Bahar alerjisi!

Çocuklarda alerjik tablonun ağırlığı sonucu okul başarısı düşüklüğü veya sürekli nezle haline bağlı dikkat dağınıklığı varsa, alerji aşısı yaptırılarak bahar alerjisinin önlenebileceğini dile getiren Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşenur Kaya, “Çocuğun hayat kalitesi bozulmuşsa, alerjik bulgular her yıl tekrarlıyorsa, aşı alerjiyi sonlandırmak için çok iyi bir tedavi seçeneğidir” dedi.

Haberler 29.03.2022 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahar aylarnda çiçek tozlar dediimiz polenlerin havada dolamnn arttn belirten çocuk mmünolojisi ve Alerji Hastalklar Uzman Prof. Dr. Ayenur Kaya, polen alerjisi olan kiilerde bu dönemde gelien ikyetlerin bahar alerjisi veya saman nezlesi olarak tanmlandn söyledi.

Polenlerin çounlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasnda soluduumuz havada bulunduunu ve rüzgr ile kilometrelerce uzaklara tandn dile getiren Prof. Dr. Ayenur Kaya, bahar alerjisi ile ilgili uyarlarda bulundu.

Prof. Dr. Ayenur Kaya, polenlerin vücudumuza solunan hava yoluyla alnmas ile gelien polen alerjileri, alerjik rinokonjunktivit ve astm bulgular ile karmza çktn ifade etti.

Uzmanndan bahar alerjisi uyars: Alerjik çocuklarda a ihmal edilmemeli

NSAN, MAYIS, HAZRAN AYLARINDA ORTAYA çIKABLR

Bahar alerjisinin ne zaman olduuna da deinen Prof. Dr. Ayenur Kaya, Küresel snma ile tüm yl boyunca farkl younlukta polenler atmosferde tespit edilmektedir. çayr, aaç ve ot polenleri alerjiye yol açarlar. Halk arasnda çiçek tozlar olarak bilinen polenler, çiçekli bitkilerin çoalmasna araclk eden protein yapsnda maddelerdir. Polen taneleri gözle görülemeyecek kadar küçük olup bir polen tozunda binlerce polen tanesi bulunabilir. En sk çayr poleni duyarll ve buna bal alerjik nezle görülür. Havada en youn olduklar dönemler yaanlan bölgenin bitki örtüsüne bal olmakla birlikte Nisan, Mays, Haziran aylardr. Polen saylar souk yamurlu günlerde düük, scak ve kuru havalarda ve özellikle günün erken saatlerinde yüksek düzeyde bulunmaktadrlar diye konutu.

BURUN AKINTISI VE KAINTI GÖRÜLEBLR

Polenlerin vücuda solunan hava yoluyla alnmas ile gelien polen alerjilerinin alerjik rinokonjunktivit ve astm bulgular ile ortaya çktn söyleyen Prof. Dr. Ayenur Kaya, bahar alerjisinde görülen belirtilerle ilgili u bilgili paylat:

Alerjik rinitte sürekli nezle hali vardr. Haprk nöbetleri, burun aknts-tkankl, göz, burun, kulak ve boazda kant, gözlerde sulanma, batma, yanma, ime kzarklk gibi belirtiler ortaya çkar. Sinüzit, nazal polip, otit ve astm gelime riski artar. Alerjenler küçük toz partikülleri halinde bronlara ulaarak astma neden olur. Hastalar bu dönemde öksürük, hrlt, hlt nefes darl ve göüste tkanklk yaknmalar ile doktora bavururlar.

Polen alerjili kiilerin yüzde 40nda baz taze sebze ve meyvelerin içerdii alerjenlere kar da duyarllk geliebileceine dikkat çeken Prof. Dr. Ayenur Kaya, Bu kiiler azda kant, dil ve dudakta ime, boazda skma hissi tanmlarlar. Polen besin sendromu olarak bilinen bu tablo polen ve besinde bulunan alerjenler arasndaki benzerlikten kaynaklanr. Nadiren de olsa anafilaksi yani alerjik ok tablosuna yol açabilir. Bu nedenle polen alerji çeidine bal olarak çapraz yapabilen besinler bilindiinden alerji doktoru tarafndan testler yaplarak bu tablo tespit edilmelidir. Polen alerjili bireylerde ürtiker, egzama gibi alerjik deri hastalklar da astm ve rinit elik edebilir ifadelerini kulland.

DER PRCK TESTLER TANI KOYMAYA YARDIMCI

Polen alerjisi tansnda ayrntl öykünün çok önemli olduunu söyleyen Prof. Dr. Ayenur Kaya, unlar söyledi:

Tany desteklemek amacyla deri prick testleri, spesifik serum IgE düzeyi tayinleri yaplabilir. Alerjenlerden korunma tedavisi ile birlikte oluan semptom ve hastaln derecesine göre ilaç tedavisi çok önemlidir. Semptomatik tedavinin yan sra alerjiden tamamen kurtulmak için alerjen spesifik immünoterapi yaplabilir. Alerji as olarak da bilinen bu tedavi dilalt tablet eklinde veya koldan a eklinde uygulanr. Özellikle çocuklarda alerjik tablonun arl sonucu okul baars düüklüü veya sürekli nezle haline bal dikkat dankl varsa, hayat kalitesi bozulmusa, bulgular her yl tekrarlyorsa a alerjiyi sonlandrmak için çok iyi bir tedavi seçeneidir.

ALERJ AILARI HMAL EDLMEMEL

çocuklarda bahar alerjisinin yetikinlerle benzer seyrettiini fakat özellikle burunlarndaki tkankln nefes almakta güçlük çekmelerinin ders ve snav baarlarn etkileyebileceini vurgulayan Prof. Dr. Ayenur Kaya, Büyüme ve gelime çandaki çocuklarn itahn azaltabilir bu nedenlerle çocuklarn durumu daha farkldr. Bu nedenle alerji alarn tavsiye ediyoruz dedi.

UZUN KOLLU GYSLER GYLEBLR

Polen alerjisi olan hastalarn dar aktivitelerini bahar aylarnda iyi planlamas gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Ayenur Kaya, Özellikle sabahlar polenlerin youn olduu saatlerde aktivitelerini azaltmal, kuru ve rüzgrl havalarda en aza indirmeliler. Gözlük, maske taklmas ve özellikle uzun kollu ve bacakl giysiler giyilmesi temas azaltmaktadr. Ayrca eve gelindiinde bu kyafetler deimeli ve du alnmaldr. Evde ve arabada polen filtreli klimalar kullanlmaldr açklamasnda bulundu.

BELRTLER COVD-19DAN OLDUKçA FARKLI

çocuklarda Covid-19 belirtileriyle bahar alerjisini belirtilerini nasl ayrt edebileceini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ayenur Kaya, Covid-19 belirtilerini artk hepimiz biliyoruz. Covid-19 akut bir enfeksiyon ve ate yapyor. Kantdan ziyade boazda, burunda yanma ve tkankla seyreder. Bahar alerjisi ise burunda ve gözde kant, alerjik selam dediimiz burnu kamakla, her yl olup uzun sürmesiyle seyreder. Bu nedenle fark çok açk bir ekilde anlayabiliriz diyerek açklamalarn sonlandrd.

Ana Sayfaya Git