Bakan Varank'tan aşı açıklaması: Hayvan deneyleri başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu bünyesinde Ankara Üniversitesi'nde yürütülen GRFT (griffithsin) adlı molekülün koronavirüsün enfeksiyon etkisini durdurucu veya azaltıcı yönünün araştırılma çalışmalarını inceledi. Bakan Varank, "Bu molekülle ilgili hayvan deneyleri bugün itibarıyla buradaki biyogüvenlikli laboratuvarda başlatılmış olacak" dedi.

Haberler 17.06.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre; Bakan Varank, Türkiyenin ilk disiplinler aras biyoteknoloji lisansüstü eitim enstitüsü olan ve salk ile tarmsal biyoteknoloji alanlarnda çalmalar yapan Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsünü ziyaret etti. Varanka ziyaretinde, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan bi, TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBTAK MAM Gen Mühendislii ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE) Müdürü Prof. Dr. aban Tekin elik etti. Ziyarette Prof. Dr. Aykut Özkulun yürütücülüünü üstlendii koronavirüse kar ilaç gelitirme projesi hakknda bilgi alan Varank, daha sonra buradaki laboratuvarlarda incelemelerde bulundu.

HAYVAN DENEYLER BALADI

Hayvan deneyleri aamasna bugün itibaryla balanan projede, plan dahilinde gelecek bir ay içinde hayvanlarda çalp çalmad konusunda da ön bilgiye sahip olunacak. Ziyareti deerlendiren Varank, koronavirüse kar Türkiyedeki temel bilimsel çalmalar koordine etmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanl öncülüünde TÜBTAK çats altnda bir platform oluturduklarn anmsatarak, burada yürütülen 17 a-ilaç gelitirme projesinin desteklendiini belirtti. Varank, Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsünün öncülüünde koronavirüse kar GRFT molekülüyle gelitirilecek hastal önleyici ilaca yönelik çalmalar hakknda bilgi aldklarn kaydederek, Bilim insanlarmz bu molekülün Kovid-19a kar etkili olabileceini bilimsel olarak da deerlendiriyorlar. Klinik çalma aamalarna geçmeden önce yaplmas gereken temel aratrmalar yaplyor. Bu molekülle ilgili hayvan deneyleri bugün itibaryla buradaki biyogüvenlikli laboratuvarda balatlm olacak diye konutu.

BLM NSANLARIMIZA GÜVENYORUZ

Türkiyenin son 18 senede Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan liderliinde özellikle Ar-Ge ekosistemine büyük yatrmlar yaptna iaret eden Varank, Yaptmz yatrmlarn böyle zor ve kritik zamanlarda bilim insanlarmzn ortaya koyduu baarl çalmalarla ne kadar önemli olduunu görebiliyoruz. Bilim insanlarmza güveniyoruz, buradaki çalmalardan da baarl bir ürün gelitirileceine inanyoruz dedi.

Varank, bilim insanlarnn koronavirüse kar büyük bir fedakarlkla gece gündüz çaltna dikkati çekerek, Burada devam eden bilimsel çalmalar sonucunda da güzel veriler elde edip klinik safhaya geçecek çalmalarmz tamamlayacaz. Sonraki aamada bunlar Salk Bakanlmza klinik çalmalar yaplmas için teslim edeceiz. nallah güzel müjdeleri buralardan verebiliriz ifadesini kulland.

ÖNCÜL VERLER BR AY çNDE

Prof. Dr. Aykut Özkul projede, GRFT molekülüyle Kovid-19 etkisini durdurmay amaçladklarn belirterek, çalmalarnda gelinen aamay anlatt. An itibaryla molekülün hayvanlardaki etkinliinin test edilmesi sürecini balattklarn dile getiren Prof. Özkul, Bizim hayvanlarla ilgili yaptmz ön çalmalarda yaklak 2 haftalk bir zaman zarfnda bu virüsün organ tutulumu, yaylm ve virüsle ilgili tespitler gerçekleebiliyor. Dolaysyla eer iler öngördüümüz ekilde devam ederse önümüzdeki bir ay içinde ön verileri alm olacaz dedi.

DOAL BR MOLEKÜL

GRFTnin yap olarak doal bir molekül olduunu kaydeden Özkul, GRFTnin imdiye kadar birçok farkl virüse kar enfeksiyonu durdurucu etkisinin var olduu tespit edilmi. Dolaysyla ilk planda bizim bu süreçteki en büyük kazanmmz, günlük hayatta kullanlabilecek durdurucu, koruyucu, önleyici ürün gelitirmek olacaktr. Ekibimizdeki moleküler biyologlar da molekülün yapsnda birtakm deiiklikler yapmak suretiyle GRFTnin hücre içine girmesini salamaya çalyor. Bu kapsamda eer becerebilirsek molekülün tedavi edici potansiyelini de zaman içinde sorgulayacaz diye konutu.

DURDURUCU VEYA AZALTICI YÖNÜ ARATIRILIYOR

TÜBTAK çats altndaki COVID-19 Türkiye Platformu koordinasyonunda yürütülen 17 a-ilaç gelitirme projesinden biri olan çalma kapsamnda, GRFT ad verilen molekülün, koronavirüse neden olan virüsün enfeksiyon etkisini durdurucu veya azaltc yönü aratrlyor. Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Aratrma Merkezi (UNAM) ve Hacettepe Üniversitesinden bilim insanlarndan oluan konsorsiyumun yürüttüü çalmalar sonucunda imdiye kadar virüsün izolasyonu, genom analizi ve karakterizasyonu gerçekletirildi, GRFT molekülü üretildi ve saflatrld. GRFTnin hücre kültürü ortamnda virüsün hücreye girmesini ve bu suretle üremesini durdurduu görüldü.

Ana Sayfaya Git