Bahar yorgunluğu

Halsizlik, sebepsiz mutsuzluk, dikkat eksikliği, kas veya eklem ağrıları gibi sorunlar yaşıyor musunuz? Erken yatmanıza rağmen sabahları uykunuzu alamamış hissediyor musunuz? Bu sorunlar size tanıdık geliyorsa, nedeni yaşam kalitemizi oldukça düşürebilen ‘bahar yorgunluğu’ olabilir!

Haberler 12.04.2022 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahar mevsimine geçile birlikte doa canlansa da biz ayn enerjiyi kendimizde hissedemeyebiliyoruz. Bu soruna yol açan faktör ise uzun ve kasvetli k aylarnda yavalayan metabolizmamzn bahar mevsimine geçi sürecine uyum salamakta güçlük çekmesi. Ayrca bu yl Ramazan aynn bahara denk gelmesi ve günlerin uzun olmas nedeniyle aç kalma süreci uzaynca, yorgunluk hissi de artabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, eer yorgunluunuzun altnda ciddi bir salk problemi yoksa doru beslenme admlaryla bu sorunun üstesinden gelebileceinizi belirterek, Ramazan aynda bahar yorgunluuna kar dikkat etmeniz gereken en önemli üç kural ise bolca su içmek, mevsim sebzeleri ile meyvelerini yeterli miktarda tüketmek ve düzenli olarak egzersiz yapmaktr. diyor Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, bahar zinde geçirmeniz için beslenme alkanlnzda hangi önlemleri almanz gerektiini anlatt önemli uyarlarda bulundu!

SAHURA MUTLAKA KALKIN!

Gün içerisinde ihtiyacnz olan enerjiyi sadece iftardan karlamanz çok zor. Uykunuzu böldüünü düündüünüz için sahura kalkmyorsanz bu kez de kendinizi gün içerisinde çok yorgun ve uykuya meyilli hissedersiniz. Dolaysyla sahuru kahvalt öünü gibi düünün. Öününüzü sv içerii yüksek besinlerden ve yumurta gibi içerdii yüksek proteinle tok tutan besinlerden oluturmaya özen gösterin.

MEVSME UYGUN BESLENN

Doann ve mevsimlerin deiimiyle birlikte bedenimizin ihtiyaçlar da deiiyor. Örnein souk k aylarnda baklmz güçlendiren ve vücut smzn korunmasn salayan yiyeceklerle beslenmek istiyoruz. Bahar aylarnda da düen enerjimiz nedeniyle enerji veren ve antioksidan bakmndan zengin olan besinleri tüketmemiz gerekiyor. Bahar zinde geçirmek için iftar veya sahurda; taze mevsim meyvelerinden çilek, erik, çala, malta erii, sebzelerden de semizotu, kabak, enginar, paz, roka, nane, maydanoz ile taze soan gibi yeilliklere mutlaka yer verin.

POSA ALIMINIZI ARTTIRIN

Her mevsim geçii barsak düzenini deitirebiliyor. Ayrca oruç tutarken az su tüketimi ve yetersiz lif alm sebebiyle kabzlk sorunu yaanabiliyor. Yavalam barsak hareketi ve kabzlk da ruh halini olumsuz etkileyerek kendimizi yorgun hissetmemize neden olabilirken, depresyonu da tetikleyebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, kabzlk probleminde mutlaka bol posal beslenmeye özen göstermeniz gerektiini belirterek, Yeterli posa almn salamak amacyla her gün düzenli olarak sebze yemei ve salata tüketin. Tam tahll, çavdar veya rueymli ekmekleri tercih edin. Günde 1-2 porsiyon meyve yemeniz de çok önemli. Zengin antioksidan içerikleri nedeniyle çilek, dut ve elma gibi meyveler tüketin. Posa almnz artrmak için kabuklaryla tüketilebilen meyveleri kabuklarn soymadan yemeyi alkanlk edinin. Ayrca haftada en az bir kez kurubaklagil tüketmeniz, dengeli ve posal beslenmede önem tayor. diyor.

MUTSUZLUA KARI BTTER çKOLATA

Bitter çikolata tüketerek bahar yorgunluuyla baa çkabilir, kendinizi daha mutlu ve dinç hissedebilirsiniz. Bunun nedeni ise bitter çikolatann içeriindeki youn kakao sayesinde beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve endorfin seviyelerini arttrmada etkili olmas. Bitter çikolata ayn zamanda kortizol, yani stres hormonunu basklyor ve teobramin içeriiyle enerji metabolizmasn da aktive ediyor. Ancak bitter çikolatay tüketirken miktar abartmayn. ftarda 2 küçük kare (30 gr) yemeniz yeterli olacaktr.

