Bahar hamileliği

Doğanın uyanış zamanı ilkbaharı, hamileyken karşılayan anne adayları bu süreci nasıl daha rahat geçireceğinin ipuçlarını arıyor. Değişen hava sıcaklıkları, alerjik reaksiyonları tetikleyecek alerjenlerin artması ve kapıda bekleyen hava değişimi sürecinde hastalıklardan korunma kaygısıyla birleşince baharda hamileliğin tadını çıkarmak zorlaşabiliyor.

Haberler 19.03.2022 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- Baharn gelii, vücudun alt sistemin de deimesi anlamna geliyor. Bu süreci hamile geçirecek olanlar ise deiimlerden dolay endie duysa da baz alkanlklarda yaplacak deiiklikler ve beslenme rutinine eklenecek besin deeri yüksek gdalarla hem anne adaynn hem de bebein konforunu salamak kolaylayor. Gebelerin bahar aylarnda özen göstermesi gereken birkaç konu olduuna dikkat çeken Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Yücel Karaman, baharda rahat bir hamilelik geçirmenin ipuçlarn sralad.

Bahar frsat olarak görün

Güne kendini gösterdikçe psikolojik olarak canlanan vücut, fizyolojik olarak da deiimlere uruyor. Özellikle de hamileler, farkl bir mevsime geçerken dier bireylere göre çok daha fazla etkileniyor. K boyunca eve kapanan hamileler, bahar bir frsat olarak görmeleri gerekiyor. çünkü k aylarnn kasveti yerini baharn renklerine brakacak ve gebeler kendilerini çok daha enerjik hissedecek. Bu süreçte olabildiince açk havann ve günein tadn çkarmal, ksa yürüyüler yaplmaldr.

Vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketilmeli

Tabiat, baharn geliimiyle birlikte adeta bir kabuk deiimi yayor ve en deerli hazinelerini canllara sunuyor. Bu süreçte meyve ve sebze çeitlilii artarak anne adaylarna salkl beslenme için gerçek bir frsat salyor. Baharn habercisi olan birçok meyve ve sebze bebein salkl geliimini destekleyen vitamin, mineral ve kalsiyum yönünden zengin olduundan dengeli bir beslenme listesi, bahar en efektif ekilde geçirmek için çok önemli.

Besin deeri yüksek gdalara sofralarda yer açlmal

Baharla birlikte harcanacak enerjinin de artaca düünüldüünde besin deeri yüksek yiyeceklere yönelmek gerekiyor. Bu anlamda çilek, badem, peynir, yourt, yumurta, tavuk eti, balk, mercimek gibi besinler bolca tüketilirken hazm zor yal kzartmalardan ve ekerli gdalardan uzak durulmaldr.

Giysiler cilde nefes aldrmal, hareketi kolaylatrmal

Scaklklar günden güne artarken hamilelie bal olarak vücut arl da ayn paralellikte artyor. Üstelik ani hava deiimleri, scak-souk arasndaki ayrm zorlatrarak vücudu savunmasz brakabiliyor. Bu durumun önüne geçmekse doru kyafet seçiminden geçiyor. Anne adaylar bahar aylarnda tercihlerini vücuda nefes aldran pamuklu giysilerden yana yapmal, içinde rahat hareket edebildikleri bol kyafetler giymelidir. Ayn zamanda iç çamarlar da doal ve esnek malzemelerden üretilmi olmaldr. Ani hava deiimlerinde vücudun dengesini optimum seviyede korumak içinse lahana tipi giyinilmeli, scaklk artp azaldkça kyafetler de giyilip çkarlabilmelidir.

Ödeme kar en güçlü silahnz su

Gebe bir kadnn damarlarnda dolaan kan hacminin yaklak yüzde 50 daha fazla olduu için bu sebeple oluabilecek ödemi atmann en etkili yolu bol su içmekten geçiyor. Bu anlamda hamileler, bahar aylarnda en az 10 bardak su içmeli. Ödeme kar su en büyük silahtr.

Ödemi engellemek için bacaklar yukar

Suyun yan sra ayaklar yukarda tutmak ve gün içinde bir sandalye ya da yastk yardm ile ayaklar havaya kaldrmak çok önemli. Ayn ekilde bacak bacak üstüne atmamak, akam olabildiince uzanarak dinlenmek de ödem atmak da hamilelere yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git