Baş ağrısını önemseyin

Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, beyin tümörlerinin tedavisinden başarılı sonuçlar alınmasında erken tanı ve tedavinin kilit rol üstlendiğine dikkat çekti.

Haberler 22.02.2022 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR(SÖZ)-Beyin tümörleri çocuklarda lösemilerden sonra en sk görülen tümörleri oluturuyor. çocukluk çanda gelien her 6 tümörden 1i beyinde yerleiyor. Bu tümörlerin yüzde 52si ilk 2-10 ya, yüzde 42si de 11-18 ya arasnda görülüyor. Bir ya altnda oluan beyin tümörleri oran ise yüzde 5.5 civarnda seyrediyor. Beyin tümörlerinin yarsn iyi huylu tümörler, dier yarsn da kötü huylu tümörler oluturuyor. Amerika kaynakl istatistik verilerine göre; her yüz bin çocuktan 3ünde kötü huylu beyin tümörü tehis ediliyor. Günümüzde tp dünyasnda yaanan önemli gelimeler sayesinde iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde çok daha baarl sonuçlar alnmas ise yüreklere su serpiyor.

çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Memet Özek, beyin tümörlerinin tedavisinden baarl sonuçlar alnmasnda erken tan ve tedavinin kilit rol üstlendiine dikkat çekerek, Hiçbir çocuk kolay kolay bam aryor demez. Dolaysyla 1-2 haftalk bir süreçte her gün ba arsndan yaknan çocuk ciddiye alnmal ve emin olmak için mutlaka beyin MR çekilmelidir. Ayrca özellikle sabah aç karnna oluan fkrr tarzda kusmalar da beyin tümörüne iaret edebildii için zaman kaybetmeden kranial MR ile nedeni tespit edilmelidir diyor.

Erken tan çok önemli!

Erken tan dier tüm hastalklarda olduu gibi, çocukluk çandaki iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinde çok önemli. Daha küçük tümörlerin cerrahi tedavisi her zaman ayn yerleimli büyük tümörlere göre daha kolay oluyor ve genelde küçük tümörlerde cerrahi komplikasyon oran daha az geliiyor bilgisini veren çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Memet Özek, sözlerine öyle devam ediyor: Ayrca kötü huylu tümörlerde, özellikle beyin omurilik svsyla yaylma potansiyeli olan ependimom ve medulloblastom tümörlerinde yaylm olumadan önce cerrahi tedavi uygulamak, hastaln ümitsiz evreye geçmesini önlüyor. Pilositik astrositom gibi iyi huylu tümörlerde ve seçilmi ependimom ile medulloblastom gibi kötü huylu tümörlerde de erken tedavi sayesinde iyileme salanabiliyor.

Bu sinyaller beyin tümörü habercisi olabilir!

çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Memet Özek, ebeveynlerin iyi ve kötü huylu beyin tümörüne kar dikkat etmeleri gereken belirtileri öyle sralyor:

Bebeklerde

Henüz bnglda açk bebeklerde ba çevresinin normalden fazla genilemesi, güçsüz emme, aktivite düüklüü, bulant, kusma ve kilo kayb oluabiliyor. Arka çukur yerleimli beyin tümörlerinde ayrca kafada fazla su toplanmas olarak bilinen hidrosefali geliebiliyor.

çocuklarda

Bulant kusma, ba ars, gözlerde kayma, konuma bozukluu, el-kol koordinasyon bozukluu, kol ve bacaklarda güç kayb, denge problemleri ve okul baarsnda düü eklinde kendini gösterebiliyor. Bunlarn yan sra felç ve epilepsi nöbetleri de geliebiliyor.

Sabahlar aç karnna kusuyorsa, dikkat!

Bulant ile kusma, çocuklarda oluan iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin en yaygn görülen belirtileri arasnda yer alyor. çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Memet Özek, özellikle sabah aç karnna gelien fkrr tarzda kusmann beyin tümörünün önemli bir iareti olabilecei uyarsnda bulunarak, Bulant ve kusma ikayetlerinde öncelikle çocuk hekimine bavuruluyor. Bu durumda mutlaka göz dibi muayenesi yaplmal, aksi halde bu sorunun gastrointestinal sistem problemi olduu düünülerek zaman kaybedilebiliyor. Özellikle sabah aç karnna oluan fkrr tarzda kusmalarda ise hemen bir kranial MR çekilerek konuyu açklk getirilmelidir diyor.

çounda nedeni saptanamyor

çocuklarda en sk pilositik astrositom adl iyi huylu tümörler görülürken, ikinci sklkta da özellikle arka çukur yerleimli medulloblastom ve ependimom adl kötü huylu tümörler izleniyor. Daha nadir olarak kötü huylu tümörler olan diffüz orta hat gliomlar ve atipik teratoid rabdoid tümör de görülebiliyor. Birçok tümörde olduu gibi, iyi ve kötü huylu çocukluk ça beyin tümörlerinin çounda etken saptanamyor. Ancak uzun dönem radyasyona maruz kalnmas sonucunda beyin tümörünün oluabildii biliniyor.

Tedavide çr açan gelimeler

Diffüz orta hat gliomlar hariç, beyin tümörlerinin tümünde en ideal tedavi; cerrahi yöntemle olabildiince fazla tümör dokusu çkarmak oluyor. Ardndan tümörün adna ve moleküler altyapsna göre gerekirse radyoterapi ile kemoterapi yöntemleri uygulanyor. çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Memet Özek, bu nedenle ameliyat sonras elde edilen tümörün dokusundan moleküler çalma yaplmasnn hayati önem tadn belirterek, tedavide yaanan gelimeleri öyle anlatyor: Günümüzde salkl dokulara hasar vermeyen hedefli kemoterapiler gelitiriliyor. Tümörlerin barndrdklar mutasyonlara etki edebilecek ilaçlar gelitirilip uygun hastalarda kullanlabiliyor. Böylelikle iyi ve kötü huylu tümörlerde, tümörün yeniden büyümesi ve beynin dier bölgelerine yaylmas önlenebiliyor. Bu sayede hastalarn yaam süreleri uzuyor ve hayat kaliteleri artyor. Kliniimiz özellikle hedefli, kiiye göre ekillendirilmi kemoterapi tedavilerinde, bu konuda oldukça boluklar bulunan dünya literatürüne de önemli katklar salyor.

Ana Sayfaya Git