BESNLERN SU çER YÜKSEK OLSUN

Hücrelerin canll, metabolizmann devamll ve vücudun toksinlerden arnmasnda yeterli su tüketimi son derece önemli rol oynuyor. Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, Vücudun zinde kalmasn salayan en önemli faktörlerden biri yeterli sv almdr. Salkl bir yaam için her gün kilo bana 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin diyerek öyle devam ediyor: Svy su ve su içerii yüksek salatalk, semizotu, kabak, marul ve ananas gibi besinlerden salamaya çaln. Ayrca melisa, hlamur ve papatya gibi rahatlatc özellii olan bitki çaylarn yorgunluk kaynakl uykusuzluk durumlarnda tercih edilebilirsiniz.

çAY VE KAHVEY KISITLAYIN

Yüksek miktarda alnan kafein uykusuzluu tetikleyerek yorgunlua neden olabiliyor. Ayn zamanda diüretik etkisiyle vücutta su kaybna yol açyor. Bu olumsuz etkileri nedeniyle kahve, çay, enerji içecekleri ve asitli içecekler gibi kafeinli içeceklerden kaçnmanz çok önemli. Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, Özellikle kahve severler için güvenli doz 400 mg kafeindir, yani 2-3 fincan kahve tüketimi yeterli ve olumlu etki salayacaktr. Ramazan aynda, iftar sonrasnda kahve tüketebilirsiniz. Ancak kalp çarpntsna sebep olabilecei ve tansiyonu arttrabilecei için hipertansiyon sorununuz varsa kafein almn daha fazla kstlamalsnz. diyor.

HAFTADA EN AZ BR KEZ BALIK ART

Stresi basklama özellii olan omega-3 ya asitlerini beslenme listenize mutlaka ekleyin. Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, iftar öünlerinde haftada en az bir kez balk tüketmeniz gerektiini vurgulayarak öyle devam ediyor: Özellikle omega 3ten zengin olan somon ve uskumru balklarna sofranzda yer verin. Balk tüketemiyorsanz, sebzeler arasnda omega 3 ya asitlerinden en zengin sebze olan semizotunu tercih edebilirsiniz. Ayrca yal tohumlar da omega 3 ya asitlerinden iyi birer kaynaklar. Her gün 2-3 tam ceviz veya 10-15 adet fndk ve bademi ara öün olarak tercih edebilirsiniz.

MAGNEZYUM çOK ÖNEML

Vücuda alnmas gereken eser elementlerden olan magnezyum eksiklii yorgunlua sebep olabiliyor. Koyu yeil yaprakl sebzeler, kurubaklagiller, deniz ürünleri, kabak çekirdei, yal tohumlar, muz, çilek ve incir gibi meyveler magnezyumdan zengin besinler arasnda yer alyorlar. Ayn zamanda her biri iyi bir potasyum ve antioksidan kayna olarak da yorgunlua ve vücut direncinin artrlmasna fayda salyorlar. Bu besinleri iftar ve sahur öünlerinizde sofranzda düzenli olarak bulundurmaya özen gösterin.

HER GÜN 45 DAKKA EGZERSZ YAPIN

Düzenli egzersiz yapmak salkl olmay destekleyen, zinde hissettiren ve bakl güçlendiren en önemli etkenlerden biri. Egzersiz olarak, yürüyü, kou, dans, pilates, yüzme ve bisiklet gibi egzersizler tercih edebilirsiniz. Her gün iftardan 1-2 saat sonra düzenli olarak yapacanz 45 dakikalk bir yürüyü metabolizmanzn hzlanmasna, ideal kilonuzun korunmasna, kendinizi daha salkl ve enerjik hissetmenize yardmc olacaktr.

DÜZENL VE YETERL UYKU ÖNEML!

Baharda zinde olmak için her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterin. Zira, düzensiz uyku kendinizi daha yorgun hissetmenize neden oluyor. Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, özellikle kaliteli uyku için gece 23:00-03:00 saat dilimini mutlaka uyuyarak geçirmeniz gerektiine iaret ederek, Sahura kalkmadan geç saate kadar oturup yemek yemek hazmszlk ikayetinizi artracaktr. Bu durum da uykunuzu olumsuz etkiledii gibi sabah güne daha yorgun uyanmanza sebep olacaktr. Bu nedenle iftardan sonra geç saate kalmadan uykuya geçmeniz ve sahura kalkmanz çok önemli. diyor.

Ana Sayfaya Git