Bahar alerjisine karşı 'kortizon' uyarısı

Prof. Dr. Emine Nihal Mete Gökmen, hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve kaşınma olarak kendini gösteren, soğuk algınlığıyla karıştırılıp, yanlış tedavi de uygulanabilen bahar alerjisinin ilkbaharda ortaya çıkan polenlerden kaynaklandığını söyledi.

Haberler 13.03.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Gökmen, saman nezlesinin genelde ilkbaharda görüldüünü belirterek, Bahar alerjisi, hastann alerjik reaksiyon gösterdii polenlere bal olarak farkl aylarda görülebilir. Ancak genellikle kendini ubat sonu mart ba göstermeye balar. Mart, nisan ve mays aylar boyunca devam eder. Alerji belirtileri hazirann ilk yarsna kadar devam eder. Baz hastalarda sonbahar aylarnda da ikayetler olabiliyor. Hastalar austos ve temmuzu rahat geçirdikten sonra eylül ve ekim aylarnda da yine ayn bulgular gösterebiliyorlar diye konutu.

BELRTLERE ASTIM DA ELK EDEBLR

Bahar alerjisinin belirtilerini üst üste haprma, su gibi burun aknts, burun kants, gözlerde kzarklk, yanma ve batma olarak tanmlayan Prof. Dr. Gökmen, Hastalarn bir ksmnda belirtilere astm da elik edebilir. Bahar alerjisine elik eden astm nefes darl olarak karmza çkabilecei gibi inatç öksürük olarak da kendini gösterebilir. Nefes darl ve öksürük yaknmalar sabaha kar younluk kazanarak, hastay uyanmasna neden olabilir. Bahar alerjisi olan kii bahar aylarnda bitkilerden zengin bir alanda gününü geçiriyorsa o srada nefes darl oluabilir. Alerjik astm hastalarnda öksürük ve nefes darl gülmekle ve komayla da ortaya çkabilir dedi.

TESTLE TANI KOYULUYOR

Hastalara deri testi ve kan testi yoluyla tan koyulduunu kaydeden Prof. Dr. Gökmen, Deri testi ön kol iç yüzüne yaplyor. Hastalar ellerini yukar bakacak ekilde masa ya da sandalye üzerine koyuyorlar ve ön kol iç yüzüne sv haldeki alerjen özütleri damlatlyor. Ardndan alerjen özütlerinin deri altna geçmesi için ucu sivri cisimle deri deliniyor. Kii alerjikse 15- 20 dakika içinde damlattmz bölgede kant, kzarklk ve kabarklk meydana geliyor. Kzarkln elik ettii kabarkln çapn ölçerek, hastada alerji olup olmadn saptayabiliyoruz diye konutu.

Alerji deri testinin yaplamamas durumunda kan testine bavurduklarn belirten Prof. Dr. Gökmen, Alerjiyle ilaçlar kullanlyorsa veya hastann deri hastal mevcut ise o zaman kan analizine bavurmak gerekir dedi.

KORTZON UYARISI

Alerji hastalarna kortizon inesinin yaplmasnn doru olmadn vurgulayan Prof. Dr. Gökmen, Bahar alerjisi olan hastalara bazen ayda bir kortizon enjeksiyonlar yaplyor ve hastalar gerçekten çok rahatlyorlar. Ancak alerjik rinit hastasna ayda bir kortizon yaplmas hiçbir bilimsel klavuzda yer alan bir tedavi ekli deildir ve maalesef bu hastalardan bir ksm yüksek doz kortizon aldktan sonra günler içerisinde kemik erimesi, kalça kemii banda krlma ve erime gibi birtakm ciddi yan etkiler gelitirebilirler diye konutu.

Ana Sayfaya Git