminin zayflamas deil aksine hiperaktivitesi diyebiliriz. Bu tür eylere kar ar tepki gösteriyor olmas diyebiliriz. Baklk sistemini düzenleyen antihistaminik ilaçlar kullanyoruz. Bir de a tedavisi var ama bu daha çok bir ya da iki eye kar kullandmz zaman verim aldmz bir yöntem. Ama dönemsel olduu için ilaçla tedavi daha çok tercih ettiimiz bir yöntem. dedi.

Ana Sayfaya Git