Baharın gelmesiyle göz alerjileri tırmanışa geçti

Mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözlerde kuruluk ve alerji şikayetleri artmaya başladı.

Haberler 26.03.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baharn gelmesiyle yüzünü gösteren alerjik durumlarn hafife alnmamas gerekiyor; çünkü göz alerjileri mevsimsel veya geçici olabildii gibi, zamannda tedavi edilmezse körlük riskini de beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz alerjileri ve tedavileri hakknda önerilerde bulundu.

BUZ KOMPRES UYGULAYIN

Göz alerjisinin mart ve nisan aylarnda balayarak aaç ve bitki polenlerinin havaya karmas sonucu; gözlerde kzarklk, sulanma, yanma, nadiren batma, kant gibi bulgularla ortaya çkan bir hastalk olduunu belirten Doç. Dr. Abdullah Özkaya, Alerji döneminde göz kapa ilii görülmesi durumunda, buzun temiz bir havluya sarlp sabahlar göze uygulanmas, göz kzarkln ve göz kapandaki ödemi azaltr önerisinde bulundu.

EVNZDE SU BAZLI BOYA KULLANIN

çiçeklerin tozlanmas bu aylarda artt için evdeki mevcut çiçeklerden rahatsz olduunu hissedenlerin mümkünse çiçeklerini balkonlarna çkarmalar ya da temas azaltmak için oday havalandrmalar gerektiini ifade eden Özkaya, Alerji sadece çiçeklerde olmuyor, mantarlar gibi rutubetli ortamlarda üreyen baka maddelerden de kaynaklanabiliyor. Ev duvarlar sentetik boyal ise duvarlar bir süre sonra hava almamaya balyor. Eer ev rutubetliyse ve boyada kabarmalar, renk deiiklikleri varsa içerideki havay da etkileyerek alerjiyi artryor. Alerjik kiilerin ev boyalarnn hava alabilen, su bazl boyalar kullanmasn öneriyorum dedi.

LENS KULLANANLARA ÖNER

Kontakt lens kullanan insanlarn bahar aylarnda alerjiye daha yatkn olduunu belirten Doç. Dr. Abdullah Özkaya, Lens kullananlar içinde farkl çözümler var. Örnein, sabah lensi takmadan önce ve akam lens çkarldktan sonra damla uygulayarak alerjik dönemleri rahat geçirmelerini salamak mümkün ifadesini kulland.

KÖRLÜK RSK VAR

Alerjik konjonktivitin göz kapaklarnn içini ve gözün beyaz ksmn saran, konjunktiva adl zarn alerjiye bal olarak gelien mikrobik olmayan iltihap olarak tanmlandn söyleyen Doç. Dr. Abdullah Özkaya, çocuklar üzerindeki etkisinden öyle bahsetti:

çocuklarda çok sk olarak bildiimiz klasik alerjik konjonktivit görülmekle beraber, vernal alerjik konjonktivit dediimiz özel bir alerji tipi 5-6 yandan itibaren görülebilir. Bu durum, daha youn takip ve daha sk tedavi gerektirir. çünkü tedavi ilerlediinde görme kaybna kadarilerleyebiliyor. çocuklardaki göz alerjilerinin dikkatle ele alnmas gerekiyor. Kzarklk ve sulanmann youn olduu semptomlarda, standart alerji ilaçlarnn yannda tedavinin 5ila 10uncu gününde kortizonlu ilaçlar da ekliyoruz.Hastalarmzn hzla rahatlamas için yaptmz kortizon ilaçlarnn doktor kontrolünde kullanlmas gerekiyor.

MUTLAKA GÖZ DOKTORUNA DANIIN

Doru tehis için mutlaka bir göz doktoruna danlmas gerektiini söyleyen Doç. Dr. Abdullah Özkaya, Göz alerjisi tedavisinin kiiye özel planlanmas ve takip edilmesi gerekiyor. Bu nedenle, daha önce kullandnz evdeki mevcut göz damlalar iyi geliyor diye tekrar bu mevsimde doktora danmadan kullanmamak gerekiyor. Alerjik reaksiyona sahip kiilerin göz doktoruna bavurmas önem tayor. Hastalar geldiinde muayene edip, tehis koyup uygun ilaçlarla tedavi edip bu mevsimi daha rahat ve kontrollü geçirmelerini salyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git