Baharda hamilelere özel 10 öneri

Kışın soğuk ve kasvetli günlerinin ardından havaların ısındığı, doğanın uyandığı bahar mevsimi anne adayları için dışarıda daha fazla zaman geçirebilme imkanı sunarken, bazı önemli kuralları ihmal etmemek gerekiyor.

Haberler 21.04.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Remzi ET

DYARBAKIR(SÖZ)-Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Aysel Nalçakan Pandemi sürecinde Covid-19 enfeksiyonu riskinin devam etmesi nedeniyle maske ve sosyal mesafeye dikkat etmek, bahar aylarnda artan mevsimsel ve alerjik hastalklara kar da gerekli önlemleri almak gerekiyor diyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Aysel Nalçakan, anne adaylarna bahar aylarnda salkl ve rahat bir hamilelik geçirebilmek için dikkat edilmesi gereken kurallar anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Polenden korunun

Havadaki polen miktar bahar aylarnda artmaya balar. Özellikle alerjik bünyeye sahip hamilelerin aaç, çiçek ve ot polenlerinden uzak durmaya çalmas önemlidir. Bu alerjenler haprma, gözlerde sulanma ve kant, öksürük, burun aknts ve burun tkankl yapabilir. Bu nedenle baharda güzel havalarn tadn çkarrken, rüzgarl ve kuru havalarda mümkün olduunca dar çkmayn. Dardan geldikten sonra bu alerjenlerden arnmak için du aln. Ancak ikayetleriniz uzun sürüyor veya ilerliyorsa doktorunuza bavurun.

Düzenli egzersiz yapn

Hamilelikte egzersiz, hem siz hem hem bebeiniz için oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz kilo almay engellemenin yan sra bel ve srt arlarn azaltmak, fiziksel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi salamak, normal doumu kolaylatrmak, ilik ve ödemi azaltmak, hamilelikte olumas muhtemel vücut ekil bozukluklarnn önüne geçmek ve doum sonrasnda ksa sürede eski vücut görünümüne tekrar dönebilmek açsndan oldukça önemlidir. Hekiminiz yasaklamad sürece egzersiz yapmanzda bir saknca yoktur. Bahar aylarnda darda en rahat ve kolayca yapabileceiniz egzersiz yürüyütür. Yine yüzme, yoga, pilates, arlk olmayan fitness programlar da iyi birer seçenek olabilir.

Ayakkab ve terlikte görünüe aldanmayn

Hamilelikte vücudun yapsal deiimine bal olarak; arlk merkezinin ve ayaklara binen yük dalmnn deimesi, ayaklarda ödem olumas nedeniyle ayakkab seçimi sanldndan daha fazla önem kazanyor. Ayakkablarn ve terliklerin rahat, geni ve yumuak özel tabanl seçilmesi, eer topuklu ayakkab seçilecekse 5 cmi geçmeyecek yükseklikte olmas önemlidir. Ayakkab ve terlik seçiminde görüntüye kanmayp, tercihi salkl ve rahat olmasndan yana yapmak büyük fayda salayacaktr.

çok kaln ya da çok ince giyinmeyin

Bahar aylarnda cildinizin terlemesine ve kuruluun artmasna yol açabilecek sentetik, naylon kyafetler yerine vücuda nefes aldran pamuklu giyisilerin tercih edilmesi önerilir. çok dar giysiler yerine içinde daha rahat hissedeceiniz kyafetler giymenizde fayda var. ç çamar tercihlerinizde de pamuklu kumalardan üretilmi olanlarn seçilmesi önemlidir. Hava güneli olsa da yannzda mutlaka ince bir mont bulundurun.

Salkl ve dengeli beslenin

Bahar aylarnda meyve ve sebze çeitlerinin artmas daha salkl ve çeitli beslenme frsat sunar. Böylece hamilelerin ihtiyac olan vitamin ve mineralleri besinlerden karlama ans da artar. Ancak meyve ve sebzelerin iyi ykanmadan tüketilmemesi gerektii unutulmamaldr. K aylarnn aksine hareketsiz yaam terk ettiimiz bahar aylarnda enerji tüketimimiz de arttndan daha besleyici ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekir. Proteinden zengin tavuk, yourt, yumurta ve mercimek, kalsiyumdan zengin olan badem, peynir ve balk, demir açsndan zengin et, balk, üzüm tüketmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikte ar yal, ekerli yiyeceklerden ve konserve ürünlerden kaçnlmas çok önemlidir.

