Bahar aylarında 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli

Özellikle gribal enfeksiyonlara karşı vücudun bu geçiş döneminde hassasiyetinin arttığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bahar aylarında enfeksiyonlarla baş edebilmek için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz.

Haberler 14.04.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahar aylarnda baklk sistemini güçlendirmek çok önemli. Baklk sitemini güçlendirmek için C vitamini, A vitamini ve E vitaminine olan ihtiyacn fazla olduunu belirten Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek Yeil sebzeler karnabahar, portakal, limon, mandalina, kuburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Fndk, ceviz, badem gibi yal tohumlar, sv yalar, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan E vitamini açsndan güçlüyken, yumurta, süt, balk, spanak, havuç, kays gibi sar, turuncu ve yeil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini de güçlü bir antioksidandr. Probiyotikler baklk sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylatrr ve barsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alrlar. Düzenli spor yapmak, düzenli beslenmek, vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek, sigaradan uzak durmak, bol su tüketmek ve uykuya dikkat etmek baklk sistemine ek olarak bahar yorgunluunu da önler dedi.

Beslenme yaa ve cinsiyete göre olmal

Fiziksel aktivitenin azald k aylarndan sonra spor ya da yürüyü yapmann kilo vermeyi de kolaylatrdn söyleyen Örnek Bununla birlikte baklk sistemimizi zayf düürmeyecek kiiye özel hazrlanm beslenme programna uyum salamak çok önemli. Her yata ve dönemde enerji ve protein gereksinimleri farkllk gösterebilir. Büyüme ve gelime çanda, gebe-emziklilik gibi dönemlerde protein ve kalsiyumun uygun miktarlarda alndndan emin olunmal. Ya arttkça gençlik dönemlerine göre metabolizma yavalayacandan kalori kstlamas gerekebilir. Kadnlarn genel olarak ya oran erkeklerden daha fazladr. Bu nedenle erkeklerin metabolizmalar daha hzl çalr. Kadnlarn menopoz döneminde metabolizmas biraz daha düerken bu dönemde kalsiyum almna da dikkat edilerek süt, yourt, peynir, yeil yaprakl sebzeler tüketilmeli. Kalp hastalklar ise erkeklerde daha sk rastlanyor. Bu nedenle erkeklerin az yal, ekersiz, lifli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivitelerini arttrmalar gerekiyor eklinde konutu.

Sebze arlkl beslenme sadece sebze tüketmek demek deil

Sebze arlkl beslenmenin doru olduunu ancak sadece sebze yemek eklinde olmamas gerektiine deinen Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek Beslenmede dier besinlerle bir denge oluturmal. Vitamin-mineral veya dier besin destekleri takviyesi salkl ve dengeli beslenen, ideal kilosunu bu ekilde koruyabilen, kronik bir hastal olmayan, eksiklii görülmemi kiilerde gerekli deil dedi.

Kronik hastal olanlar bahar aylarnda enfeksiyonlara kar dikkatli olmal

Bahar aylarnda en çok dikkat etmesi gereken hasta gruplarnn banda kanser hastalarnn geldiini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek Baklk sistemi zayflayabilen kanser hastalarnn bahar aylarnda dikkat etmesi gerekir. Ayrca diyabet hastalar için enfeksiyon metabolik olarak skntl süreçlere sokabilecei için onlarn da dikkatli olmas gerekir. Mevsim geçilerinde kanser, akcier hastalar, astm hastalar, alerjik kiiler, diyabet hastalar enfeksiyon riskine açk olduklar için özellikle etkilenebilirler açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git