Bana bir şey olmaz riski!

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, koronavirüs salgınında kaygının artması kadar hiç kaygı olmamasının da önemli bir sorun olduğunu belirterek, "(Bana bir şey olmaz) düşüncesi, kısa vadedeki hazzı uzun vadedeki huzura tercih etme, kişilerin ben-merkezcil davranış olasılığı bu riski artırmaktadır." dedi.

Haberler 20.04.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Prof. Dr. Nesrin Dilbaz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dar çkma kstlamas getirilmesine ramen 65 ya ve üstü vatandalar ile 20 ya altndakilerin, havalarn snmaya balamasyla rehavete kaplp dar çkmamalar gerektiini söyledi.

Salgn dönemlerinde insanlarn genel olarak stresli ve kaygl olduuna iaret eden Dilbaz, salgndan etkilenenlerin, yaygn olarak hastalanma ve ölme, sevdiklerini koruyamama ve kaybetme korkusu ile evde kalnan sürede çaresizlik, sknt, yalnzlk ve depresif hissetme gibi duygular yaayabileceini dile getirdi.

Ya grubu ile ilikili olmakszn insanlardaki tahammülsüzlük duygusunun kendilerini çaresiz, skntl ve yalnz hissettiklerinde daha da artacan anlatan Dilbaz, öyle devam etti:

Bu salgnda kaygnn artmas kadar hiç kayg olmamas da önemli bir sorun. Bana bir ey olmaz düüncesi, ksa vadedeki hazz uzun vadedeki huzura tercih etme, kiilerin ben-merkezcil davran olasl bu riski artrmaktadr.

Havann güzel olmas insanlar zihinsel olarak Her ey güzel olacak, havalar snd artk virüs de etkisini kaybeder gibi gerçek d düüncelere itebilir. Salkl olduumuz dönemlerde hayatmz olaan aknda seyrederken böylesi bir salgnla karlaabileceimizi, kendimizin ya da çevremizdekilerin belki de hastalanabileceini, böyle bir durumun içinde yer alabileceini düünmemitik. Salkl insanlarda, gerçei olduundan daha olumlu deerlendirmek ya da riski olduundan daha küçük görmek olarak nitelendirebileceimiz bu eilim neden görülüyor? Zihnimiz, normal zamanlarda aniden hastalanabileceimiz, bir virüsle enfekte olabileceimiz ihtimaliyle megul olmayp bu olaslklar adeta yok sayarak bizi hayata daha uyumlu hale getiriyor. Ama salgn durumlarnda maalesef hiç kimsenin böyle bir lüksü yok. Sizin hayatnzn bakalarnn davranlarna bal oldu bakalarnn hayatnn sizin davranlarnza bal olduu bir dönemdeyiz.

BANA BR EY OLMAZ DEMEYN

Prof. Dr. Dilbaz, kurallara uymayp sosyal izolasyonu salamayarak, kiisel hijyene dikkat etmeyerek bakalarnn hayatlarnn da riske atldnn insanlara hatrlatlmas gerektiine dikkati çekerek, Bu hastaln çok hzla bulat bilgisi bir gerçektir. Bu bilgiye ramen kurallara uymamann alkollü araç kullanarak insanlarn yaralanmas veya ölümüne sebep olmas, taammüden adam yaralama veya öldürme gibi deerlendirilmelidir. Bu konuda da çok sk önlemler alnmal ve yaptrmlar yürürlüe konulmaldr. diye konutu.

Bin 400 kiide koronafobi üzerine yaptklar çalmada, kiilerin yaklak yüzde 60nn 65 ya üzeri veya riskli kronik hastal bulunan yakn olduunu saptadklar bilgisini veren Dilbaz, unlar kaydetti:

Gençlerle, Arkadalarnla taklmak istediini biliyorum ama olabildiince evde kalmalsn. Böylece arkadalarn ve virüs nedeniyle hastalanabilecek olan büyükanne, büyükbaba gibi sevdiklerini koruyabilirsin eklinde iletiim kurmak önemlidir. Gençlerle spor, müzik gibi sevdii konular konumak, yemekleri birlikte yapmak, favori müzikleriyle egzersiz yapmak streslerini azaltabilir. Arkadalaryla elektronik ortamda vakit geçirme seçeneklerini deneyebilirler.

Ana Sayfaya Git