Baklanın kazandırdığı 8 fayda

Diyetisyen ve Fitoterapist İrem İmrağ baklanın faydaları hakkında bilgi verdi.

Haberler 14.06.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen ve Fitoterapist rem mra, Baklagiller familyasndan olan bakla mevsimin ktan bahara döndüünün ilk müjdecilerinden olduunu ifade ederek, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yetien bakla mutfamzda taze, iç veya kuru olarak tüketilir. Bitkisel protein oran yüksek olan bakla vitamin ,mineral ve lif açsndan oldukça zengindir. 1 bardak (170 gram ) pimi bakla 187 kalori, 33 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 9 gram lif ve 1 gramdan az ya içerir. Folik asit, manganez, bakr, fosfor, demir ve potasyum açsndan da oldukça zengindir dedi. rem mra baklann insan vücuduna kazandrd 8 faydasn ise öyle sralad:

1.Parkinson hastalnn semptomlarn hafifletir

Parkinson hastal dopamin üreten beyin hücrelerinin ölümüne sebep olduundan Parkinson hastalarnda düük dopamin seviyesi görülür. Vücutta dopamine çevrilen bir nörotransmitter olan levodopa açsndan oldukça zengin olan bakla Parkinson hastal semptomlarn hafifletir.

2. Doum anomalilerini önler

Omurilik ve beyin geliimi açsndan oldukça önemli olan folik asit nöral tüp defektini önlediinden hamile annelerin mutlaka almas gereken bir vitamindir. Folik asit içeriiyle zengin olan bakla salkl fetal geliimi destekler.

3. mmün sistemi güçlendirir

Serbest radikallere savaarak vücudu oksidatif strese kar koruyan antioksidanlar açsndan oldukça zengin olduundan baklk sistemini güçlendirir.

4. Kemik saln korur

Manganez ve bakr açsndan zengin olan bakla kemik kaybn önler.

5.Kanszlk semptomlarn hafifletir

Demir eksiklii yorgunluk ,güçsüzlük, ba dönmesi ile karakterize olan kanszla yol açar. Demir açsndan zengin olan bakla kandaki demir seviyesini arttrarak kanszlk semptomlarnn hafiflemesini salar. Baklann içeriindeki demirin daha iyi emilimi için C vitamini içeren gdalarla birlikte alnmas çok daha iyi olacaktr.

6.Yüksek kan basncn önler

çeriindeki magnezyum ve potasyum sayesinde yüksek kan basncn önler ve kalp saln korur.

7. Kilo vermeye yardmc olur

Protein ve lif açsndan oldukça zengin olan bakla doygunluk hissini artrarak gün içerinde alnan kalori miktarn azaltacandan kilo vermeye yardmc olur.

8.Kolesterolü düürür

çeriindeki çözünebilir lif sayesinde kolesterol seviyesini düürür.

Ana Sayfaya Git