Susamasanz da su için

Hamilelikte sv alm çok önemli bir yere sahiptir. Bahar aylarnda hava scaklklarnn da artmasyla beraber günde 2-3 litre sv alnmaldr. Alnmas gereken sv ihtiyac su dnda ayran, meyve suyu ve soda gibi içeceklerin tüketilmesiyle de karlanabilir. Su içmek için susamay beklemeyin.

Ödemi azaltacak önlemler aln

Hamilelikte fizyolojik deiimler sonucunda artan kan ihtiyacn karlamak için vücutta su tutulumu olur, vücutta daha fazla kan dolar. Dolamdaki kann bir ksm damar dndaki dokulara szar ve buradaki hücrelerin arasnda birikir; buna ödem denir. Özellikle hamileliin ilerleyen haftalarnda, hava scaklnn artt bahar ve yaz aylarnda ödem daha sk görülür. Ödemi atmann en güzel yolu bol su tüketmektir. Bunun yannda egzersiz yapmak, proteinden zengin beslenmek, uzun süre ayakta kalmamaya çalmak, yatarken sol yan pozisyonda olmak da ödem oluumunu azaltmaya yardmc olacaktr.

Kabzlktan korunmak için bu kurallara dikkat edin

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Aysel Nalçakan Hamilelikte kabzlk çok sk rastlanan bir sorun olarak karmza çkyor. Büyüyen rahmin barsaklara bass, hormonal deiimlere bal barsak hareketlerinin yavalam olmas kabzlk sorununu artryor. Ancak hamilelerin kabzlk sorununun büyük bir sorun olmadn bilmesi önemlidir. Aksi halde artan stres ile birlikte bu durum daha çözümsüz bir hal alabilir. Kabzln önlenmesinde bol su tüketimi, lifli gdalardan zengin beslenilmesi, bol bol sebze meyve ve posal gdalarn tüketilmesi önemlidir. Bahar döneminde meyve sebzelerdeki çeitlilik artt için bu gdalarn tüketimini artrmak barsak hareketlerinin artmasna yardmc olacaktr. Kabzl azaltmak için kays ve erik kompostosu içilebilir, sabahlar bir bardak lk su içerek barsak hareketleri hzlandrlabilir diyor.

Cildinizi nemlendirin

Havalarn snmasyla terleme yoluyla nem kayb artar. Hamilelikte zaten hormonal deiimlere bal oluan cilt kuruluunda daha fazla art yaanabilir. Cildi nemlendirmenin en iyi yolu bol su tüketimidir ama dardan da cildinize düzenli olarak bakm vermeniz cildin nem dengesini korumakta önemlidir. Hindistan cevizi ya, kakao ya, badem ya gibi doal yalar kullanarak veya kollagen üretimini uyaran peptidler içeren ürünler ya da topikal hyalüronik asit içeren nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Nemlendiriciler cildi kurutan etkenlere kar bariyer görevi yaparken ayn zamanda çatlaklarn olumasnn azaltlmasna da yardmc olur.

Günein zararl nlarndan korunun

Bahar aylarnda güneten faydalanrken, hamilelikte daha da hassas hale gelen cildinizi UV nlarna kar korumaya da özen göstermek gerekir. Bu nedenle günee çkmadan en az 20-30 dakika önce güne kremi sürmeli ve günete kalnan süre uzayacak ise 2-3 saatte bir yenilenmelidir. Hamilelik döneminde çinko oksit ve titanyum dioksit gibi cildin yüzeyinde bir tabaka oluturarak güne nlarn yanstp deriyi günein zararl etkilerinden koruyan mineral bazl fiziksel koruyucular tercih edilebilir. Mineral bazl fiziksel koruyucular ciltten tam olarak emilmez bu nedenle hamilelik döneminde bu tip güne koruyucu kremlerin tercihi önerilir. Güne nlar D vitamini sentezinde önemli olduundan, sabah 07:00-11:00, öleden sonra 16:00 itibariyle bahar güneinden faydalanabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git