Bakan Koca DSÖ'ye Türkiye’nin Covid-19 mücadelesini anlattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs hastalığının tedavisinde başarılı sonuçlar aldıklarını, ölüm oranının düşük kaldığını ve vaka artışının da yavaşladığını söyledi. Bakan Koca, "Türkiye vaka-ölüm oranı bakımından Avrupa’nın düşük ülkelerinden birisi olmuştur. Bu iniş trendini sürdürmek adına ülkemiz, tedbirleri bir süre daha devam ettirme niyetindedir. Düşük rakamlara kanarak rehavete kapılmayacaktır" dedi.

Haberler 01.05.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen ve tüm dünyada canl yaynlanan Dünya Salk Örgütü (DSÖ) haftalk bilgilendirme toplantsnda Türkiyenin Covid-19 ile mücadelesini anlatt. Toplantnn açlnda konuan DSÖ Genel Direktör Dr. Tedros Ghebreyesus, ülkelerin aldklar önlemleri yava yava kaldrmaya baladna dikkat çekerek, bu konuda temkinli olunmas gerektiini ve önlemlerin kaldrlmas için erken olduunu ifade etti.

DAYANIMA EN BÜYÜK SLAHIMIZ

Salk Bakan Dr. Fahrettin Koca, sunumunda bata DSÖ olmak üzere tüm küresel paydalarla ibirliini en üst düzeyde devam ettirdiklerini vurgulad. Bakan Koca, Biz her zaman güçlü bir DSÖye olan ihtiyacn altn çizdik. Bu ei benzeri görülmemi tehdit karsnda, dayanma en önemli silahmzdr. Bu süreçte, çatmalar, kart görüleri bir kenara brakp ilk olarak çözüme odaklanmalyz. Bu zorlu günleri atlattktan sonra ise nerede yanl yaptmz hep birlikte deerlendirmeliyiz dedi.

TEDAVDE BAARILI SONUç ALDIK

Türkiyedeki güncel vakalarn durumunu aktaran Bakan Koca, tedavide baarl sonuçlar aldklarn, ölüm orannn düük kaldn ve vaka artnn da yavaladn ifade etti. Bakan Koca unlar kaydetti:

u ana kadar yaptmz toplam test says 991 bin 613tür. Dünkü günlük test saymz ise 43 bin 498dir. Bu anlamda da çok önemli bir kapasite gelitirdiimizi düünüyorum. Erken tedavi protokolleri sayesinde hastaln pnomoniye doru ilerleme orann yüzde 60dan yüzde 12ye düürdük. Tedavinin ileri safhalarnda entübasyon için acele etmeyerek hastalara yüzüstü pozisyonda hzl akm oksijen tedavisi vererek olumlu sonuçlar aldk. Entübe edilmeyen hastalarn iyileme oranlarnda anlaml bir yükseklik yakaladk. Buna paralel olarak youn bakma giren hastalarda vefat oran da progresif bir ekilde yüzde 58den yüzde 10a düü göstermitir. Filyasyon çalmalaryla ortalama 44 saatlik bir süre içinde temasllarn yüzde 99una, yani yaklak 455 bin kiiye ulald.

TEDBRLER BR SÜRE DAHA DEVAM ETTRECEZ

Bakan Koca, Türkiyenin son 10-15 yldr salk sisteminde gerçekletirdii yaplanmayla bu tür bir pandemiye cevap verebilecek yapsal kabiliyetler kazandn söyledi. Salk biliim teknolojilerinin önemine de dikkat çeken Koca, Alnan tedbirlerle Türkiye ilk ölüm vakasndan sonra 30uncu günde pik seviyesini yakalamtr. Ülkemiz virüsün en geç girdii ülkelerden birisi olmu, piki erken dönemde yakalamtr. Vaka-ölüm oran bakmndan da Avrupann düük ülkelerinden birisi olmutur. Bu ini trendini sürdürmek adna ülkemiz, tedbirleri bir süre daha devam ettirme niyetindedir. Düük rakamlara kanarak rehavete kaplmayacaktr ifadelerini kulland.

Sunumlarn ardndan DSÖ Genel Direktörü, üye ülke bakanlarnn sorularn ald. Salk Bakan Dr. Fahrettin Koca, DSÖ, olas bir ikinci dalgaya yönelik hazrlk yapt m? sorusunu yöneltti. DSÖ, üye ülkelerin sorularna yazl yant verecek.

Ana Sayfaya Git