Bakan Koca: Turkovac acil kullanım onayına müracaat etmiştir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yerli Covid-19 inaktif aşımız Turkovac bugün itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini ümit ediyoruz" dedi.

Haberler 26.11.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Salk Bakanlnn 2022 yl bütçe görümeleri balad. Bakanlnn bütçe sunumunu yapan Bakan Fahrettin Koca, Milletimiz için önemli bir müjdeyi vermek isterim. Yerli Covid-19 inaktif amz Turkovac bugün itibaryla acil kullanm onayna müracaat etmitir. Yl bitmeden yaygn kullanma gireceini ümit ediyoruz. Hücreden aya kadar her aamas ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarnca gelitirilen milli amzn ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayrl, uurlu olmasn dilerim ifadelerini kulland.

Bakan Koca, pandemi sürecinde ortak paydan salkl, huzurlu bir yaam olduunu örendiklerini söyleyerek, Küresel salgn güvenli ve eriebilir salk hizmetlerini anlamamza vesile oldu. Salk Bakanl olarak verdiimiz hizmetler bu süreçte durmadan devam etti. Salgn ile mücadele halk dorudan ilgilendiren gündem olduu için sadece pandemi öne çkt. Yarn bugünden daha nasl güzel olur diye çalmaya devam edeceiz diye konutu.

NÖBET YÜKÜNÜ HAFFLETMEK çN DÜZENLEMELER YAPIYORUZ

Bakan Koca, salk çalanlarnn çalma artlarn iyiletirmek için elden gelen her eyin yapldn belirterek, Hastalarmz ile çalanlarmzn bulutuu hastane ortamlarn çada normlara ulatrmak için yatrmlarmz artrarak devam ediyoruz. Bata asistanlarmz olmak üzere doktorlarmzn nöbet yükünü hafifletmek için düzenlemeler yapmaktayz. Salk çalanlarmzn özlük haklarn daha iyiye götürebilmek için büyük ura veriyoruz. çalanlarmzn çplak maann emeklerinin karl olmadnn bilincindeyiz. Onlar verilen hizmete layk, toplumda hak ettikleri hayat standardna kavuturacak bir gelire kavuturmak azmindeyiz. Doktor d salk personelimizin sabit ek ödemelerinde toplu sözlemeyle art saladk. Doktorlarn sabit ek ödemelerini artrmak ve bütün sabit ek ödemelerin genel bütçeden yaplmasn salamak istiyoruz. Bu konuda sayn vekillerimizin desteine ihtiyacmz var dedi.

HEKM SAYIMIZDA OECD ÜLKELERNE GÖRE GERDEYZ

Bakan Koca, Türkiyedeki salk hizmetlerinin yürütülmesinde bakanlk, üniversiteler ve özel yatrmclar olmak üzere 3 aktörün mevcut olduunu; ancak hizmetin büyük bir ksmnn Bakanlk tekilatnca yürütüldüünü söyledi. Koca, Kamu salk tesisleri salk sistemimizin omurgasn oluturmaktadr. 944ü hastane, 8 bini aile sal merkezi olmak üzere toplamda 14 bini akn salk kuruluumuzla hizmet veriyoruz. Paydalarmzla birlikte, Bakanlmz koordinasyonunda 160 bin yatak kapasitesiyle ülkemizin her köesindeyiz. 1 milyon 240 bini aan salk çalan ile 84 milyon insanmza hzl ve kaliteli salk hizmeti sunma gayreti içerisindeyiz. Artan tp fakültelerimize ve kontenjanlara ramen hekim saymzda Ekonomik birlii ve Kalknma Örgütü (OECD) ülkelerine göre geride olduumuzun farkndayz. Hemire ve ebe saymz yaklak 2,5 kat artmtr. Hala istihdam art salanmaktadr diye konutu.

YILBAINDAN ÖNCE SMA TARAMALARINA BALIYORUZ

Bebek ve çocuklarn muhtemel salk problemlerini erkenden tespit ederek kalc hasar olumasn engellemek için taramalar sürdürdüklerini belirten Koca, Bu yolla toplamda ylda ortalama 25 bin bebek ve çocuumuz erken tan ile tedavi ve rehabilitasyon ansna sahip olmaktadr. Bölgesel pilot çalma olarak balattmz Konjenital Adrenal Hiperplazi taramasn önümüzdeki yldan itibaren yurt sathnda gerçekletireceiz. Baka yeni hastalklar da tarama paneline eklemek için çalmalarmz sürdürüyoruz. SMA taramalarn evlilik öncesi ve yeni doan olmak üzere gerçekletirilmek üzere hazrlklarmz tamamladk. Ülke sathnda ylbandan önce taramalarmz balyor. Salk Bakanl 2022 ylnda SMA taramasnda yüzde 90 orann hedefliyor ifadesini kulland.

AI ORANLARINI AVRUPA ORTALAMALARININ ÜZERNE çIKARDIK

Bakan Koca, geniletilmi baklama program çerçevesinde 13 antijen ile en geni alama program uygulayan ülkeler arasnda olduklarn belirterek, öyle konutu:

Nüfus büyüklüüne oranla alama baarsnda dünyadaki liderliimizi korumaktayz. Son 10 yllk süreçte a oranlarmz tüm dünyann hedef olarak belirledii oran olan yüzde 95 ve üzerinde seyretmektedir. A kapsayclmzn yüksek olmas sayesinde a ile önlenebilir hastalklarn çounluu kontrol altna alnm, çiçek ve çocuk felci gibi hastalklarn da ülkemizde kökü kaznmtr. Salgn koullarnda bile baklama oranlarmz dünyann gpta ettii düzeyde tutmay baardk. 5 ya altndaki misafirlerimiz ve göçmenlerimizi kendi çocuklarmza uyguladmz çocukluk ça alama takvimine göre düzenli bir ekilde alyoruz. A oranlarn geçici koruma altndaki nüfusta bile DSÖ Avrupa Bölge ortalamalarnn üzerine çkarmay baardk. 1998 ylnda balatlan çocukluk ça Hepatit-B alamasnda yüzde 98lik baklama oranna ulatk.

PANDEM NEDENYLE 20,7 MLYAR TL HARCAMA YAPILDI

Bakan Koca, koronavirüs nedeniyle köy köy, mahalle mahalle, ev ev tarama yaparak yüzde 99un üzerinde filyasyon ve temasl takibi saladklarn belirterek, unlar kaydetti:

Sahada görev yapan ekiplerimizle alarmz ülkenin en ücra köelere ulatrdk. Salkta kullanlan veri tabanlarn tek çat altnda entegre ettik. Türkiyede ilk Covid-19 vakasnn açkland günden itibaren vakalar kayt altna aldk. Bulama ve filyasyon çalmalar kaytlar ile salgnn yaylm haritas canl olarak takip ettik. Covid-19 asna erken ulaan ülkelerden biri olduk. Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu ile kendi güvenlilik çalmalarmz yaptk. A gruplarnn önceliklendirilmesinde bilimsel ve etik ilkeleri gözettik ve DSÖ rehberiyle uyumlu bir programlama yaptk. Vatandalarmzn istedikleri ay tercih ederek ücretsiz bir ekilde Covid-19 as olmalarn saladk. Covid-19 alarnn alm için 17 milyar TL, koruyucu malzeme, ilaç ve tbbi sarf malzeme vb. almlar için 2 milyar TL, Covid-19 personel ek ödemeleri için ise 1,7 milyar TL olmak üzere toplamda 20,7 milyar TL cari harcama yaplmtr.

Ana Sayfaya Git