Baharda göz sağlığı için önemli öneriler!

Kaşıntı, akıntı, yanma, batma… Yüzyılın salgın hastalığı koronavirüs (Covid-19) pandemisinin gölgesinde geçirdiğimiz bahar aylarında göz sağlığı her zamankinden fazla önem taşırken, baharın kendine has özellikleri nedeniyle göz hastalıkları da artıyor.

Haberler 03.04.2021 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Dr. Nezih Özdemir Oldukça yaygn bir ikayet olan göz alerjisi ya da tbbi adyla alerjik konjonktivit, baharda sk olarak polenlere, ev tozlarna ve kimyasal maddelere bal geliebilir. Pandemi sürecinde ellerinizi gayriihtiyari gözlerinize sürmek ise göz yoluyla Covid-19 enfeksiyonuna zemin hazrlayabilir diyor. Göz enfeksiyonunun alerjik konjonktivit ile kartrlabildiini ve bu nedenle tedavinin gecikebildiini vurgulayan Göz Hastalklar Uzman Dr. Nezih Özdemir önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Bahar aylarnda art gösteren polenler bata olmak üzere birçok etken göz salmz olumsuz etkiliyor. Halk arasnda göz enfeksiyonu olarak bilinen konjonktivit baharla birlikte tetiklenirken, gerek yetikinlerde gerekse çocuklarda çok sk karmza çkyor. Özellikle gözlerde kzarklk, yaarma, çapaklanma ve görme bozukluu gibi ikayetlere yol açabilen alerjik konjonktivitin, vücudun baklk sisteminin bu alerjenlere kar duyarl hale geldiinde ve tepki gösterdiini gelitiini belirten Acbadem International Hastanesi Göz Hastalklar Uzman Dr. Nezih Özdemir Bugünlerde gözlerde kzarklk, ilik, kant, yanma, berrak sulu aknt, k hassasiyeti gibi ikayetlere skça rastlyoruz. Göz alerjilerine burunda kant, tkanma gibi belirtilerle ortaya çkan üst solunum yolu alerjileri de elik edebiliyor. Yine mevsimsel göz alerjileriyle birlikte ba ve boaz ars, kuru öksürük ve boazda kant da görülebiliyor diyor.

Enfeksiyon mu? Alerji mi?

Polenlerden ilaçlara ve baz yiyeceklere, parfüm gibi kozmetik ürünlerden üst solunum yolu enfeksiyonlarna dek birçok faktörün gözlerimizi dorudan etkileyebildiini söyleyen Dr. Nezih Özdemir, üst solunum yolu enfeksiyonlarnn viral olabilecei gibi bakteriyel de olabildiine dikkat çekerek öyle konuuyor: Göz enfeksiyonu alerjik konjonktivit ile kartrlabildiinden hasta pandemi sürecinde hastaneye gitmeye de çekindiinden tedavi gecikebiliyor. Oysa göz hastalklar ihmale gelmez. Göz hekimleri soruna çözüm bulmak ve enfeksiyon ile alerji arasndaki fark ayrt etmek için özel muayene cihazlaryla göz yüzeyindeki doku deiikliklerine bakarak alerjik reaksiyonu tespit ederler. Göz alerjileri, baka göz hastalklaryla benzer bulgular paylat için hastann öyküsünün alnarak tan konulmas önemlidir.

Kirli eller gözle temas ederse!

Pandemi sürecinde göz salnn risklere çok daha açk hale geldiini belirten Dr. Nezih Özdemir, çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimizi gözlerimize sürdüümüzde ise göz yoluyla Covid-19 enfeksiyonuna zemin hazrlayabilecei uyarsnda bulunarak Ellerin gözlere götürülmemesi, temiz ve tek kullanmlk kat mendil kullanlmas ve bu kat mendilin kullanldktan sonra çöpe atlmas çok önemli. Kirli ellerin gözlerle temas, mikroplarn özellikle de bakl düük olan kiilerde kolaylkla gözlerde enfeksiyona yol açmasna zemin hazrlyor. Bu nedenle ellerin gözle temas ettirilmemesi, sk sk sabunla ykanmas gerekiyor diyor. Bilgisayar ekran ve ortam ssnn da göz saln tehdit eden unsurlar olduunu, oda scaklnn yüksek, nemin düük olmas durumunda göz kuruluunun ortaya çktn belirten Dr. Nezih Özdemir bilgisayar ve tablet karsnda uzun süre kalmamak, gözleri zaman zaman dinlendirmeyi ihmal etmemek gerektiini söylüyor.

Ana Sayfaya Git