Baharın kâbusu: alerjik rinit

Bahar aylarının gelişini hepimiz dört gözle beklesek de kimilerimiz için bu aylar sıkıntılı geçebiliyor. Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor.

Haberler 30.04.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Sedat Bayrakç, alerjik rinit ile ilgili merak edilenleri yantlad

çOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR

Bahar alerjisi kimlerde görülür?

Bahar alerjisi; 4-40 ya aras çocuk, erikin, kadn, erkek herkeste görülebilen bir rahatszlktr. Dünya genelinde de görülme skl oldukça fazladr. Ailesinde astm ve alerjik rinit olan kiiler bu rahatszla daha yatkn olmakla birlikte çevresel faktörler de hastaln görülmesinde etkilidir.

Alerjik rinitin belirtileri nelerdir?

Alerjik rinitin ölümcül bir hastalk olmadn ama hastann yaam kalitesini olumsuz etkileyen ve performansn düüren bir rahatszlk olduunu belirten Göüs Hastalklar Uzman Dr. Sedat Bayrakç, Haprma ve öksürme ataklar, burunda ve genizde kant ve yutkunma güçlüü, horlama, burun, geniz ve göz akntlar, uykusuzluk; alerjik rinitin belirtilerinden bazlardr. Yaanlan corafyaya göre polenlenme süresi deieceinden hastann rahatsz olduu sürenin uzunluu da deiecektir. Bu uzayan süre ile birlikte rahatszl sinüzit, astm ve kulak iltihaplanmasna kadar gidebilmektedir dedi.

PARFÜM VE BOYA KOKUSU OLUMSUZ ETKLER

Alerjik rinite kar ne yaplmal, nasl önlem alnmaldr?

Polenlerin uçuma zaman sabah saatlerinde daha youn olduu için evi havalandrma ve darda yaplmas gereken ilerin öleden sonra planlanmas daha uygun olur. Ayrca yaz aylarnn yaklamasyla birlikte güzel havalar frsat bilen kiilerin açk havada spor yapma istekleri de artyor. Ancak bahar alerjisi olan kiilerin kesinlikle bundan kaçnmas gerekiyor. Sigara duman da bu hastalar olumsuz etkileyeceinden, kullanmak bir yana mümkünse böyle ortamlardan mümkün olduunca uzaklalmal. Parfüm, boya ve deterjan kokusunun youn olduu ortamlar, hastay olumsuz etkileyeceinden uzak durulmal. Dardan eve gelindikten sonra da kyafetlerin tümü ykanmal ve hasta da du alarak polenlerden tamamen arnmaldr.

Alerji testi nasl yaplr?

Alerji testleri iki farkl ekilde uygulanr: Kan alnarak ya da cilt üzerinden. Her iki test uygulamasnda da sonuçlara en ksa sürede ulalarak tedaviye balanr.

SGARA VE ALKOLDEN UZAK DURULMALI

Tedavisi mümkün müdür?

Tedavisi kiinin alerjisine göre planlanr ve kiiye özgüdür. Tedavisi sabr gerektiren ve belli bir süre hekim ziyaretlerinin düzenli devam edilmesi gereken bir rahatszlktr. Tedavinin en önemli etab alerjenlerden, bahsedilen tedbirler ile korunmaktr. Sonrasnda ise burundan kullanlan kortizonlu spreyler ve anti-alerjik ilaçlar gelir. Baklk sistemiyle dorudan balantl olan bu hastalkta; dengeli beslenmeli, düzenli uyumal, A, B, C ve E vitamininden zengin beslenmeli, bol su tüketilmeli ve sigara ile alkolden uzak durulmaldr. Bunlarn yeterli olmad hastalarda ise immünoterapi yani a tedavisi uygulanr. 5 ya üstü hastalarda, ilaçlarn yan yetkisinden ikayetçiyse ve en az iki mevsim ve 6 ay boyunca alerji bulgular devam ediyorsa bu tedavi uygulanabilir.

Ana Sayfaya Git