Bakteri üretiyor; eti buzdolabından çıkarıp tekrar dondurmayın

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala doğru et tüketimi konusunda önemli bilgiler veren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, “Pişirilme işlemi sonrası buzdolabına konulan etlerin çıkarılıp yeniden dondurulması en büyük sorunlardan biri. Etin uzun süre oda sıcaklığında tutulması bakteriyel enfeksiyonlar açısından risk taşıyor” dedi.

Haberler 17.07.2021 - 01:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kurban Bayramna çok ksa bir süre kald, bayramla ilgili hazrlklar da balad. Kurban Bayramnn yaz aylarna denk gelmesi nedeniyle salk açsndan birtakm önlemlerin alnmas gerektiini hatrlatan Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Hakan Demirci, önemli uyarlarda bulundu. Youn miktarda ve gün boyu her öünde et ve et ürünleri tüketilmesinin salk açsndan oldukça zararl olduunu belirten Doç. Dr. Hakan Demirci, Özellikle kalp ve damar, diyabet, mide ve sindirim sistemi hastal olan ve kötü kolesterole sahip kiilerde et tüketiminin snrlandrlmas gerekir. çay, kahve, kuruyemi, tatl, gazl içeceklerin de gittikçe artan miktarlarda tüketilecei göz önünde bulundurulursa öünlerin dengelenmesi önem tar. Gün içerisinde su mutlaka tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerle etlerin dengeli ekilde sindirimine katkda bulunulmaldr diye konutu.

KIRMIZI ETTE BRçOK HASTALIK ÜREYEBLR

Etlerin piirilmesi ve saklanmasnn önemine de deinen Doç. Dr. Hakan Demirci, çok youn etin, yüksek miktarlarda tüketilmesinden ziyade daha küçük parçalarda ve ufak öünlerde tüketilmesine dikkat edilmeli. Bunun dnda, kurban kesilir kesilmez etin taze ve hzl bir ekilde tüketilmesinden ziyade 24 ila 48 saat kadar souk havada dinlendirilmesi sindirim sistemi problemleri açsndan çok daha yardmc olacaktr. Özellikle reflü sorunu yani mide asidinin artmas ve gastriti önleme açsndan etin dinlendirilmesi fayda salayacaktr. Krmz ette birçok hastalk üreyebilir. nsanlarda enfeksiyona da yol açabilir. Özellikle buzdolabna konulan etlerin piirilme ilemi sonras tekrar dar çkartlp, ardndan yeniden dondurulmas en büyük sorunlardan biridir. Uzun süre oda scaklnda tutulmas da bakteriyel enfeksiyonlar açsndan büyük problemler yaratabilir ifadelerini kulland.

O ETN TÜKETLMEMES MHA EDLMES GEREKR

Ekinokok ad verilen kistatik parazitlere kar uyarlarda bulunan Doç. Dr. Hakan Demirci, Kedi ve köpek kistleri olarak deerlendirdiimiz büyükba ve küçükba hayvanlarn sakatatlarnda bulunan baz enfeksiyonlar vardr. Özellikle karacier gibi bu tür organlarn tüketilirken mutlaka gözle çok iyi kontrol edilmesi gerekir. Nodüller üzerinde beyaz plaklar olabilir. Karacier kesildii ve dorand zaman homojen yaps bozulur. çinde özellikle beyaz topaklarn olduu görülebilir. Bu gibi durumlarda o etin tüketilmemesi, imha edilmesi gerekir dedi.

KÜçÜK çOCUKLAR SNDRM SORUNUNA DKKAT!

Fazla et tüketiminden sindirim sisteminin batan aa etkilendiini söyleyen Doç. Dr. Demirci, Reflü ad verilen mide asidi fazlal, sindirim sisteminin zorlanmasna bal görülen gastrit görülebilir. Yine bu dönemde youn yal ve kzartma tarz etlerin tüketilmesine bal safra kesesi hastalklar görülebilir. Pankreasn iltihaplanmas da sk karlalan hastalklar arasnda yer alr. Özellikle küçük çocuklar, ileri yataki kiiler, diyabet, kronik damar ve kalp hastal olan kiilerde, mide ve barsak hastal olan kiilerde et tüketiminin kstlanmas ve youn miktarlarda tüketilmeyip öünlere bölünecek ekilde tüketilmesi gerekir. Ayrca küçük çocuklar da sindirim sorunu, karn arlar yaayabilirler uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git