Bakan Koca: Aşı takviminin üzerinden üç aydan uzun süre geçenler hatırlatma dozu olabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına karşın alınan tedbiri duyurarak, "Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız, belirlenmiş aşı takviminin üzerinden üç aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir" dedi.

Haberler 17.12.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplants sonras yazl açklamada bulundu. Bakan Koca, Bilim Kurulunun, Omicron varyant, a program ve salgnn seyri gündemi ile bir araya geldiini bildirdi. Omicron varyantnn Türkiyedeki olas etkilerinin deerlendirildiini belirten Bakan Koca, Yeni varyant, virüsün daha kolay bular hale gelmesine sebep olmutur. Kolay bulamasnn yannda hasta etme gücünde belirlenmi olumsuz bir durum rapor edilmemitir. Bu açdan Omicron varyant için tedirgin edici bir durum söz konusu deildir ifadelerini kulland.

Üç AY GEçEN VATANDALARIMIZ HATIRLATMA DOZU OLABLR

Omicrona kar alnabilecek tedbirlerin banda a ile koruma kalkannn güçlendirilmesi olduu deerlendirmesinde bulunan Bakan Fahrettin Koca, u açklamada bulundu:

Alarn varyantlara kar etkisi ile ilgili yeni çkan kantlar deerlendirilmeye alnmtr. Ülkemizde görünen günlük vaka saylarnda ani art olmamas alama programnn baarsnn bir göstergesidir. Hatrlatma dozlarn en erken uygulamaya balayan ülkelerden biri olmamzn avantajn yayoruz. Alarn yeni varyantlara kar etkisini artrabilmek için hatrlatma dozlarnn etkisi son derece önemlidir. Avrupada görülen günlük vaka says artlarnn ülkemizde görülmemesi için belirlenen a takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandalarmz için hatrlatma dozunun uygulanmasna karar verilmitir. Daha önce ister inaktif ister mRNA as ile alanm olsun tüm vatandalarmz belirlenmi a takviminin üzerinden üç aydan uzun süre geçmise diledikleri a türü ile hatrlatma dozu as olabileceklerdir.

BLM KURULUMUZCA TAVSYE EDLMEKTEDR

Koca, Omicron varyant sebebiyle referans laboratuvarlarnda gen sekanslama çalmalarnn devam ettini kaydederek, Avrupada yaanan örnek ve varyantn hzla bulamas sebebiyle ülkemizde de varyantn baskn hale gelmesi yakn gelecekte gerçekleebilecektir. Bu duruma kar hazrlkl olmak için hatrlatma dozu alarnn yaplmas Bilim Kurulumuzca tavsiye edilmektedir. Tehdit mutasyona urasa da tedbirlerimiz geçerliliini sürdürmektedir. Virüse kar tedbir elden braklmamaldr. Bireysel hayat ile toplumsal hayat tedbirlerle bir arada sürdürmek mümkün. Bunu bugüne kadar baardk, bundan sonra da baaracaz dedi.

Ana Sayfaya Git