“Balığı kızartmak, Omega-3’leri yok ediyor”

Balık, düzenli tüketildiğinde sayısız faydasıyla tam bir sağlık deposu. Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan Akdeniz tipi beslenmenin en önemli protein kaynağı olan balığın pek çok sağlık faydasıyla hayatın vazgeçilmezlerinden biri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Mevsiminde düzenli balık yiyerek beyin, kalp-damar ve göz sağlığımızı koruyabilir, bağışıklık sistemimizi ve sinir sistemimizi güçlendirebiliriz. Balığın ayrıca LDL ve trigliserid değerlerini düşürücü etkisi de mevcut. Düzenli balık tüketiminin pek çok kanser türüne karşı koruyuculuğunu gösteren güvenilir çalışmalar da var” açıklamasında bulundu.

Haberler 23.04.2021 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baln kymeti, bolca omega 3 ya asitleri içermesinden geliyor. Baln vücutta çok önemli görevleri olan A, D, K ve B vitaminleri ile iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açsndan da zengin bir besin olduunun altn çizen Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Ancak, adeta bir salk deposu olan bu içerik, baln kendi doal koullarnda yaam olmasyla da çok yakndan ilikili. Örnein balk, omega 3ü deniz yosunlaryla beslenerek vücuduna katyor. Bu nedenle balk satn alrken doal ortamnda beslenen deniz balklarn tercih etmemiz önemli dedi.

BALIK KIZARTARAK TÜKETLMEMEL

Güncel aratrma sonuçlarna göre balktan alnan besin deerlerinden maksimum fayda salamak için haftada 2-3 defa tüketilmesinin önerildiini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Belki arada bir balklar kzartarak kaçamak yapabilirsiniz. Ancak bu durumda vücudunuza girecek omega 3leri unutun. Salk için en dorusu bal frn veya zgarada piirip tüketmek. Balk tüketemediimiz yaz aylar veya hiç balk tüketemeyen kiiler için omega 3 ya asitleri içeren kapsül gibi preperatlar, doktor önerisiyle kullanlabilir eklinde konutu.

BALIK TAZE DELSE SÜT ÜRÜNLERYLE BERABER TÜKETLMEMEL

Balk taze deilse balkla birlikte süt ürünlerinin tüketilmemesi gerektiini belirten Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Bayat balk zaten salmz bozar ve bir de süt ürünleriyle tüketildiinde bu durumdan çok daha iddetli etkileniriz. Balk satn alrken dikkat edin; gözler parlak, deri gergin ve yüzgeçler pembemsi olmal dedi.

BALIKTAN SONRA HELVA YEMEK OLASI AIR METALLER VÜCUTTAN UZAKLATIRIR

Balktan sonra helva yemenin bo bir alkanlk olmadnn altn çizen Tuba Örnek, Bunun altnda yatan sebep, tahinin balktaki olas ar metalleri vücudumuzdan uzaklatrmasdr. Fakat helva sonuçta ekerli bir besin, ölçüsüne dikkat ederek tüketmekte fayda var açklamasnda bulundu.

SALIKLI BALIK TARF

stediiniz bir balk türünü ayklayp ykadktan sonra frn tepsisine dizin. Balklarn içine veya aralarna defne yapra yerletirin. Yine aralara domates, yeil biber, soan ekleyin. Dier tarafta bir kse içinde zeytinya, karabiber, pul biber, tuz, nane, kekik, limon suyu ve sarmsak rendesi karmn hazrlayp balk ve sebzelerin üzerine sos olarak dökün. Frnda 200 derecede piirin. Yanna mevsim sebzeleriyle rengarenk bir salata eklerseniz daha da salkl olur.

Ana Sayfaya Git