Bal görünümlü şurup üretimine yasak getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladı.

Haberler 20.02.2020 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanln, Türk Gda Kodeksi Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelikle, gda ve gda ile temas eden malzemelere ilikin kriterler, pestisit kalntlar ve veteriner ilaç kalntlar, gda katk maddeleri, gdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller, aroma vericiler, gda enzimleri, bulaanlar, ambalajlama, etiketleme, maksimum kalnt limitleri ile yatay ve dikey gda kodeksine ilikin esaslar düzenleniyor.

Gda ve gda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili gdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller ve gda katk maddelerini düzenleyen yatay gda kodeksi hükümlerine uyulmas zorunlu olacak.

Gda ile temas eden madde ve malzeme için belirlenmi özel kriterleri içeren dikey gda kodeksi hükümleri de yatay gda kodeksi hükümleri ile birlikte uygulanacak.

Gda ile ilgili corafi iaret veya geleneksel ürün adlarnn kullanmnn, tescilde belirtilen özelliklere uygunluunun denetimi Bakanlkça yaplacak.

Yönetmelik kapsamnda yer alan ve ülkesel veya yöresel adlaryla belirtilen gdalar, corafi iaretten doan haklara aykr olmamak kouluyla bu adlarla üretilebilecek.

Aromal uruplara önlem

Yönetmelie göre, pekmez olmad halde pekmez izlenimi veren meyveli ekerli urup, meyve tatls, pekmez urubu, meyveli ekerli erbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemeyecek.

Bitkisel ya veya dier gda bileenleri kullanlarak peynir izlenimi veren ürünlerin de üretiminin önüne geçilecek.

Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromal urup, çam aromal urup, ball urup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilmesi yasakland. Bal aromal ve benzeri urup üreten gda iletmecilerinin, yönetmeliin yaym tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralk 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak.

Ana Sayfaya Git